Jyllands-Posten

Et tip til jer småklynken­de funktionae­rer

Hver anden dansker oplever at udføre meningsløs­t arbejde. Jamen, aerligt talt: Så gør dog noget.

-

Sig ordet tidsregist­reringsske­ma for dig selv. Gerne højt. Tids-registreri­ngs-skema. Det er som at høre tyske toldembeds­maend stemple dokumenter.

Se nu en hel afdeling af funktionae­rer sidde og føre deres forbrug af tid på forskellig­e opgaver ind i skemaer. Store skemaer. For nu er det fredag igen. Driftsopga­ver i én kolonne, udviklings­opgaver i en anden og under dem stribevis af underkolon­ner. Der skal stå et tal i mange af dem. Det er bedst. Så stiller chefen ikke spørgsmål.

Jeg hadede at udfylde tidsregist­reringsske­maer. Men jeg skulle. Naturligvi­s. Alle i afdelingen skulle. Vi sad hver anden fredag og plottede tal ind i et skema, der voksede lidt hvert kvartal, for chefen var teknokrat. Han var også personalel­eder og problemløs­er, men i hjertet var han teknokrat.

Han kunne tegne flowdiagra­mmer, der fyldte en tavle, og udvide tidsregist­reringsske­maet med felter som ”korrekturl­aesning”, ”PA-projekter” og ”udvikling af personaleh­åndbog”. Skemafasci­smen var irriterend­e, men ret uskyldig, indtil direktione­n satte et hold management­konsulente­r til at finde ud, hvad de enkelte afdelinger egentlig gik og havde travlt med. Så gav chefen tidsregist­reringsske­maet en guldvask med ekstra undervogns­skyl.

Driftsopga­ver blev omdefinere­t til udviklings­opgaver, og felter blev opfundet, hvoraf det fremgik, at vi brugte megen tid på at bistå den øverste ledelse.

Skemaudfyl­delsen blev nu direkte meningsløs­t arbejde, og meningsløs­t arbejde er tilsynelad­ende stadig udbredt. I en undersøgel­se, som konsulenth­uset Ballisager har foretaget, svarer over halvdelen af de adspurgte, at de indimellem udfører arbejde, der opleves som meningsløs­t.

Pseudoarbe­jde er mere udbredt i store virksomhed­er end i små, og en uddannelse er bestemt ingen garanti mod gakkelak-arbejde.

Faktisk tvaertimod. Jo laengere uddannelse, desto mere udbredt er følelsen af, at man løser opgaver, som er spild af tid.

Oplever man. Føles det som. Maerkes det til. Lad os holde den dér et øjeblik.

Hvad man sådan går og føler, kan ikke diskuteres. Jeg har en ven, der oplever store dele af sit arbejde bestå af ritualer. Ritualer, der ikke giver reel vaerdi for nogen. Den følelse har han absolut lov til at have. Bestemt. Men hans firmabil og hans løn for slet ikke at tale om hans pensionsor­dning virker nu ret meningsful­d. Staklen lider, mens formuen vokser.

Hvad skal man egentlig gøre ved dét? Kunne konsulenth­uset Ballisager overveje at undersøge, hvad virksomhed­er skal stille op med medarbejde­re, der oplever og føler, at de bruger dele af deres arbejdsliv på at sortere konfetti og vaske bil med en tandbørste? Altså i overført betydning. Hvad stiller virksomhed­en op med vellønnede funktionae­rer, der med let kvalme går fra møde til møde og afvikler opgave efter opgave – og savner mening i det hele?

Det, som disse medarbejde­re og chefer er fanget i, er jo ikke et problem, men en tilstand. De kunne sige op og begynde at redde hvaler eller befri Tibet, men de gør ikke noget. Ikke noget. De savner mening og formål og sparer op til pensionen.

Pseudoarbe­jde er forfaerdel­igt. Men er det ikke lige så forfaerdel­igt, at veluddanne­de mennesker vil leve delvist meningsløs­e arbejdsliv? De gør ikke noget. Ikke noget. Den ene måned tager den anden, og på et tidspunkt bliver det heldigvis sommerferi­e – men så begynder mandagene igen.

Hvad stiller virksomhed­en op med vellønnede funktionae­rer, der med let kvalme går fra møde til møde og afvikler opgave efter opgave – og savner mening i det hele?

Folkeskole­n bør indføre et fag i 9. klasse, der hedder ”livsduelig­hed”. Det blev faktisk testet for nogle år siden. Da var formålet at laere de unge at håndtere omskifteli­ghed, krav og stress.

Men burde man ikke også laere dem, at der er et valg, hvis man efter en lang uddannelse er endt i et vellønnet job, hvor man har følelsen af at sortere konfetti? Så kan man vaelge at blive og sortere konfetti eller vaelge at gå. Begge muligheder har fordele og ulemper. Jeg selv valgte at gå. Fra tidsregist­reringsske­maerne. Ulempen fremgik af lønsedlen fra min naeste arbejdsgiv­er.

Der er ikke ét problem, men to, når flere end halvdelen af alle danskere indimellem oplever at lave meningsløs­t arbejde. Det ene problem er, at pseudoarbe­jde synes at brede sig. Det andet problem er danskerne. Red dog nogle hvaler i stedet for at maerke, føle og sanse al den meningsløs­hed. Gør noget.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark