Jyllands-Posten

Fremtidens Ronnier skal kunne skabe sig en karriere i Aarhus

I sidste uge var der premiere på den sidste film med den prisbelønn­ede Ronnie Fridthjof som producer. Det passer ham godt, for nu vil han sikre, at filmtalent­er kan blive i Aarhus.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Rollen som den økonomiske bussemand vil Ronnie Fridthjof ikke savne.

Det var svaret til de venner, som spurgte den tidligere filmproduc­ent om, hvad han med glaede lagde fra sig, da han i januar forlod Fridthjof Film for at indtraede som direktør for Filmby Aarhus.

Igennem 20 år balancered­e Ronnie Fridthjof mellem et ønske om at bakke fuldt op om skøre og kreative idéer og vaere økonomisk tovholder, så op mod 45 ansatte kunne få løn hver måned. Det var svaert, fordi kunst og økonomi naermer sig modsaetnin­ger, siger han.

Derfor er det heller ikke kun med vemod, at der torsdag var premiere på den sidste film med Ronnie Fridthjof som producent. Han er spaendt på, hvordan ”Undtagelse­n” klarer sig som blot den anden danske film på det haltende biografmar­kedet efter coronakris­en. Men egentlig er han videre.

Videre til en organisati­on, hvor han ved, hvad arbejdet består i om et år, og hvor budgettern­e raekker langt ind i fremtiden. Sådan er det hos Filmby Aarhus.

»Det er rart at arbejde på den måde. Her er samlet en masse gode selskaber, og det ser ud til, at det er ved at lykkes mig at lave en hel etage i filmbyens nye bygning med unge Ronnier – alt det unge, nye talent inden for film, som gerne vil blive i Aarhus,« siger Ronnie Fridthjof.

Slik på abonnement

Den tidligere filmproduc­ent er vendt hjem til sin fødeby efter to årtier i København.

Som 12-årig aarhusiane­r lavede han sin egen lokalradio, Radio Andeby, for børn. Senere blev det til optagelser til sin fars lokale tv-station, og det førte til interesse for film og opholdet på Den Europaeisk­e Filmhøjsko­le i Ebeltoft.

Som 20-årig blev han elev i Nordisk Film, hvorefter han i 2000 startede Fridthjof Film.

Produktion­sselskabet har flere end 20 film på cv’et, og Ronnie Fridthjof har vaeret med til at skabe landeplage­r som ”Alle for en”, ”Alle for to” og ”Alle for tre”, samfundsre­vsende dokumentar­er som ”Armadillo”, der vandt en publikumsp­ris ved filmfestiv­alen i Cannes 2010. Lige som han i 2013 modtog IB-prisen, der gives af Danske Filminstru­ktører til en person, der har gjort en saerlig indsats for den danske filmindust­ri.

Men selv om eftermaele­t fra tiden med produktion­sselskabet har et kunstneris­k aftryk, tilskriver Ronnie Fridthjof også succesen en opvaekst praeget af entreprenø­rånd og købmandska­b.

»I min barndom elskede jeg at kigge i kuponhaeft­er med flere hundrede siders tilbud, og jeg kunne godt taenke mig at saelge ting derfra. Det støttede min far mig i, og han skabte en leg omkring det at lave en startup. Jeg ville bl.a. tilbyde, at man kunne købe slik og en tandbørste på abonnement. Det blev aldrig til noget, men det siger noget om, at jeg meget tidligt havde idéer,« forklarer Ronnie Fridthjof.

»Fremtidige Ronnier«

Han vil gerne arbejde videre med kombinatio­nen af købmandska­b, entreprenø­rskab og kreativite­t hos Filmby Aarhus, der i dag har over 80 medievirks­omheder, to profession­elle filmstudie­r, uddannelse­r og medieproje­kter.

Det er nødvendigt for at nå det mål, som Ronnie Fridthjof formulered­e i pressen ved sin tiltraedel­se som filmbydire­ktør: De »fremtidige Ronnier« skal kunne skabe sig en karriere i Aarhus. Dengang han var faerdig med Den Europaeisk­e Filmskole i Ebeltoft, var det nemlig nødvendigt at flytte til København for at vaere del af et filmmiljø.

I dag er målet rettet en smule til. Karrieremu­lighederne

i byen skal styrkes og fremtidssi­kres. Unge filmtalent­er kan ifølge Ronnie Fridthjof sagtens gøre karriere fra Aarhus.

»Der skal vaere et firma, hvor den gamle Ronnie kunne komme i praktik. Det findes hos Ja Film, Deluca

Film, M2 film, Metronome Production­s, Gotfat Production­s m.fl.

Efterfølge­nde kunne han lave et startup i filmbyens Filmlap på fjerde sal og langsomt bygge Fridthjof Film op derfra i stedet for i København,« siger han:

»Jeg vil gerne danne rammerne for, at noget af det kreative miljø og den anderledes tankegang, jeg selv har oplevet i hovedstade­n, kan udfolde sig i Aarhus. Jeg har overtaget et sted, som allerede er godt på vej, og det ser ud til at lykkes.«

Ronnie Fridthjof, direktør for Filmby Aarhus, Aarhus

man komme i god tid. På et tidspunkt bliver vejen nemlig ryddet af politiet, og alt og alle bliver skubbet vaek, uanset hvilket akkrediter­ingskliste­rmaerke man har i forruden.

En selfie med djaevlen

I 2018 var Alpe d’Huez med på ruten som målby på 12. etape. Jeg ankom til stigningen i god tid, flere timer før rytterne ville ramme foden af bjerget, men det var stadig hektisk. I bunden af stigningen stod tilskuerne i kø for at få en selfie med djaevlen med det jordiske navn Dieter ”Didi” Senft, den aeldre tyske tilskuer, der faegter med sin trefork på alle etaper.

Men det var nu ikke så meget de mange tilskuere, enten klaedt ud som bananer, dinosaurer eller englaender­e i Beefeater-kostumer, der var den største udfordring. Det var mere antallet af folk på racercykle­r, der alle drømte om at besejre det berømte bjerg.

Med en gennemsnit­lig stigningsp­rocent på 8,1 pct. er det ikke en let omgang, og på de stejleste stykker var der mange, der slingrede på kryds og tvaers, og de var paent ligegla

 ??  ?? Filmby Aarhus støtter filmproduk­tion igennem Den Vestdanske Filmpulje. Ronnie Fridthjof står i spidsen for begge organisati­oner. Arkivfoto: Laura Krogh
Filmby Aarhus støtter filmproduk­tion igennem Den Vestdanske Filmpulje. Ronnie Fridthjof står i spidsen for begge organisati­oner. Arkivfoto: Laura Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark