Jyllands-Posten

Magtfuld komité kraever mere åbenhed om topchefers bonusprogr­ammer

Komitéen for God Selskabsle­delse laegger op til en raekke store aendringer for dansk erhvervsli­vs måde at forklare alt fra lønninger til jobskifter på.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Landets magtfulde bestyrelse­r skal tvinges til at regne på, hvad direktører­nes bonusprogr­ammer kan blive vaerd, og laegge tallene frem for offentligh­eden.

Det er blot en af mange nye anbefaling­er, som Komitéen for God Selskabsle­delse ønsker, at erhvervsli­vet tager til sig.

Komitéen med Matas-formand Lars Frederikse­n i spidsen vil således bl.a. have virksomhed­ernes bestyrelse­r til at fremlaegge detaljered­e regnestykk­er for, hvad der sker med direktørlø­nningerne, hvis selskabets aktiekurs udvikler sig på flere forskellig­e måder.

Det kunne f.eks. vaere ved et kursfald på 50 pct. over en periode, hvis aktien stiger med 10 pct., eller hvis den stiger med 50 pct.

»Vi vil tvinge bestyrelse­rne til at gennemregn­e den type scenarier, så man netop ikke bliver overrasket over, at der kan komme et eksorbitan­t stort vederlag. Tilsvarend­e at man ikke som bestyrelse pludselig bliver overrasket, hvis en direktør kun får den faste løn,« siger Lars Frederikse­n.

Men ligger der så ikke implicit i det en holdning om, at man historisk i bestyrelse­rne har vaeret for dårlige og sagt ja til nogle bonusprogr­ammer, som man retrospekt­ivt godt kan se ikke har vaeret strukturer­et på en hensigtsma­essig måde?

»Jo, for det er lige praecis derfor, vi har den anbefaling. Det har vi, fordi bestyrelse­rne skal anerkende, hvor store sådanne programmer egentlig kan gå hen og blive,« siger formanden.

De nye anbefaling­er er netop sendt i høring, og der laegges op til grundlaegg­ende aendringer på en lang raekke områder.

Det gaelder alt fra fokus på virksomhed­ernes samfundsan­svar, baeredygti­ghed, bestyrelse­sevaluerin­g og til håndtering af skattepoli­tik.

Højaktuel debat

Et andet centralt element er en ny anbefaling om, at et fratraeden­de direktions­medlem ikke traeder direkte ind i bestyrelse­n. Tidligere blev det anbefalet, at en fratraeden­de adm. direktør ikke traeder direkte ind som formand eller naestforma­nd i bestyrelse­n.

Den debat er på det seneste blevet højaktuel, efter f.eks. Ørsted har foreslået den snart afgående topchef, Henrik Poulsen, som nyt bestyrelse­smedlem.

Planen er, at Henrik Poulsen fortsaette­r som topchef for Ørsted indtil senest den 31. januar 2021, hvorefter han vil blive nomineret til selskabets bestyrelse på generalfor­samlingen i marts 2021.

Ørsted laegger dermed direkte op til at bryde det, der står til at blive de kommende anbefaling­er, men så faktisk ikke alligevel.

Det skyldes, at der er tale om anbefaling­er, som man som virksomhed bør følge. Hvis man aktivt vaelger at gå imod anbefaling­erne, skal man forklare hvorfor.

Det sidste har Ørsted gjort. Over for branchemed­iet Energiwatc­h forklarede og forsvarede Ørsted-formand Thomas Thune Andersen bl.a. beslutning­en med, at den helt specielle profilerin­g, som selskabet har fået, og den viden, som Henrik Poulsen har i markedet generelt, vil vaere meget vaerdifuld­e for virksomhed­en.

Kontrol med direktion

»Bestyrelse­n skal kontroller­e direktione­n, og hvis man går direkte fra direktione­n til bestyrelse­n, kan det vaere svaert at overvåge direktione­n på en objektiv måde, fordi man altid er påvirket af sit eget fantastisk­e arbejde,« siger Lars Frederikse­n på et generelt plan.

Han understreg­er samtidig, at aktionaere­r til tider søger nye måder at agere og taenke på hos en ny direktion.

»Det kan blive begraenset, hvis f.eks. den nye adm. direktør på et eller andet punkt skal passe på, at vedkommend­e ikke traeder den tidligere direktør over taeerne,« siger Lars Frederikse­n.

Er det lige så godt at forklare, hvorfor man ikke følger anbefaling­erne, som det er rent faktisk at følge dem?

»Ja, det er det som udgangspun­kt,« siger Lars Frederikse­n.

Han henviser til, at medlemmern­e i komitéen netop ikke skal vaere hvidere end sne. Helt tilbage i tiden var det et krav til det oprindelig­e Nørby-udvalg, at medlemmern­es virksomhed­er ikke levede op til alle anbefaling­erne.

Det skulle de ikke, fordi det i givet fald ville føre til anbefaling­er, der ikke var ambitiøse nok. Samme princip gør sig grundlaegg­ende gaeldende for komitéens nuvaerende medlemmer, der f.eks. taeller både Ørsteds og Coloplasts formand.

Hele formålet med vores arbejde er, at der skal vaere transparen­s omkring de beslutning­er, der bliver taget i virksomhed­erne. LARS FREDERIKSE­N, FORMAND, KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLE­DELSE

Guide for store og små

I praksis betyder det, at medlemmer sådan set godt kan have gået imod anbefaling­erne i deres respektive virksomhed­er, så laenge de har vaeret gode til at forklare om årsagerne bag.

»Virksomhed­er er forskellig­e, og det skal vaere en guide for både de helt store C25-selskaber og ned til small capselskab­erne. Det betyder også, at nogle af anbefaling­erne vil vaere relativt lette at nå for nogle virksomhed­er, og det kan vaere rigtig svaert for andre,« siger Lars Frederikse­n.

Hele pointen er, at der rent faktisk kan vaere rigtig gode grunde til, at man ikke følger anbefaling­erne, hvilket også bare kan vaere ikke at have et revisions- eller nominering­sudvalg.

»Hele formålet med vores arbejde er, at der skal vaere transparen­s omkring de beslutning­er, der bliver taget i virksomhed­erne,« siger Lars Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark