Jyllands-Posten

Hvad vil DF? Ved DF det selv?

-

Vi ved ikke, om Dansk Folkeparti vil pege på lederen af den borgerlige bloks største parti som statsminis­ter. Vi ved ikke, hvad DF forestille­r sig, hvis Danmark, som partiet ønsker, meldes ud af EU. Og vi har meget svaert ved at regne ud, hvor DF egentlig står på klimapolit­ikken. Og om hengivenhe­den over for de aeldre vaelgere raekker så langt, at DF vil hjaelpe Mette Frederikse­n med at sende ”Arne” på tidlig pension.

Partiforma­nd Kristian Thulesen Dahls diagnostic­ering af partiets dårligdomm­e fejler ingen ting. DF-formanden slår fast, at vaelgerne ikke laengere tror på DF af den simple og indlysende grund, at de ikke ved, hvor de har DF. Derfor fik partiet en syngende lussing ved seneste folketings­valg. Men det ligger trods alt mere end et år tilbage i tiden. Kristian Thulesen Dahl har haft rigeligt med tid til både at analysere og til at komme med nogle klare bud på en politik, som kan rette op på de skrantende meningsmål­inger.

Han kan ikke undskylde sig med, at han først skal saette sig ind i jobbet. Kristian Thulesen Dahl har vaeret med helt fra begyndelse­n, har altid siddet i inderkreds­en af DF og vaeret en del af den magtfulde partiledel­se, som bestemt ikke har rystet på hånden over for de medlemmer, som har sat sig op mod partitoppe­n. Med den baggrund virker det naesten patetisk, når han nu taler om vigtighede­n af at høre baglandet. Man kunne få den mistanke, at Kristian Thulesen Dahl er lige så meget i tvivl om partiets retning, som vaelgerne er, og derfor bruger baglandet som daekke for sin egen vildrede.

Dansk Folkeparti sprang ud af et liberalt parti, men er med tiden blevet mere socialdemo­kratisk i økonomisk forstand. Omsorgen for aeldre og andre velfaerdsf­orbrugere er ikke gratis. Op gennem 00’erne trådte det i baggrunden i forhold til det vaerdipoli­tiske faellesska­b, som DF fandt med Foghregeri­ngerne. Nu frygter DF-formanden, at Venstre er på vej vaek fra den stramme udlaending­epolitik, og det udstiller, hvor tynd tråden er til det borgerligt-liberale faellesska­b, når udlaending­epolitikke­n skrives ud af ligningen.

DF har fået konkurrenc­e fra et nyt parti, Nye Borgerlige, som bekender sig til borgerlig økonomisk politik og en stram udlaending­epolitik. Samt fra Socialdemo­kratiet, som er slået ind på en hårdere udlaending­epolitisk kurs. DF-vaelgerne kan dele sig efter anskuelse og i begge partier finde en renere vare end Dansk Folkeparti­s sammensuri­um. Er man til borgerlig økonomisk politik og stram udlaending­epolitik, kan man gå til Nye Borgerlige, elsker man velfaerdss­taten og alle dens ydelser og en stram udlaending­epolitik, så byder socialdemo­kraterne sig til.

Det interessan­te i det fire sider lange interview, som Kristian Thulesen Dahl gav til søndagens Indblik Weekend, er, at han helt undlader at tage stilling til, hvor DF så skal placere sig.

Dagen efter at Thulesen Dahl var på banen, blev pladsen overladt til et andet af den borgerlige bloks små partier: Liberal Alliance, hvis formand, Alex Vanopslagh, omvendt formår at tale sig helt uden om det emne, som har afgjort adskillige valg: udlaending­epolitikke­n. Vanopslagh naevner det slet ikke, men kan vel ikke vaere helt uvidende om, at ganske mange udlaending­e i Danmark ikke er rundet af og heller ikke køber ind på den grundtvigs­ke ånd, som LA-formanden besynger så højt. Betingelse­rne for, at den borgerlige blok finder sammen og står som et alternativ, er bestemt ikke blevet lettere, efter at de to partiforma­end har talt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark