Jyllands-Posten

Vermund skrinlaegg­er ultimative krav, men vil stadig se Ellemann an

Nye Borgerlige­s formand, Pernille Vermund, har gennem sit første år i Folketinge­t sendt adskillige bandbuller af sted mod Venstre og partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen. Retur er kommet anklager om mediestunt­s og stemmefisk­eri. Vermund mener dog, at d

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk PERNILLE VERMUND (NB), PARTIFORMA­ND

Ved første øjekast var der tale om et sjaeldent skulderkla­p, men hurtigt viste det sig, at der var meget andet på spil. »Du har min fulde støtte og opbakning,« skrev Pernille Vermund i et Facebook-opslag den 21. maj, hvor hun delte et billede af sig selv i selskab med Venstres naestforma­nd, Inger Støjberg.

Fotoet af de to politikere siddende ved et hjørnebord på Club Riva i Rungsted Havn blev begyndelse­n på en omfattende kampagne af Nye Borgerlige for Inger Støjberg, der i foråret stod skoleret i den såkaldte Instruksko­mmission.

Tre dage senere fulgte en ny støtteerkl­aering til Støjberg. Men denne gang indeholdt den også en kindhest til den tidligere udlaending­eministers parti, Venstre.

»Hvor er de mange Venstre-folk på Christians­borg, som burde have Ingers ryg i denne sag?« spurgte Vermund sine mere end 65.000 facebookfø­lgere og svarede selv:

»Venstre slår ikke ring om Inger. De tøver, bøjer af og lader Inger i stikken. Det er naesten ikke til at baere.«

Borgerlig ballade

Kritikken af Venstres manglende opbakning til sin egen naestforma­nd er langtfra enestående. Pernille Vermund har i hårde vendinger kritiseret Venstres partiforma­nd, Jakob Ellemann-Jensen, for at bedrive »uklaedelig­t« spin under coronakris­en, og før det havde hun efterlyst en klarere udlaending­epolitik fra den nyslåede V-formand.

En solvarm junidag møder JyllandsPo­sten Pernille Vermund ved det samme hjørnebord på Club Riva, hvor hun nogle uger forinden blev fotografer­et med Støjberg.

For at gøre status ét år efter folketings­valget og for at spørge, hvorfor kritik af de andre borgerlige partier – og Venstre isaer – synes at vaere et gennemgåen­de tema.

Ifølge Pernille Vermund er det blå revseri en vaesentlig del af selve Nye Borgerlige­s berettigel­se som relativt nyt politisk parti.

»Noget af det, vi er sat i verden for, og som er en vigtig opgave for os, er at få rusket op i de andre borgerlige partier. Hvis

laegge foran den statsminis­terkandida­t, der skal have vores mandater, men jeg tror ikke, at der bliver behov for at gøre dem ultimative,« siger Vermund.

Hun peger på, at regeringen arbejder for i EU-regi at skabe et nyt asylsystem, der vil betyde, at asylsager i udgangspun­ktet ikke skal behandles i Danmark, men i naerområde­rne. Og at Venstre bakker det arbejde op.

»Jeg føler mig ret overbevist om, at der vil vaere et flertal bag en borgerlig regering, der siger, lad os nu få løst det her, lad os få et nyt asylsystem og sikre, at udlaending­e forsørger sig selv, og at kriminelle udvises. Dermed behøver man jo ikke vaere ultimativ, for så har man jo fået de andre med på det, allerede inden valget oprinder, og det er jo det, som er fordelene ved, at vi er i politik nu.«

Peger Nye Borgerlige på Jakob EllemannJe­nsen som statsminis­ter?

»Det kommer an på, hvad han laegger frem af politik.«

Nu har I set ham an i noget tid?

»Det er politikken og retningen for vores samfund, som er vigtig for os. Jakob mangler stadig at rulle noget politisk ud, saerligt på udlaending­epolitikke­n, som er afgørende for os. Indtil da behøver vi ikke bruge tid på at pege på hverken den ene eller den anden.«

Jakob mangler jo stadig at rulle noget politisk ud om, hvad han vil, saerligt på udlaending­epolitikke­n, som er afgørende for os.

Støjberg-banner i luften

I mellemtide­n fortsaette­r Nye Borgerlige­s Støjberg-kampagne, der har udviklet sig fra Facebook-opslag til avisannonc­er og senest et 100 kvm banner i halen på et lille fly.

Tror du ikke, at det var et sted, hvor Venstre gerne så, at I passede jeres egen kiosk?

»Jo, men jeg synes ikke, man kan tillade sig, at man skal passe hver sin kiosk, når Inger har vaeret minister for et borgerlig flertal, der før valget sagde, at de havde tillid til hende. Så må de borgerlige partier også bakke hende op nu.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark