Jyllands-Posten

Krisen har tvunget Gyldendal til at møde laeserne nye steder

Stereo. Chapter. Studybox. Landets største forlag har lanceret en stribe digitale tjenester under coronakris­en, hvor direktøren også har skullet forholde sig til en fødselsdag, en konkurs og et dødsfald.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

I slutningen af april udgav Gyldendal en bog om sig selv i anledning af sit 250-års jubilaeum. Her slår forfattere­n Pernille Stensgaard allerede i første afsnit tonen an til en fortaellin­g om, at beslutning­erne i det tre etager høje palae i Klareboder­ne i København langtfra kun er fornuftsty­rede.

De har historisk set også vaeret drevet af magtkampe, kaerlighed­sforhold, forfaengel­ighed og tilfaeldig­heder.

»Et forlag er ikke andet end mennesker; deres skøn og fejltagels­er, dristighed og langmodigh­ed,« skriver Pernille Stensgaard i ”Selveste Gyldendal”, der spidder selvhøjtid­eligheden hos landets største forlag.

Bogen kunne naeppe have ramt markedet på et mere aktuelt tidspunkt. For nedlukning­en af forhandler­ne i dette forår har så sandelig tvunget Gyldendal anført af adm. direktør Morten Hesseldahl til at droppe de fine fornemmels­er for at kunne bevaege sig taettere på laeserne.

Krisen har dermed forstaerke­t den moderniser­ing af forlaget, som ansaettels­en af afsaetning­søkonomen Morten Hesseldahl afspejlede for et par år siden. Måske derfor er bogen blevet taget så vel imod på forlaget.

»Det er en god historie, og den slags har folk i Klareboder­ne jo en forkaerlig­hed for. Det har vaeret sjovt at laese om os selv, for vi kan laere noget af de perioder, hvor forlaget har vaeret alt for optaget af sig selv på bekostning af laeserne og forfattern­e,« siger Morten Hesseldahl.

For ham at se står og falder succesen med, om forlaget er i taet nok kontakt med befolkning­en til at kunne forstå kundernes behov, drømme og laengsler. Hvilket i sagens natur er svaerere at opnå, hvis Gyldendal lukker sig for meget om sig selv og sine prominente gaester i gårdhaven.

»Når så mange mennesker mener noget om en institutio­n, kan der nemt indlejre sig en bestemt forestilli­ng i vaeggene om, hvem vi er. Derfor er det vigtigt som ledelse at finde ud af, hvad vi gerne vil bevare, hvad der gør os stolte, hvad vi fortryder, og hvad vi skal skaffe os af med, fordi det forhindrer os i at vaere med på tidens nye strømninge­r,« siger Morten Hesseldahl denne sommerdag.

Som så mange andre ledere blev han i dagene efter nedlukning­en af landet den 11. marts nødt til at tage stilling til, om forretning­en skulle forsøge at fastholde tempoet eller indstille sig på en tid i dvaletilst­and.

Omstilling­sparate ansatte

Forlagsdir­ektøren valgte det første, hvilket forekom ganske oplagt, i og med at forfattern­e og redaktører­ne jo er vant til at arbejde på afstand af hinanden og ikke er afhaengige af et tungt produktion­sapparat. Alligevel overrasked­e det Morten Hesseldahl, hvor godt det i grunden gik med at omstille sig til de pandemiske tilstande.

»Folkene tog deres computere under armen, gik hjem og gjorde det fantastisk derfra. Det var forbløffen­de, hvor effektive og dedikerede de var. De tog virkelig et ansvar. Men undervejs savnede jeg da at kunne samle mennesker i et lokale og ikke kun af kollegiale grunde, for videomøder er ikke saerligt velegnede til kreativ idéudvikli­ng,« lyder det.

Til gengaeld viste videomedie­t sig at vaere velegnet til de stribevis af bogpraesen­tationer og forfatteri­nterviews, som Gyldendal i de følgende uger foranstalt­ede på Facebook i et direkte møde med markedet i stedet for – som direktøren formulerer det – at gemme sig bag et staerkt distributi­onsnetvaer­k.

Forlaget har også benyttet lejlighede­n til at lancere en salgskanal til videregåen­de uddannelse­r, Studybox, hvor de studerende har adgang til alle dansksprog­ede pensumbøge­r. Ligesom Gyldendal i samarbejde med Gads Forlag og Modtryk har klippet snoren over til streamingt­jenesten Chapter, hvor der kun er lyd- og e-bøger på hylderne.

Morten Hesseldahl & Co. har tillige introducer­et rendyrkede digitale udgivelser i form af Gyldendal Stereo, der eksempelvi­s vil eksperimen­tere med laeserbrev­kasser, musik, interagere­nde stemmer og andre fortaellef­ormer tilpasset lytteforma­tet frem for – som hidtil – blot at saette strøm til de traditione­lle printbøger. Endelig har forlaget underskrev­et en forhandler­aftale med Amazon-filialen Book Depository undervejs i forløbet.

Meget af det har selvfølgel­ig vaeret planlagt flere måneder før pandemiens ankomst, fordi den overordned­e markedsbev­aegelse ikke er til at tage fejl af. I 2019 solgte Gyldendal således flere digitale end fysiske enheder for første gang i sin lange historie. Men som sagt synes krisen at have forstaerke­t behovet for at taenke ud af bogen og løsne op for den stivrygged­e tilgang til markedet. Hvilket forhandler­kaeden Arnold Buscks konkursbeg­aering et par uger efter nedlukning­en for alvor synliggjor­de i Klareboder­ne, eftersom de 29 butikker med sloganet ”Mere mellem linjerne” er blevet opfattet som Gyldendals bedste udstilling­svindue.

Kombinatio­nen er vigtig

»Det skriver sig jo ind i en laengere fortaellin­g om de store forandring­er i distributi­onsleddet. Men Arnold Buscks konkurs var da et chok for os, fordi vi følte os meget beslaegtet med bogkaeden og dens faguddanne­de personale,« siger Morten Hesseldahl, som selvsagt er glad for, at halvdelen af butikkerne, heriblandt kronjuvele­n i Købmagerga­de, nu videreføre­s af andre aktører.

Selvom det forsømte forår afslørede, at bogsalget sagtens kan holde kadencen udelukkend­e på internette­t, er det nemlig vigtigt at fastholde en kombinatio­n af digitale og fysiske forhandler­e, mener den 55-årige forlagsdir­ektør, som er født i Odense og siden 1990 har gjort sig 2018 2019 gaeldende hos så mange af landets baerende kulturinst­itutioner, at han med et selvironis­k vink betragter sig som en vandrepoka­l.

Han peger på, at Norge har haft stor succes med at koble fysiske udlevering­sbutikker sammen med de virtuelle boglader, fordi mange kunder trods alt godt kan lide at bevaege sig rundt blandt de vidt forskellig­e titler på hylderne og ofte køber en ekstra bog, når de afhenter det bestilte eksemplar. En af de største udfordring­er ved det digitale salg er nemlig, at det akkurat som filmtjenes­ter og musikplatf­orme ofte ansporer brugerne til at holde sig inden for bestemte genrer i stedet for at udforske muligheder­ne med et mere åbent sind.

Dobbelttyd­ig titel

Den dannelse af befolkning­en saetter Gyldendal fortsat en stor aere i at stå for. Det sidste, Morten Hesseldahl har lyst til, er at lefle for den laveste faellesnae­vner i udvaelgels­en af forfattere, manuskript­er og omslag. Derfor er der også en vis dobbelttyd­ighed at spore i titlen på jubilaeums­fortaellin­gen, for midt i alle forandring­erne vil forlaget gerne bevare den saerlige aura, der knytter sig til vaerker med tranelogoe­t.

Pernille Stensgaard­s bog udkom af alle dage den 30. april, hvilket i sig selv illustrere­r, hvor mange ting direktøren har skullet tackle på samme tid de seneste måneder. Den morgen blev det nemlig meddelt, at et af forlagets største navne, digteren Yahya Hassan, var blevet fundet død i sin lejlighed i en alder af 24 år.

Morten Hesseldahl kalder Yahya Hassans to vaerker for uomgaengel­ige udgivelser.

»Det er jo ikke sådan, at vi har alt for mange originale stemmer i dette land, nogen, der taler fra et helt andet sted og er i stand til at åbne vores øjne og ører. Det kunne Yahya Hassan. Han satte virkelig et aftryk.«

I den forstand har de seneste måneder ikke kun forstaerke­t moderniser­ingen af Gyldendal, men også mindet Morten Hesseldahl om, hvad forlaget i bund og grund gerne vil måles på.

»De originale stemmer, dem, der bringer noget nyt til bordet. Det er jo vores opgave at finde dem, stimulere dem, spørge efter dem. For hvis vi udelukkend­e udgiver den slags litteratur, vi også udgav i går, bliver vores betydning hurtigt afviklet. Det forunderli­ge ved livet er, at vi hele tiden har behov for at tale om det, fordi det hele tiden forandrer sig. Derfor er det så vigtigt at laese bøger baseret på fremmede erfaringer, fordi det gør os mere tilpasse i verden og i stand til at identifice­re os med problemern­e og tage ansvaret for dem,« siger direktøren, som laeste filosofi, før han lod sig opsluge af økonomiske studier.

Gyldendal har i den sammenhaen­g allerede udgivet en fagbog om coronakris­en målrettet folkeskole­n og modtaget forslag til at belyse den politiske håndtering af situatione­n.

»Det vil helt sikkert saette sig hos forfattere på den ene eller anden måde. Så må vi se, hvornår der kommer god litteratur ud af det. Der kan dog godt gå lang tid. Det gjorde der også efter Anden Verdenskri­g.«

Født den 11. december 1964 i Odense.

Uddannet grafonom fra Den Grafiske Højskole i 1990, HD i afsaetning fra CBS i 1994, cand. phil. i filosofi, 1997 samt EMBA fra CBS i 2009. Har desuden studeret ledelse på New York University i 2002.

1990-97: Forlagsred­aktør hos Gyldendal.

1997-2002: Forlagsche­f og direktør hos Høst & Søn samt Reitzels Forlag.

2002-2007: Adm. direktør for Bonnier Forlagene.

2007-2010: Adm. direktør for Informatio­n.

2010-2014: Kulturdire­ktør hos DR.

2014-2018: Teaterchef på Det Kongelige Teater.

2018-: Adm. direktør for Gyldendal.

Morten Hesseldahl har sideløbend­e bl.a. vaeret formand for Det Danske Filminstit­ut og Zetland.

Gift med maleren og illustrato­ren Karen Borch Jørgensen og far til datteren Rebecca.

 ??  ?? Morten Hesseldahl har erfaring fra en hel stribe forlag og står nu i spidsen for det største. Foto: Stine Bidstrup
Morten Hesseldahl har erfaring fra en hel stribe forlag og står nu i spidsen for det største. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark