Jyllands-Posten

Økonomer om negative

De senere års pengepolit­ik med negative renter har gjort aktieog boligejere rigere, men det er tvivlsomt, om det har gavnet den økonomiske vaekst, påpeger to økonomer.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det er tvivlsomt, om de negative renter sparker gang i forbruget og dermed understøtt­er den økonomiske vaekst. Til gengaeld er det helt sikkert, at de skaber mere ulighed.

Det konkludere­r Frank Hvid Petersen, der er økonom og kommentato­r og tidligere var chefstrate­g i Nordea, og Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

»Det bliver mere og mere tydeligt, at politikken med negative renter er en forkert vej at køre ud ad. Det bliver stadig mere tydeligt, at det er ekstremt ulighedssk­abende,« siger Frank Hvid Petersen.

Ifølge ham kan negative renter på helt kort sigt have en positiv effekt på den økonomiske vaekst, men på laengere sigt betyder den øgede gaeldsaetn­ing – som er en konsekvens af negative renter – at verdensøko­nomien bliver mere ustabil.

»Vi får mere og mere forgaelded­e virksomhed­er, og rentepolit­ikken holder hånden under usunde og ineffektiv­e zombievirk­somheder, som vi derfor får flere og flere af. Det ville vaere bedre, hvis ansatte og kapital blev koncentrer­et om sunde virksomhed­er,« siger Frank Hvid Petersen.

I forhold til privatforb­ruget, som er en afgørende faktor for den økonomiske vaekst, er effekten af de negative renter også tvivlsom.

»Et supergodt spørgsmål«

På den ene side reducerer de boligejern­es renteudgif­ter og frigør dermed flere penge til forbrug. På den anden side forstørrer de lave og negative renter familiers privatøkon­omier. Deres aktiver i form af vaerdien af boligen og pensionsop­sparingen stiger. Men det samme gør gaelden. Vi bliver med andre ord mere og mere gaeldsatte og får større og større formuer.

Men på et tidspunkt bliver gaelden så høj i forhold til indkomsten, at vi begynder at passe på og bliver tilbagehol­dende, mener Frank Hvid Petersen.

»Hvis en families hus er 6 mio. kr. vaerd, og dens gaeld er 4 mio. kr., begynder man at taenke på, at det kan give proDen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark