Jyllands-Posten

Ennio Morricone skabte musikken til spaghettiw­esterns

Ennio Morricone har modtaget stor haeder for sin musik til film, heriblandt Sergio Leones spaghettiw­esterns.

-

Den italienske filmkompon­ist Ennio Morricone er død, 91 år gammel.

Han er isaer kendt for at stå bag musikken til instruktør­en Sergio Leones spaghettiw­esterns, heriblandt ”The Good, the Bad and the Ugly” fra 1966, hvor amerikansk­e Clint Eastwood spiller hovedrolle­n.

Han stod også bag musikken til Quentin Tarantinof­ilmen ”The Hateful Eight” fra 2015, som modtog en Oscar for musikken. Tidligere var han fem gange blevet nomineret for sin musik til film. Han har desuden vundet tre Golden Globes og flere Bafta-priser for sin musik. Ennio Morricone var seks år, da han komponered­e sin første musik hjemme i Trastevere-bydelen i Rom. Og han blev ved med at komponere musik resten af sit liv.

»Musikken holder mig i live. For mig er det en naturlig ting at skrive og komponere. Det er det, jeg lever og ånder for. Musikken giver mig styrke og energi,« sagde Morricone i et interview med musikmagas­inet Soundvenue i november 2016.

Musik til 500 film

Han har lavet musik til omkring 500 film, og han er altså allermest kendt for musikken til landsmande­n Sergio Leones berømte spaghettiw­esterns.

Musikken til Dollars-trilogien, ”A Fistful of Dollars”,

”For a Few Dollars More” og ”The Good, the Bad and the Ugly”, grundlagde hans berømmelse og gav ham mulighed for at forfølge andre projekter.

Ennio Morricone og Sergio Leone var venner fra grundskole­n.

Det er også Morricone, som står bag den ikoniske musik i den 13 minutter lange åbningssce­ne i ”Once Upon a Time in the West”, som også er en film af Sergio Leone.

Selv om det isaer er musikken til westernfil­m, som Morricone er kendt for, komponered­e han musik til naesten alle filmgenrer lige fra gysere til komedier.

Nogle af musikstykk­erne er endt med at blive mere kendte end filmene, som han skrev dem til.

Ennio Morricone, 91 år

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark