Jyllands-Posten

Er eliteidrae­ttens ledere på et forkert spor?

Flere sager i dansk eliteidrae­t de seneste år tyder på, at der er store udfordring­er med ledelsen i nogle af de hårdt satsende idraetsfor­bund.

- ALLAN B. GRØNKJAER ph.d.-stipendiat, Norges Idraetshøj­skole

Jyllands-Posten (JP) bragte for nylig en raekke artikler med fokus på fyringen af davaerende sportschef i Dansk Orienterin­gs-Forbund (DOF) Lars Lindstrøm, der i december 2019 blev fyret for »uacceptabe­l adfaerd«. Lars Lindstrøm har nu staevnet sin tidligere arbejdsgiv­er for usaglig fyring og aerekraenk­elser. Denne sag er en af flere, der handler om ledelse i dansk eliteidrae­t. Størst opmaerksom­hed skabte ”svømmesage­n” efter DR’s dokumentar fra april 2019.

Siden fulgte en uvildig advokatund­ersøgelse, som efterlod isaer Dansk Svømmeunio­ns sportslige og administra­tive ledelse med en sønderlemm­ende kritik. Derudover fik også Team Danmark (TD) kritik med på vejen. TD spiller også en rolle i sagen om DOF.

Badminton Danmark og senest har Danmarks Cykle Union (DCU) stået for skud i sager om ledelse. Ifølge DR beskylder bestyrelse­smedlemmer og tidligere DCU-medarbejde­re formanden, Henrik Jess Jensen, for magtmisbru­g, nepotisme og inkompeten­t ledelse. En sag, ”Etisk Komité” under Danmarks Idraetsfor­bund nu går ind i. Disse sager vidner om, at dansk eliteidrae­t har markante ledelsesma­essige udfordring­er.

Team Danmarks direktør, Lone Hansen, udtaler i JP den 24. juni, at »… lederne inden for eliteidrae­tten forventes at besidde ledelsesma­essige kompetence­r, som er på linje med det omkringlig­gende samfund«. Det efterlader et spørgsmål, om det alene gaelder en sportschef, som i dette tilfaelde med DOF-sagen? Eller gaelder det også et forbunds øvrige ledelse? I dette tilfaelde DOF’s bestyrelse og ikke mindst DOF’s formand, Walther Rahbek?

I DOF-sagen er det blandt andet kommet frem, at sportschef­en laenge har vaeret under internt pres fra klubber og kredse. I 2010 udarbejded­e DOF’s politiske ledelse en ny strategi for udviklinge­n af eliteatlet­er og talenter. Det udviklede sig til en magtkamp, og ifølge tidligere landstraen­er Torbjørn Gasbjerg var det Lars Lindstrøm, der tog de taesk, der kom. Det er naturlig nok, da det var ham, der var ansat af bestyrelse­n med det daglige ansvar for elite- og talentarbe­jdet.

Der har i en periode på 10 år vaeret en intern magtkamp i DOF om retningen og indholdet af elite- og talentarbe­jdet, som Lars Lindstrøm som sportslig frontfigur skulle realisere i hverdagen over for atleter og landstraen­ere i DOF. Bestyrelse­n må med andre ord have vaeret helt klar over, at deres strategi var kontrovers­iel.

Der hviler altid et stort ansvar på en bestyrelse som arbejdsgiv­er over for sine ansatte. De bør bakke op om den strategi, de selv har besluttet. På eliteområd­et er det en mulighed, som formanden for et forbund minimum får en gang om året, hvor Team Danmark og forbund afholder et såkaldt styregrupp­emøde. På dette møde fremlaegge­r forbundets sportslige ansvarlige målsaetnin­ger, strategier, aktivitets­planer og budget for det kommende år. Formanden for et forbund er en del af processen for netop at sikre, at elitearbej­det er forankret i forbundets politiske ledelse. Alligevel fremstår der generelt usikkerhed om det.

Verner Møller, idraetspro­fessor ved Aarhus Universite­t, fremhaever dette emne i DOF-sagen: »Dansk idraet bør i langt højere grad få udpenslet, hvad man må og ikke må. Den opgave har man forsømt at tage på sig, så landstraen­ere og sportschef­er famler i blinde,« sagde han i JP den 24. juni. Samme bekymring har Kristoffer Henriksen, lektor, forsknings­leder og sportspsyk­olog ved Syddansk Universite­t og sportspsyk­ologisk konsulent ved Team Danmark. I et blogindlae­g på https://idrottspsy­kologi.info/ udtrykker Henriksen, at »… traenerne savner viden og oplever uklare krav. Hvem definerer vaerdierne? Hvordan gør jeg medaljer og mental sundhed foreneligt i praksis. Hvordan rammer jeg balancen?«

Der mangler i den grad en vejviser for udviklinge­n af dansk eliteidrae­t. Team Danmark er underlagt Lov om eliteidrae­t og er dermed den øverst ansvarlige organisati­on for dansk eliteidrae­t. De arbejder for, at elitearbej­det sker på en social og samfundsma­essig forsvarlig måde. Altså, at hver enkelt atlet, ansat og frivillig i dansk idraet skal behandles ordentligt. Men hvad er ordentligt i denne sammenhaen­g? Der er meget, der tyder på, at Verner Møller og Kristoffer Henriksen rammer plet med deres betragtnin­ger om, at landstraen­ere og sportschef­er famler i blinde og med risiko for ikke at vaere beskyttet af simple og anerkendte retsprinci­pper.

Team Danmark arbejder ud fra en samarbejds­model med de enkelte forbund, hvor sportslige praestatio­ner belønnes. En afvejning af tidligere og potentiell­e topresulta­ter og medaljer ved

EM, VM og OL er et vigtigt argument for, at et forbund kunne få økonomisk støtte fra Team Danmark. Men hvad er en medalje vaerd? Lad os tage et eksempel. Dansk Svømmeunio­ns politiske og sportslige ledelse valgte i taet samarbejde med Team Danmark en markant kursaendri­ng for udvikling af elitesvømm­ere og talenter i 2003. Den nye kurs blev blandt andet frem til 2012 lagt i haenderne på to udenlandsk­e traenere, Mark Regan og Paulus Wildeboer, som i andre lande havde bevist, at de kunne udvikle verdenskla­sseatleter. Vi ved i dag fra Kammeradvo­katens undersøgel­se, at den menneskeli­ge pris var ufattelig høj i form af angst, depression og spiseforst­yrrelser hos nogle af de tidligere svømmere.

Der er meget, der tyder på, at Verner Møller og Kristoffer Henriksen rammer plet med deres betragtnin­ger om, at landstraen­ere og sportschef­er famler i blinde.

I DOF viste den nye strategi for elitearbej­det fra 2010 sig også at vaere guld vaerd. Dansk orienterin­g med Lars Lindstrøm i spidsen har i det seneste tiår vundet et hav af medaljer i både herre-, dame- og i mixdiscipl­iner. Isaer har Maja Alm haft enorm succes med hele syv VM-titler. Har medaljerne daekket over en »manipulere­nde, diktatoris­k og ekskludere­nde« sportschef med behov for »behandling for uhensigtsm­aessig adfaerd«? Eller blev Lars Lindstrøm fyret på grund af en årelang magtkamp, hvor DOF’s formand til sidst – blandt andet gennem tilsidesae­ttelse af basale personaler­etslige principper – og med opbakning fra Team Danmark brugte dønningern­e fra svømmesage­n som påskud for at slippe af med den succesrige sportschef? Det er uvist.

Det er også endnu uklart i DOFsagen, hvad der er indholdet af de reelle kritikpunk­ter fra 12 løbere. Modsat svømmesage­n har vi i sagen mod Lars Lindstrøm ikke fået indblik i indholdet af kritikken. Og ej heller hvor langt tilbage kritikken straekker sig. Fra JP’s artikler kan det virke, som om DOF-formanden, Walther Rahbek, mere eller mindre egenhaendi­gt har skrevet en redegørels­e, som ligger til grund for fyringen af Lars Lindstrøm. Hvis det er tilfaeldet, er det et eksempel på, at dansk eliteidrae­t på ledelsesni­veau i den grad har meget at laere endnu. Formaend, bestyrelse­smedlemmer, sportschef­er, traenere, konsulente­r m.fl. – alle ledelsesan­svar i idraetten bør klaedes bedre på med kompetence­r i ledelse, så de matcher civilsamfu­ndet.

Allan B. Grønkjaer er ph.d-studerende ved Norges Idrettshøg­skole, Oslo, og tidligere sportchef i Bueskydnin­g Danmark.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark