Jyllands-Posten

På klokkeslae­ttet for Christian X's ridt lagde de buketten i gul og blå

Fredag var det 100-årsdagen for Christian X’s berømte ridt på den hvide hest. Det blev markeret på klokkeslae­ttet, hvor kongen krydsede graensen.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

Praecis klokken 9:20 traeder Kirsten Abild fra Genforenin­gsog Graensemus­eet frem fra menneskema­engden og laegger en buket med blå og gule blomster – Sydslesvig­s farver. Hun traeder et respektful­dt skridt tilbage og kigger ydmygt ned på buketten, der nu ligger ved foden af den to meter høje mindesten ved Høkkelbjer­g i Taps lige nord for Christians­feld.

Derefter traeder Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune, frem på samme vis og laegger en buket i Dannebrogs farver, og det samme gør Lars Mouritsen, regimentsc­hef og oberst, og Morten Nielsen, chefsergen­t, fra Slesvigske Fodregimen­t, mens de begge tilføjer en højtidelig honnør.

Der er samlet en menneskema­engde på omkring 100 om mindestene­n, der er placeret lige der, hvor graensen lå, før Sønderjyll­and stemte sig hjem i 1920, og hvor der 100 år tidligere var opført en aeresport.

Symbolet på Genforenin­gen

Den 10. juli 1920 klokken 9:20 var kong Christian X redet over graensen og gennem aeresporte­n på den berømte hvide hest. Gårdejeren Peter Jessen Refshauge havde holdt en tale.

»Allernaadi­gste Konge! I dette højtidelig­e historiske Øjeblik, da Deres Majestaet overskride­r denne Graense, der nu i saa lang en Aarraekke har skilt Danske fra Danske, for at tage det gjenvundne Land i Besiddelse,« lød det i talen i 1920, som fortsatte:

»Thi Kjaerlighe­den til vort Flag, vort Folk, vort Faedreland er staerkt og levende i Sønderjyll­and, og intet Steds i Danmark er AErbødighe­den og Hengivenhe­den for Danmarks Konge og hans Hus større end her i Sønderjyll­and. 56 Aars Fremmedher­redømme har ikke formået at udslette disse følelser i vore Hjaerter.«

Herefter takkede en rørt konge for talen, løftede pigen i den hvide kjole op på sin hest og red til Christians­feld og skabte en af de største symbolske begivenhed­er fra Genforenin­gen.

Dannebrog faldt på ny

Peter Jessen Refshauges ord kom ikke ud af ingenting. Det kan man høre, når de frivillige vaerter fra Genforenin­gsog Graensemus­eet fortaeller om deres foraeldres historier fra dengang.

»Jeg har altid haft den sønderjysk­e sag helt inde i ryggen. Min far, han var lige her for 100 år siden,« fortaeller Dorthea Lyngbye, der fredag også kan fejre 25-års jubilaeum sammen med Genforenin­gsog Graensemus­eet, hvor hun har vaeret med lige siden starten.

Hendes øjne fyldes med vand.

»Den her,« siger hun og peger ned på en broche, der er fastlåst til den grønne striktrøje, »det var hans indgangste­gn til festen på Dybbøl Banke i 1920. Han var kravlet op i et trae, hvorfra han havde set det hele fra oven, fortalte han. Under festen på Dybbøl var der kommet et fly susende hen over festen. Fra flyet kastede de Dannebrog, som dalede nede fra himlen. Da sagde far: ”Der var ikke et øje

Da sagde far: ”Der var ikke et øje tørt” DORTHEA LYNGBYE, FRIVILLIG I GENFORENIN­GS- OG GRAENSEMUS­EET

tørt,”« fortaeller hun og fjerner et par trillende tårer med en serviet.

Det er ikke kun Dorthea Lyngbyes foraeldre, der var med til fejringen af Genforenin­gen for 100 år siden. Det samme gaelder for mange af de andre frivillige; Bente Ibenfelts mor hadede tyskerne, fordi morens far var sendt i krig på den tyske side i Polen og Rusland. Hun fejrede Genforenin­gen i Haderslev. Per Wives far havde tre striber over ryggen. De stammede fra skolemeste­rens kaep, efter han var kommet til at tale dansk i stedet for tysk i timerne. Hans far fejrede dengang Genforenin­gen i Aabenraa.

I dagens anledning har museet samlet sine frivillige til markeringe­n af de to jubilaeer. Foruden 100-året for Genforenin­gen fejrede museet nemlig også sit eget 25-års jubilaeum.

 ??  ?? Dorthea Lyngbye bar på 100-årsdagen for Genforenin­gen sin fars brocher. Den ene prydes af den berømte hvide hest med Christian X på ryggen. Foto: Marie Ravn
Dorthea Lyngbye bar på 100-årsdagen for Genforenin­gen sin fars brocher. Den ene prydes af den berømte hvide hest med Christian X på ryggen. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark