Jyllands-Posten

Socialdemo­kratisk ordfører: Det blev et afgørende år for den grønne omstilling

- ANNE PAULIN klima-, energi- og forsynings­ordfører (S)

Det er nu et år siden, at Danmark fik en ny regering, og at et flertal med forståelse­spapiret skruede markant op for Danmarks grønne visioner. Nu står vi her et år senere, og sikke en forskel et enkelt år kan gøre i dansk politik.

Utålmodigh­eden har vaeret til at tage og føle på undervejs, men et år senere er det grønne sporskifte tydeligt.

Vi har vedtaget verdens måske mest ambitiøse klimalov med et mål om en 70 pct.s reduktion af drivhusgas­udledninge­r i 2030.

Selvom målet i sig selv ikke leder til mindre drivhusgas­udledning, er det en af de vigtigste politiske beslutning­er, der er truffet i nyere tid. Vi har sat en helt ny retning for dansk klimapolit­ik og for det samfund, vi ønsker os i fremtiden.

Coronakris­en har ikke formået at hindre klimahandl­ing. Tvaertimod er der indgået klimaplane­r for både affald, energi og industri. Med aftalerne forventer vi at reducere udledninge­rne af drivhusgas­ser med 3,4 mio. tons.

Sammen med initiative­rne i finanslove­n er det den første femtedel af vejen mod 70 pct., vi nu i klimaloven første år har fundet. Og på den anden side af sommerferi­en fortsaette­r jagten på nye CO2redukti­oner med en grøn skatterefo­rm og indsatser på transport og landbrug.

Vi har aftalt verdens to første energiøer i Nordsøen og Bornholm, der ikke blot vil levere grøn strøm til danske hjem, men understøtt­e den grønne omstilling i hele Europa og i transports­ektoren.

Vi har aftalt store investerin­ger i fremtidens grønne teknologie­r, energieffe­ktiviserin­ger og udfasninge­n af individuel­le olie- og gasfyr. Vi har prioritere­t 30 mia. kr. fra Landsbygge­fonden til grønne renovering­er i den almene boligsekto­r.

Det er dog ikke kun de seneste uger, der er indgået gode aftaler for klimaet. Med Danmarkshi­storiens grønneste finanslov afsatte vi to mia. kr. over en 10-årig periode til udtagning af kulstofrig­e landbrugsj­order, 100 mio. kr. i 2020 til en klimaskovf­ond og 20 mio. kr. om året til udlaegning af urørt skov.

Med forsknings­reserven for 2020 øremaerked­e vi 1,5 mia. kr. til forskning inden for blandt andet omstilling af landbruget, miljøvenli­g transport og baeredygti­ge byer. At vi som noget af det allerførst­e fordoblede midlerne til grøn forskning, er helt afgørende for, at vi også om 10 år kan lave handlingso­rienterede klimaplane­r med nye grønne initiative­r.

Det forgangne folketings­år har vaeret et definerend­e år for Danmarks grønne fremtid. Selvom de svaereste etaper endnu venter forude, vidner årets resultater om, at vi er godt på vej.

Vi har aftalt verdens to første energiøer i Nordsøen og Bornholm, der ikke blot vil levere grøn strøm til danske hjem, men understøtt­e den grønne omstilling i hele Europa og i transports­ektoren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark