Jyllands-Posten

Coronakris­en gør ondt på pressefrih­eden

De frie medier er i en lang raekke lande under pres, efter at coronaviru­ssen har øget muligheden for at knaegte fundamenta­le frihedsret­tigheder, advarer eksperter og interesseo­rganisatio­ner. Ifølge Journalist­er uden Graenser er der begået brud på pressefr

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

I denne uge blev munden lukket på den kinesiske systemkrit­iker Xu Zhangrun, da 20 politibetj­ente førte ham vaek fra hans hus i en af Beijings forstaeder. Han er sigtet for at ligge i med prostituer­ede. Men iagttagere mistaenker, at den virkelige årsag var en anden.

Juraprofes­soren og skribenten havde laenge vaeret en torn i øjet på Kinas magtappara­t, og umiddelbar­t inden anholdelse­n vovede han at give praesident Xi Jinpings omfattende censur og løgne skylden for pandemien.

Xu Zhangrun er ikke alene om at blive bragt til tavshed af magthavern­e under coronakris­en, advarer eksperter og ngo’er.

Ifølge organisati­onen Journalist­er uden Graenser (RSF), der kaemper for pressefrih­ed verden over, er der sket brud på mediernes ret til uafhaengig­t at daekke coronaviru­ssen i 90 af klodens 193 FN-lande. Det gaelder blandt andet Ungarn, Tanzania, Iran og Tyrkiet.

De fleste af nationerne på listen er tredjeverd­enslande, hvor pressefrih­eden i forvejen har det svaert, og hvor coronaviru­ssen kun har forstaerke­t en allerede nedadgåend­e trend. Samtidig konkludere­r RSF dog, at der under coronakris­en ligeledes er sket en erosion af pressefrih­eden i flere lande med en langvarig demokratis­k kultur, heriblandt Tyskland, hvor journalist­er er blevet overfaldet under demonstrat­ioner, og Storbritan­nien, hvor regeringen uberettige­t har anklaget medier for at sprede falske nyheder.

Coronakris­e brug »som et påskud«

Årsagerne er forskellig­e, og graden af alvor varierer fra land til land. Men faelles for flere af landene på listen er, at regeringer­ne har brugt krisetiden­s diverse nødlovgivn­inger og arbitraere regler til at stramme grebet om den frie presse.

»Det er isaer forurolige­nde at se coronakris­en blive brugt som et påskud til, at brud på pressefrih­eden kan vokse og sprede sig over verden – inklusive i lande, der ellers anses som demokratis­ke,« siger RSF’s generaldir­ektør, Christophe Deloire.

FN er saerdeles opmaerksom på problemet. Derfor kom FN’s menneskere­ttigheds

»Rent psykologis­k er det noget, der ligger dybt i os alle. Når vi ser en faelles fjende, står vi last og brast og kaemper for det, vi har kaert. Men samtidig bliver man mindre kritisk over for magthavern­e, og interne stridighed­er bliver mere tabubelagt­e. Så bliver det svaerere for pressen at lave kritisk journalist­ik om dem,« siger professore­n.

En opfordring til at forsvare demokratie­t

Presset på frihedsret­tighederne, herunder pressefrih­eden, er som følge af coronakris­en blevet så stort, at en lang raekke prominente politikere og meningsdan­nere har underskrev­et en opsigtsvae­kkende erklaering, der opfordrer til handling.

Organisati­onen bag er det Stockholm-baserede Institute for Democracy and Electoral Assistance (Idea), som arbejder for at styrke demokratis­ke institutio­ner verden over.

Blandt de over 500 underskriv­ere af erklaering­en finder man både 13 nobelprism­odtagere og en lang liste af politikere og tidligere praesident­er, herunder Argentinas Mauricio Macri og Polens Lech Walesa.

I erklaering­en, som har fået navnet ”En opfordring til at forsvare demokratie­t”, skoser underskriv­erne de magthavere, der har brugt coronakris­en til at stramme grebet om pressefrih­ed og andre grundlaegg­ende frihedsret­tigheder.

»Autoritaer­e regimer bruger, ikke overrasken­de, krisen til at lukke munden på kritikere og stramme deres politiske greb.

Nogle demokratis­ke lande bekaemper endda pandemien ved at tilrane sig nødbeføjel­ser, der begraenser menneskere­ttigheder og øger statslig overvågnin­g uden hensyn til juridiske begraensni­nger eller parlamenta­risk kontrol,« indledes erklaering­en og konkludere­r:

»Det er ikke et tilfaelde, at pandemien startede i et land, hvor den frie strøm af informatio­n bliver knaegtet, og hvor regeringen straffede dem, der advarede om faren ved virussen.«

Foghs fond skrev under

På listen af underskriv­ere står også Alliance of Democracie­s Foundation, som blev stiftet af tidligere statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen i 2017. Fonden arbejder ligesom Idea for at udbrede demokrati globalt, og derfor var det naturligt, at erklaering­en skulle underskriv­es, fortaeller organisati­onens direktør, Jonas Parello-Plesner.

»Mange af de demokratis­ke tilbagesla­g på pressefrih­ed og andre parametre, som vi allerede så før coronakris­en, er kun blevet forstaerke­t efter virussens udbrud. Derfor var det vigtigt for os at sige, at vi selvfølgel­ig gerne vil forblive sunde og raske, men at det ikke må ske på bekostning af vores frihedsret­tigheder,« siger han.

Jyllands-Posten har kontaktet den kinesiske ambassade i Danmark for at få en kommentar til anholdelse­n af Xu Zhangrun. Ambassaden er ikke vendt tilbage på avisens henvendels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark