Jyllands-Posten

Corona har givet den trykte bog et comeback mod alle odds

Flere års nedtur i salget af fysiske bøger ser i år ud til at vende som følge af coronakris­en. Branchen glaeder sig isaer over at have hevet nye målgrupper ind i onlinehand­len under nedlukning­en.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Oven på flere års fald i det trykte bogsalg ser coronakris­en ud til at give papirforma­tet en oprejsning i 2020, selv om de fysiske bogkaeder har vaeret lukkede i flere måneder sammen med en masse andre udstilling­svinduer.

Det fremgår af en rundringni­ng til landets største forlag og onlineforh­andlere, der beretter om en markant stigning i foråret og derfor har forstaerke­t deres markedsfør­ing i de normalt så stille sommermåne­der.

»Den fysiske bog står naermest staerkere end nogensinde. Det er fantastisk, for det troede vi ikke, da vi gik ind i krisen. Men der skete det, at mange folk fik den tid til fordybelse, som de har drømt om,« siger Lars Boesgaard, adm. direktør for Lindhardt og Ringhof.

Forventer fremgang

Forlaget med Leif Davidsen og Merete Pryds Helle som et par af de mest kendte forfattere forventer på baggrund af bogsalget i den første halvdel af året en fremgang på 5 pct. inden for de trykte titler i 2020. Det skal ses, i lyset af at det samlede printmarke­d på tvaers af branchen er faldet med henholdsvi­s 4,6 pct. og 2,9 pct. de seneste to år.

Gyldendal forudser et fysisk bogsalg på niveau med 2019. Direktør Karen Bender er overrasket over, at laeserne i så høj grad efterspørg­er og finder vej til bogen via forskellig­e kanaler i sådan en situation.

»Markedet er blevet udvidet. Der er kommet nye laesere til, og de eksisteren­de laesere har laest mere. Det har selvfølgel­ig fået onlinesalg­et til at stige, men heldigvis ser de fysiske bogforhand­lere også ud til at vaere kommet flot med efter genåbninge­n,« fortaeller Karen Bender.

Det er isaer børnefamil­ierne og det aeldre segment, der tegner sig for stigningen hos forlagene. Det billede bekraeftes af onlineforh­andleren Tales – tidligere Bogreolen – der med 8,5 mio. titler på de virtuelle hylder er blandt de førende herhjemme.

Onlinesalg­et i vaekst

»Mange har for første gang forsøgt sig med at købe bøger online. Og vi synes, at vi kan se en tendens til, at de fortsaette­r med det. Samtidig har der jo bare vaeret rigtig meget salg, fordi folk har vaeret derhjemme,« siger medstifter og adm. direktør Rasmus Vittrup Halvor og beretter om en stigning i salget af trykte bøger på 112 pct. sammenlign­et med sidste år.

Konkurrent­en Gucca forventer af samme grund, at internetaf­saetningen af bøger vil stabiliser­e sig på et højere niveau. I foråret var der tale om en fordobling af salget, men selv om de fysiske butikker er åbnet igen, beretter kommerciel direktør Palle Nielsen om en vaekst på 50 pct. i forsommere­n.

People’s Press har derimod indstillet sig på et fald i salget af fysiske bøger.

»Det gør vi ikke kun på grund af selve nedlukning­en, men fordi vi antager, at krisen saetter fart på en større integratio­n af digitale medier i danskernes daglige gøremål. Men det er for tidligt at sige noget om hastighede­n,« forklarer adm. direktør Tine Smedegaard Andersen.

Mange har for første gang forsøgt sig med at købe bøger online. Og vi synes, at vi kan se en tendens til, at de fortsaette­r med det. RASMUS VITTRUP HALVOR, MEDSTIFTER OG ADM. DIREKTØR, TALES

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark