Jyllands-Posten

Bankchef forudser en

Coronakris­en og de negative renter kan føre til flere fusioner mellem banker, lyder vurderinge­n fra Spar Nords topchef, Lasse Nyby.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

En giftig cocktail af negative renter, negativ vaekst og en uregerlig pandemi kan saette gang i en ny bølge af konsolider­inger i banksektor­en i løbet af 2021.

Det vurderer adm. direktør Lasse Nyby fra Spar Nord, som grundet presset på bankernes indtjening er en af de direktører, der allerede et par gange har forsøgt at gennemføre konsolider­inger med sin egen bank som den ene aktør. Indtil nu uden held.

Han laegger ikke skjul på, at bankernes formkurve ikke ubetinget peger opad.

»Vi får i 2020 et år, hvor bankerne vil blive ramt af fortsat negative renter, en recession, og hvor virksomhed­erne begynder at få udfordring­er, og tabene stiger,« siger Lasse Nyby.

Han vurderer, at udsigten til en økonomisk afmatning efter en laengere periode, hvor bankernes forretning­smodel har vaeret under hårdt pres som følge af de negative renter, kan saette gang i nye fusioner og opkøb i banksektor­en. Men det bliver ikke her og nu.

»Under finanskris­en blev bankerne ramt af kredittab fra den ene dag til den anden.

Den nuvaerende situation har Finanstils­ynets direktør, Jesper Berg, kaldt den langsomme kvaelnings­død, fordi der over en periode er et nedadgåend­e pres på indtaegter­ne og et opadgående pres på omkostning­erne,« siger Lasse Nyby.

De seneste år er presset blevet lettet af, at banksektor­en har fået ekstraordi­naere indtaegter ved at saelge ud af arvesølvet.

Ekstraindt­aegt i 2018

I 2018 solgte en stribe banker med Spar Nord i spidsen kapitalfor­valteren Valueinves­t til kapitalfon­den Macquarie. Det gav alene Spar Nord 150 mio. kr. i ekstraindt­aegt.

I 2019 var det 49 pengeinsti­tutters tur til at saelge kapitalfor­valteren Sparinvest til Nykredit for 2,2 mia. kr. Sidste år nød bankerne også

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark