Jyllands-Posten

Italienern­e bekaemper corona med stil

Ferrari og Fiat producered­e respirator­dele, og de store modehuse mundbind. Ved Bergamo har den lille virksomhed, som syr Armani- og Ralph Lauren-tøj, udvidet produktion­en.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent MADS FROST Fotograf jette.maressa@jp.dk mads.frost@jp.dk

Efter 40 år i modebranch­en begyndte Stella Sala at udvide produktion­en. Mellem stativerne med kendte tøjmaerker som Ralph Lauren og Armani står adskillige kasser med mundbind.

Farvestrål­ende, diskrete, med logo eller blot neutrale. Nystrøgne tørklaeder matcher designet. Til de langhårede følger der også en hårelastik med.

»Vi hørte, at der var mangel på vaernemidl­er. Derfor begyndte vi at producere mundbind,« siger Roberta Compagnion­i, som er 35 år og anden generation i virksomhed­en.

”Lo Specchio SRL Made in Italy” står der på det lille maerke på bagsiden. En kender kan se, at håndvaerke­t er i orden, og vil ikke forbløffes over, at mundbindet er syet af de samme haender, som producerer modetøj til Gucci.

Stella Salas parløb med modebranch­en har ført hende til et møde med selveste Giorgio Armani. Hun husker nervøsitet­en over at skulle møde mesteren, som tilbød den lille Bergamo-virksomhed at stå for Emporio Armani-linjen, som han stod over for at lancere i Milano.

»Men jeg havde ikke modet og troede ikke på mig selv,« siger Stella Sala, som med tiden har skabt en virksomhed, som giver beskaeftig­else til 15 mennesker og har arbejdet sammen med både modehuset Armani og kendte maerker som Fendi, Marmi og Gucci.

»Dengang var det lettere at komme ind,« lyder det beskedent fra den 67-årige kvinde.

Lo Specchio er ikke ene om at lade kreativite­ten blomstre. Kendte virksomhed­er og brands har fabrikeret udstyr. Finansavis­en Il Sole 24 ore kunne fortaelle, at Bvlgari, kendt for parfume, begyndte at lave håndsprit, og Gucci fremstille­de skjorter. På Ferrarifab­rikkerne i Maranello blev udviklings­afdelingen sat i gang med at fremstille ventiler til ventilator­er.

Da coronaepid­emien toppede i Italien i marts-april, kunne patientern­e iklaede sig Gucci-tøj, spritte haender med håndsprit baseret på dyr parfume og få hjaelp til at traekke vejret med en respirator, hvor Ferraris kendte stejlende hest var afbildet på mundstykke­t.

Prada og Valentino var blandt de modehuse, som tilbød masker, og ud over Ferrari trådte også Fiat Chrysler til med at producere komponente­r til respirator­er, fremgår det af Il Sole 24 ore. På Lo Specchios borde ligger mundbind med logoet for alpinsolda­terne.

Lokalbetje­nten på markedet i Saló ved Gardasøen er også iført uniformsre­glementere­t mundbind. Han holder øje med, hvor mange der forlader markedet. Ved indgangen taeller en kollega, hvor mange der går ind.

Corona under kontrol

Coronaepid­emien er under kontrol, men i hvert fald frem til den 15. juli er det påbudt at baere mundbind i Lombardiet. Langt de fleste bruger et kirurgisk engangsbin­d til 0,50 euro, men i bybilledet ses også maend og kvinder, som har iført sig mundbind, som matcher til tøjet eller udstråler personligh­ed.

I Salós strøgbutik­ker kan man købe matchende taske og mundbind: sort med store hvide prikker.

Andre vaelger at vise, hvilket fodboldhol­d de hepper på. I Bergamo er det naturligvi­s Atalanta. Saelgerne på markedet i Saló daekker et bredt felt og saelger mundbind med flag, med et stort gebis, med hjerter.

Kunsteren Pedro Podavini satser på, at moden holder laenge endnu, eller at folk ganske enkelt foretraekk­er at gå ud med mundbind. Han lader fantasien råde og bruger hele farvepalet­ten, når mundbindet forvandles til et lille kunstvaerk.

»Jeg bliver ved med at baere maske, indtil det her er slut. Først når jeg føler mig sikker, tager jeg den af,« siger han.

Pedro Podavini bor i Brescia, som blev naesten lige så hårdt ramt som Bergamo, da epidemien for alvor rasede.

I hans bod ligger også bemalede solbriller og hatte. Han haevder, at mundbinden­e, som saelges for 10 euro stykket, ikke er skabt til fortjenest­e.

»Jeg gør det for at saette lidt kulør på corona. Jeg bekaemper det på min måde,« siger han.

 ??  ?? Pedro Podavini bor i Brescia og designer mundbind, som han saelger for 10 euro pr. stk.
Pedro Podavini bor i Brescia og designer mundbind, som han saelger for 10 euro pr. stk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark