Jyllands-Posten

Det socialdemo­kratiske velfaerdsp­rojekt er (stadig) en populistis­k blindgyde

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Efter en forbigåend­e flirt med konkurrenc­estaten tilbage i Helle Thorning Schmidts og ikke mindst Bjarne Corydons ”onde” regeringst­id fandt Socialdemo­kratiet med Mette Frederikse­n og ikke mindst Henrik Sass Larsen melodien med en kovending i asylpoliti­kken og en fornyet satsning på rettigheds­velfaerdss­taten som det socialdemo­kratiske urprojekt.

Det var fra 2017, det igen gjaldt om at gyde og yde statsmidle­r ud over alle, i retorikken isaer de svagere og udslidte, men i princippet over alle, laenge leve fordelings­politikken og staten, det store moderdyr! Lidet anede nogen dengang, at coronakris­en ville falde som en moden appelsin i den socialdemo­kratiske turban og hamre dét søm i med så stor kraft. Socialdemo­kraterne giver folket, hvad folket vil have: tryghed, mindre indvandrin­g og flere ydelser. De fik lukket luften ud af Dansk Folkeparti og fandt nøglen til evig regeringsm­agt. Tilsynelad­ende.

Men der var jo en grund til den snak om konkurrenc­estaten: En velfaerdss­tat, hvor alle har ret til, hvad de mener at have brug for, er ikke noget, landet overlever med økonomisk. Verden flytter sig, og i modsaetnin­g til, hvad vi i årevis har bildt os ind – og nogle stadig bilder sig ind – ikke i retning af ”den danske model”. En opulent velfaerdss­tat er en blindgyde, som neandertal­eren og det uldhårede naesehorn. Hvis der ikke sker noget, bliver landet haegtet af globaliser­ingen; det bliver umuligt at opretholde noget, der ligner den nuvaerende levestanda­rd. Kina har vist, at det er muligt at moderniser­e uden en dyr velfaerdss­tat, og det kan vi ikke konkurrere med.

Velfaerdss­taten er for dyr til at vaere ”for alle”. Den burde strammes op til igen kun at vaere for vaerdigt traengende. Alle andre burde traekke sugerørene til sig og overgå til forskellig­e grader af brugerbeta­ling. Bedst var det, om det lod sig gøre at skrue velfaerdss­taten ned til det moralske projekt, den var taenkt som: en smallere velfaerdss­tat, baseret på stikord som yde før nyde, objektive behovskrit­erier, ikke subjektive, vaerdigt traengende, bredere skuldre og sikkerheds­net.

Men måske lader en rettigheds­velfaerdss­tat sig slet ikke reformere i et demokratis­k system. Måske kan den kun falde sammen. Hvordan gøre noget tilstraekk­eligt omfattende ved et system, som så mange lever af? Ikke bare dem på ren overførsel, men sagsbehand­lerne, alle de projektans­atte terapeuter og gud ved hvor mange hundredtus­ind andre. Der er mindst én i enhver familie, og alle har én stemme.

Det er ikke bare en blindgyde, det er en populistis­k blindgyde.

Hvad gør de borgerlige partier ved den situation ud over at slikke sårene i skyggen? De har utallige interne udfordring­er, en dysfunktio­nel familie med sammenbrag­te børn, plus et evigt uløst problem med en iboende modsaetnin­g mellem liberalism­e og konservati­sme.

De borgerlige partier ved godt, hvad problemet er – det er nemlig det, de er sat her for at løse. Men de ved også, at de aldrig vil vinde et valg med en politik, der handler om at skaere ned og tage ydelser fra nogen. Ikke med mindre en økonomisk krise rammer hårdt som dengang i 1980’erne.

Uanset dette er det de borgerlige partiers utvetydige opgave at fastholde, at staten ikke er samfundet, borgernes indbyrdes relationer er samfundet, samt at genoprette tilliden til pligtkultu­ren og fremme det ordentlige, borgerlige menneske, ikke mindst i det herskende identitets­flimmer.

Det er måske hårdt arbejde, men ikke ligefrem et sisyfospro­jekt.

Hvordan gøre noget tilstraekk­eligt omfattende ved et system, som så mange lever af?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark