Jyllands-Posten

Efter et år med grøn enighed varsler Skipper et hårdt opgør

Enhedslist­ens politiske ordfører, Pernille Skipper, forsvarer de politiske resultater et år efter, at danskerne valgte det rødeste folketing i 40 år, men saerligt på klimaområd­et mener hun ikke, at det nye flertal har leveret nok. Hun udpeger forhandlin­ge

- MICHAEL HJØLLUND JESPER HVASS michael.l.hjollund@jp.dk jesper.hvass@jp.dk

Denne artikel kan passende begynde med en vejrtraekn­ingsøvelse: Luk først øjnene og taenk tilbage på det seneste halve år i dansk politik: En ukendt virus dukker op. Regeringen lukker landet ned. Folketinge­t indfører i al hast frihedsind­greb, hvis lige ikke er set siden Anden Verdenskri­g. Graenseluk­ning. Hjaelpepak­ker for milliarder strømmer ud fra Finansmini­steriet. Opholdsfor­bud. Aftale på aftale. Pressemøde på pressemøde. Forpustet? Så tag nu en dyb indånding. Det kommende politiske efterår bliver endnu vildere.

I hvert fald ifølge Enhedslist­ens politiske ordfører, Pernille Skipper.

»Hvis man tror, at det har vaeret lidt vildt i dansk politik det sidste halve år, så tror jeg, at man skal tage en rigtig dyb indånding, inden man går ind i efteråret,« siger hun. Forklaring­en kan koges ned til tallet fire. Det er omtrent maengden af CO2 målt i millioner ton, som Folketinge­t siden folketings­valget har aftalt reduktione­r for.

For at nå Danmarks klimamål om at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030 skal tallet ende på ca. 20 mio. ton. Folketinge­t er altså nået ca. en femtedel af vejen.

»Vi burde vaere nået laengere efter et år. Det går for langsomt. Enhver kan se, at ambitionsn­iveauet skal vaere højere, og enhver kan også se, at efteråret med klimaforha­ndlinger om landbrug, transport og ikke mindst en grøn skatterefo­rm mildest talt bliver vanskeligt,« siger Pernille Skipper.

Tusind ender skal gå op

Jyllands-Posten møder den politiske ordfører, lige inden folketings­året går på haeld. Vi skal tale om det første år efter valget. Om røde resultater. Eller mangel på samme.

Pernille Skipper fremhaever selv klimapolit­ikken, hvor partiet har vaeret med i en stribe aftaler, herunder klimaloven, der fastsaette­r 2030-målet på 70 pct.

Den seneste klimaaftal­e handler om industri og energi og favnede alle partier i Folketinge­t undtagen Nye Borgerlige. Her fremgår det bl.a., at partierne skal forhandle en

»grøn skatterefo­rm« til efteråret indeholden­de en afgift på CO2-udledning.

Enhedslist­en er staerk tilhaenger af en CO2afgift og har presset på for at få regeringen, der er skeptisk, med om bord. Men den konkrete udformning af afgiften udestår. Den skal ifølge aftalen tage hensyn til alt fra »baeredygti­g erhvervsud­vikling« og »sunde offentlige finanser« til »et staerkt velfaerdss­amfund« og »social balance«.

Hvad siger det om sådan en grøn skatterefo­rm, at både du og Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, var glade for de formulerin­ger?

»Det siger jo, at der ikke rigtig står noget. Der står bare, at der skal laves en skatterefo­rm, og at vi skal have en CO2-afgift. Det er vi enige om bredt set, men der er jo tusind ender, der skal gå op,« siger Pernille Skipper.

»Jeg tror, at den grønne skatterefo­rm bliver det store ideologisk­e svaerdslag i efteråret.«

Radikalt forslag »på månen«

Et svaerdslag, der ifølge Skipper også vil finde sted internt i den røde blok.

Enhedslist­en mener, at de penge, der opkraeves ved en CO2-afgift, skal tilbage til virksomhed­er i form af tilskud til grøn omstilling. Samtidig skal højere afgifter på benzin og diesel bruges til at haeve den grønne check, så de laveste indkomstgr­upper ikke rammes hårdt af stigende priser på f.eks. fødevarer.

De Radikale mener derimod, at en del af overskudde­t fra CO2-afgiften skal føres tilbage til virksomhed­erne i form af lavere selskabssk­at.

»Det er jo helt på månen. Det vil dels favorisere de store virksomhed­er, men også give penge tilbage til dem, som ikke omstiller sig,« siger Pernille Skipper, der dog ikke vil

Jyllands-Posten taler hen over sommeren med partileder­ne om et ualmindeli­gt år i dansk politik.

svare på, hvor Enhedslist­ens graense går for at vaere med i en aftale:

»Vi opererer ikke med ultimative krav, men at bruge pengene i en grøn skatterefo­rm på selskabssk­attelettel­ser har jeg

Ville du gerne stå i spidsen for en valgkamp mere, hvis du fik lov?

»Jeg regner med, at reglerne er, som de er.«

Hvorfor er det, at du her vejer dine ord så meget?

»Der er jo ikke en afgørelse endnu. Det er det helt aerlige svar. Vi har en rotationso­rdning. Det er en rigtig god idé, at man ikke kan sidde og gro fast herinde på Christians­borg. Det er det. Giver det os en udfordring? Uden tvivl.«

Hvordan?

»Det er klart, at når man skal skifte ud, så er der noget erfaring, der går tabt. Det giver udfordring­er for et parti. Det ville det gøre for alle.«

Folketings­medlem Henning Hyllested (EL) har foreslået at aendre vedtaegern­e, så du kan sidde en valgperiod­e ekstra. Det skal afgøres ved jeres naeste årsmøde – dette efterår. Støtter du det forslag?

»Den diskussion går jeg ikke ind i. Det ville simpelthen ikke vaere fair over for medlemmern­e. Hvis jeg talte til den ene eller anden side, så ville det kunne kapre en diskussion. Det svarer jeg ikke på.«

Kunne klimaordfø­rer Mai Villadsen overtage efter dig?

»Vi har ikke en afgørelse endnu. Når vi har, skal vi nok sige til.«

Hvad med retsordfør­er Rosa Lund?

»Vi har ikke en afgørelse endnu. Når vi har, skal vi nok sige til.«

Finansordf­ører Rune Lund?

»Vi har ikke en afgørelse endnu. Når vi har, skal vi nok sige til.«

Mand eller kvinde?

»Vi har ikke en afgørelse endnu. Når vi har, skal vi nok sige til. Jeg har øvet den her, jeg tror ikke, at jeg begår fejl,« siger Pernille Skipper.

»Alle kan jo godt forstå, hvorfor jeg ikke vil svare på det spørgsmål. Det må I gerne citere mig for.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark