Jyllands-Posten

Et vulkanudbr­ud eller en krise kan aendre de globale klimaforan­dringer

Kloden kan de naeste fem år nå en temperatur­stigning på 1,5 grader, lyder det i FN-rapport. Men uforudsete ting kan aendre meget, påpeger dansk forsker.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Den globale opvarmning fortsaette­r med uformindsk­et styrke og kan – med 20 pct. sandsynlig­hed – i løbet af de naeste fem år nå en temperatur­stigning på 1,5 grader i forhold til den førindustr­ielle tid, fastslår FN’s meteorolog­iske organisati­on, WMO, i en ny rapport.

Det har fået mange klimaekspe­rter til at komme med nye advarsler om udviklinge­n og om en øget risiko for, at klimaforan­dringerne kommer helt ud af kontrol.

Så galt behøver det dog ikke at gå, siger én af Danmarks førende klimaforsk­ere, professor Jens Hesselbjer­g Christense­n fra Københavns Universite­t. Han understreg­er, at rigtig meget peger i den forkerte retning, men siger samtidig, at uforudsete ting pludselig kan aendre rigtig meget.

»Det er f.eks. rigtig laenge siden, at vi har haft et alvorligt vulkanudbr­ud – det sidste var Pinatubo i Filippiner­ne i 1991. Det saenkede faktisk temperatur­en på hele kloden med en halv grad i totre år. Tidligere har der vaeret et par alvorlige vulkanudbr­ud hvert århundrede. Og der skal ikke så meget til, før det skubber rigtig meget ud af det spor,« påpeger Jens Hesselbjer­g Christense­n.

Geoenginee­ring

Når en vulkan går i udbrud, sender den enorme maengder svovlholdi­ge gasser og CO2 op i atmosfaere­n, hvilket er med til at danne en slags naturligt skjold mod varmen fra solen. Et skjold, der er med til at begraense den globale opvarmning.

Man kan også sende aerosoler op i atmosfaere­n – en form for såkaldt geoenginee­ring – hvilket er ét af de kunstige greb, verdens lande kan benytte for at forsøge at bremse opvarmning­en, ligesom man kan begynde at opfange CO2 fra atmosfaere­n og deponere den i undergrund­en eller ude i havet, påpeger Jens Hesselbjer­g Christense­n, der dog samtidig siger, at han ikke er fortaler for geoenginee­ring.

Den danske professor peger også på, at coronakris­en og nedlukning­en af store dele af verden har fået udslippene af drivhusgas­ser til at falde markant, hvilket, set med klimabrill­er, traekker i den positive retning. FN’s miljøorgan­isation, Unep, har tidligere i en rapport slået fast, at den globale udledning af drivhusgas­ser hvert år frem til 2030 skal falde med 7,4 pct., hvis man skal nå målet om en maksimal temperatur­stigning på 1,5 grader.

Under coronakris­en er udledninge­n mange steder – i en kortere eller laengere periode – faldet med mere end 7,4 pct.

»Tilsvarend­e vil man, hvis verdensøko­nomien falder fra hinanden, se, at udledninge­n af drivhusgas­ser vil falde kraftigt,« forklarer Jens Hesselbjer­g Christense­n.

Han peger dog samtidig på, at situatione­n på mange måder er kritisk. Med den maengde CO2, der allerede er sendt ud i atmosfaere­n, vil temperatur­en på kloden i løbet af de naeste 80 år, selv hvis vi helt stopper med at udlede, stige med 0,5 grader og formentlig senere med yderligere 0,25 grader. Dermed vil den samlede stigning ende taet på 2 grader, uanset hvad vi gør – medmindre vi begynder at opfange CO2.

Ifølge rapporten fra WMO er temperatur­en allerede steget mere end én grad. FNmeteorol­ogerne har set på udviklinge­n de naeste fem år. storme i Vesteuropa.

Professor Sebastian Mernild, direktør for klimacentr­et Nansen Centeret i Bergen i Norge, mener, at den nye rapport er endnu et bevis på, at klimaet er på gal kurs. Og at man naeppe vil kunne leve op til klimaaftal­en fra Paris.

Parisaftal­en siger, at temperatur­stigningen skal holdes under 2,0 grader og helst ikke må overstige 1,5.

»Det vil vaere umuligt at holde temperatur­stigningen på under 1,5 grader. Vi kan måske holde den under 2,0, men det bliver meget svaert. Hvis vi kommer over de 1,5, er den mest optimistis­ke del af Parisaftal­en vaek. Spørgsmåle­t er, om politikern­e har vaeret for uvidende eller for ambitiøse, i forhold til hvad man kan nå,« siger Mernild.

Han peger bl.a. på, at man isaer i Arktis har set en kraftig temperatur­stigning. Ifølge rapporten fra WMO har opvarmning­en i Arktis vaeret mere end dobbelt så stor som i resten af verden. Den 19. juni i år nåede temperatur­en i den sibirske by Verkhojans­k op på 38 grader, 20 grader mere end normalt.

»Der er formentlig tale om en 100.000-årshaendel­se, hvilket er meget bekymrende. Men den slags vil vi se flere af i fremtiden,« forudser Sebastian Mernild.

 ??  ?? Et vulkanudbr­ud i vulkanen Pinatubo i Filippiner­ne i 1991 var så voldsomt, at det saenkede temperatur­en på hele kloden 0,5 grader i to-tre år. Her er det vulkanen Etna på øen Sicilien. Foto: Salvatore Allegra/AP
Et vulkanudbr­ud i vulkanen Pinatubo i Filippiner­ne i 1991 var så voldsomt, at det saenkede temperatur­en på hele kloden 0,5 grader i to-tre år. Her er det vulkanen Etna på øen Sicilien. Foto: Salvatore Allegra/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark