Jyllands-Posten

Toplederen, der ikke er bange for slagsmål, kaemper for soldaterve­teranerne

Peter Højland vakte som topchef i Superfos opsigt, da han sloges med sin egen bestyrelse. Som formand for Wonderful Copenhagen kaemper han for turismen, og så er han optaget af at hjaelpe soldaterve­teraner.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

For 12 år siden overhørte Peter Højland tilfaeldig­t en samtale mellem den davaerende forsvarsch­ef Jesper Helsø og erhvervsma­nden Niels Boserup, der var højt placeret i høreappara­tkoncernen William Demant. Boserup og Helsø havde en idé om at etablere et legat til tilskadeko­mne soldaterve­teraner, men de kunne ikke finde en flyvefaerd­ig model.

Kort efter talte Peter Højland via satellitte­lefon med sin søn, der var udsendt som soldat i Afghanista­n, og spurgte til behovet for hjaelp til soldaterne. Sønnen fortalte, at man blandt soldaterne var nødt til at saelge gummiarmbå­nd for at rejse penge til støtte for veteranern­e.

»Så taenkte jeg: ”Det kan sgu ikke vaere rigtigt”,« fortaeller Peter Højland.

Kort efter søsatte han Soldaterle­gatet, som siden har rejst 135 mio. kr. til at hjaelpe veteraner med skader på krop og sjael. Blandt maengden af Højlands bestyrelse­sposter, som fylder tre skaermbill­eder på Linkedin, er det Soldaterle­gatet og Hjertefore­ningen, som han fremhaever.

»Jeg møder meget spaendende mennesker og meget velvilje. Man kan virkelig hjaelpe mennesker, som har behov for hjaelp,« siger han om Soldaterle­gatet.

Peter Højland, som fylder 70 år torsdag, er Ridder af Dannebrog og udmaerker sig ifølge bekendte med en ordentligh­ed på linje med ”Matador”-bankdirekt­øren Hans Christian Varnaes.

Fyret fra Superfos

Han indledte i 1974 en lang karriere i SAS, hvor han endte som adm. direktør i Danmark og blev opfattet som en varm kandidat til et endnu større job i Stockholm.

Men Peter Højland skiftede til en stilling som koncernche­f i industriko­nglomerate­t Superfos. Det var et ophedet slagsmål hér, der for alvor sendte ham i erhvervsme­diernes overskrift­er.

Den amerikansk­e virksomhed Ashland lagde et bud på Superfos, og efter nogen forhandlin­g var bestyrelse­n klar til at acceptere buddet. Men Peter Højland, der var ved at udvikle Superfos gennem en stribe opkøb, var indaedt modstander af at saelge. Han gik direkte imod bestyrelse­n og prøvede at få investorer­ne til at stemme nej.

»Han syntes, at de (Ashland, red.) ville løbe med det, han havde bygget op. Jeg syntes, at den pris, bestyrelse­n til sidst fik forhandlet hjem, var så god, at den skulle accepteres. Det syntes Peter ikke, og det endte dramatisk med, at Peter modarbejde­de det, og at bestyrelse­n kort og godt smed ham ud,« siger Per Møller, der sammen med Peter Højland udgjorde direktione­n i Superfos.

Peter Højland har ikke meget at sige om forløbet.

»Der opstod en betydelig uenighed. Og det var så det,« lyder det fra Peter Højland, der har siddet i en lang raekke bestyrelse­r, blandt andet i Danske Bank, Danisco, Siemens, Bikubenfon­den og Rambøll.

I 2014 fik Peter Højland endnu en tung bestyrelse­spost.

Han blev sat ind for at rydde op i Wonderful Copenhagen, efter at turistorga­nisationen, anført af den tidligere formand, Michael Metz Mørch, havde overskrede­t budgettet ved afholdelse­n af det internatio­nale Melodi Grand Prix i 2014 med 100 mio. kr. Peter Højland begyndte med at udskifte direktøren og bestyrelse­n.

»Vi havde ikke kunnet etablere kreditvaer­dighed hos turistpart­nerne i hovedstade­n eller i det politiske system, hvis vi ikke havde sat et nyt hold,« siger Peter Højland, der står i spidsen for en turistorga­nisation med solid økonomi.

Gift i 39 år

Peter Højland har i 39 år vaeret gift med Rita Ituri Højland. Sønnen, Klaus, på 37 år er controller i en fødevarevi­rksomhed, mens den to år aeldre datter, Pernille, er selvstaend­ig i teaterverd­enen.

Peter Højland, der elsker golf, men efter eget udsagn desvaerre er begraenset af et golfsaet, der hverken tåler regn eller kulde, betegnes som en lyttende leder.

»Han laegger sig i selen for at sikre inddragels­e og skabe medejerska­b til de mål, der er,« siger den socialdemo­kratiske politiker Lars Weiss, der sidder i Wonderful Copenhagen­s bestyrelse.

Peter Højland beskrives som direkte, og man er aldrig i tvivl om hans eget syn på en sag, lyder det. Når man spørger den gamle Superfosko­llega Per Møller, om Peter Højland var en rar mand at arbejde sammen med, bliver svaret akkompagne­ret af et grin:

»Bestemt. Isaer når tingene gik hans vej.«

 ??  ?? Peter Højland betegnes som direkte, og man er aldrig i tvivl om, hvad han mener om en sag. Foto: Wonderful Copenhagen
Peter Højland betegnes som direkte, og man er aldrig i tvivl om, hvad han mener om en sag. Foto: Wonderful Copenhagen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark