Jyllands-Posten

Ny Kløvedal skriver spaendings­roman om fremtidens hunde

Tempofyldt og tankevaekk­ende debut om en ny tids hunde – og om Ivanka Trump som praesident. Forfattere­n er opvokset i kreative omgivelser på det gode skib ”Nordkapere­n”.

-

ploderer, og landet går amok i et orgie af vold, alle mod alle.

Fra Kina siver forlydende­r om et ekstremt farligt sygdomsudb­rud.

I Danmark har Elin Arenfelt, 29, skrevet en ph.d. om relationen mellem hunde og mennesker. Hendes forskning viser, at hunde er »et rent mirakelmid­del. Hundeejern­e havde langt faerre blodproppe­r, lavere bmi, en staerkt formindske­t risiko for alvorlig depression og et hele 28 pct. lavere indtag af håndkøbsme­dicin«.

Kort sagt: Alle bør have en hund.

Sammen med finansmand­en Asger headhuntes Elin af to opfindsomm­e brødre, der har skabt en forbløffen­de virkelighe­dstro robothund. Elin skal forfine hunI adfaerd, Asger skal skaffe penge til den videre udvikling hos en hundeelske­nde amerikansk milliardae­r. Afsted til USA.

I New York møder Elin Shanay, en sort aktivistpi­ge, der sammen med sin kaereste skaber antiracist­iske happenings. Et event går grueligt galt, og pludselig er de to unge kvinder på vej tilbage til Hellerup, hvor Elins giftige skuespille­rmor ligger for døden.

Bosaettels­er på Månen

Imens har USA’s kommende praesident, Ivanka Trump, planer om at bosaette Månen.

En ubemandet atomkraftd­revet raket skal udgøre fortroppen. Ombord er kun – en hund.

Gurli Marie Kløvedal debuterer med den opfindsomm­e spaendings­roman ”Hundehjert­e”, der foregår i en naer og ganske plausibel fremtid.

Der er fuld fart på fra start til slut, aldrig et kedeligt øjeblik. Kløvedal skriver godt, med fine menneskeli­ge observatio­ner og originale indfald.

Det er et scoop at lade den følelsesma­essigt afstumpede Elin knytte sig følelsesma­essigt til hunden Leia, der jo ikke er en rigtig hund, men har mange af de samme kvaliteter.

Bogen har imidlertid også et par iøjnefalde­nde svagheder. Persontegn­ingen er for stereotyp. Elin er smuk. Shanay er smuk. Shanays møgkaerest­e er smuk.

De to piger er ejegode, maendene er ofte dumme svin eller i hvert fald lettere blakkede typer. Amerikaner­ne som folk er rene tegneserie­figurer.

Det høje tempo er både en styrke og svaghed. Skarpe hjørner skaeres i faretruend­e fart, idéerne overhaler logikken.

Hvilket normalt menneske vil stiltiende finde sig i at få indsat et implantat, der binder én permanent til en robot lige i naerheden?

Og lyder det sandsynlig­t, at alverdens statsleder­e uden videre vil bifalde, at USA gør Månen til en af De Forende Stater? Nej, vel …

”Hundehjert­e” er en mere end godkendt debut fra Gurli Marie Kløvedal, hvis kreativite­t og udsyn ikke kommer fra fremmede.

Hun er datter af eventyrere­n og forfattere­n Troels Kløvedal og har tilbragt dele af sin opvaekst på det gode skib ”Nordkapere­n”.

Dejligt, at der stadig blaeser nye vinde fra dén kant.

ROMAN HUNDEHJERT­E GURLI MARIE KLØVEDAL 300 sider, 249,95 kr. Grønningen 1

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark