Jyllands-Posten

Bjørnegrot­ten i Odder gemmer på en fascineren­de historie, der byder på både pandekager og en voldsom død

I Rathlousda­l Skov gemmer der sig en gammel bjørnegrot­te, som en tidligere godsejer opførte på grund af sin store interesse for eksotiske dyr. Historien endte dog med en dramatisk udgang.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

Omkranset af de smukkeste traeer og med en let og beroligend­e fuglekvidd­er i baggrunden står bjørnegrot­ten med alt dens pomp og pragt få hundrede meter inde i Rathlousda­l Skov, vest for godset Rathlousda­l. Et maerkvaerd­igt murvaerk, der repraesent­erer en svunden tid, som ikke laengere er.

Allerede på vejen dertil, som fører via Odder, møder man en aestetisk smuk allé med flere hundrede år gamle lindetraee­r ud til selve godset.

Stedet indbyder til leg blandt børnene og er et vaerdigt og fascineren­de lokationsm­ål for den historiein­teressered­e. Stedet emmer nemlig af historie.

Pandekager og drama

En af de mest aktive godsejere på Rathlousda­l var Emil von Holstein-Rathlou. Han valgte nemlig i 1878 at indrette en dyrepark i skoven bag godset. Et årstal, som også står graveret på bjørnegrot­ten den dag i dag sammen med forkortels­en EvHR, som altså er for ham selv.

Dyreparken havde i sin tid offentlig adgang for alle byens borgere og husede mange forskellig­e dyr såsom bjørne, rådyr, dådyr, kronvildt og kaenguruer. Fra den tid er bjørnegrot­ten som det eneste lysende eksempel herpå stadig bevaret.

Emil von Holstein-Rathlou var en meget berejst mand og derudover saerdeles glad for dyr. På en af sine skibsture til Rusland gjorde han dog et besynderli­gt køb. Han kom nemlig hjem med to bjørneunge­r fra Sankt Petersborg.

Bjørneunge­rne, som han sågar fodrede med pandekager, voksede op i dyreparken til stor attraktion for byens mange borgere. Som årene gik, blev de kønsmodne og fik tvillinger. Historien endte dog dramatisk, da hanbjørnen hurtigt blev lettere jaloux på de praegtige unger. Det resultered­e i, at han en ganske almindelig formiddag slog hovedet af en af ungerne. Den blev draebt på stedet.

Bjørnene nåede at bo ved godset i omkring ti år, inden Emil von Holstein-Rathlou blev traet af dem og det store arbejde omkring pasningen. Han henvendte sig derfor til Zoologisk Have i København, hvor han byttede dem vaek for nogle påfugle og andre fugle.

Tidligere har der også ligget et gravkapel for godsets ejere i skoven. Dette er dog nu daekket af sand.

Udefra bjørnegrot­ten kan man i dag kigge ind bag tremmerne og forestille sig bjørnebrøl, som engang var at høre på dette sted. I dag kan man også passere indgangen og begive

 ??  ?? Grotten har huset adskillige russiske bjørne, og det er stadig let at se, hvor bjørnene i sin tid sov og badede. Børn elsker at lege bjørn og ruske i de gamle tremmer, der her ses indefra. Foto: Joachim Ladefoged
Grotten har huset adskillige russiske bjørne, og det er stadig let at se, hvor bjørnene i sin tid sov og badede. Børn elsker at lege bjørn og ruske i de gamle tremmer, der her ses indefra. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark