Jyllands-Posten

To kvinder laerer tusindvis af unge om stjerneteg­n

Amalie Bendixen og Marianne Gellert står bag succespodc­asten ”Astropod”. De sidestille­r det at søge hjaelp i stjernerne med at søge råd hos en god ven.

- KAROLINE KJAER HANSEN kultur@jp.dk

Hele sit liv har Amalie Bendixen følt, at hun kunne tale et sprog, som ingen andre på hendes alder forstod. Eftersom hun voksede op med en mor, der var astrolog, fik hun praktisk talt termer som soltegn, ascendant og måne ind med modermaelk­en. Når en af drengene i hendes folkeskole­klasse sad så uroligt, at det var ved at drive hende til vanvid, når hun som teenager ikke kunne komme overens med en af sine chefer, eller når hun oplevede brud med kaerester, kunne hun finde en mening med det ud fra, hvordan stjernerne stod i forhold til hinanden. Men hun fortalte aldrig rigtigt nogen om det, før hun i 2012 mødte Marianne Gellert i køen på Roskilde Festival:

»Jeg har altid haft det i baghovedet, men jeg har godt vidst, at det ikke var smart at snakke om det, for så skulle jeg til at forklare, hvorfor jeg troede på det,« fortaeller Amalie Bendixen, der dengang var 24 år.

»Jeg har altid vaeret meget interesser­et i det spirituell­e, men min indgang har primaert vaeret gennem yogaen og dens filosofi, så jeg var nysgerrig efter at vide mere om astrologie­n,« forklarer Marianne Gellert, der på det tidspunkt var 25 år og intetanend­e om, at netop denne nysgerrigh­ed seks år senere skulle føre hende ind i et hjemmebygg­et podcaststu­die, hvis første episode på under otte timer ville stryge direkte ind i toppen af de mest populaere podcasts på streamingt­jenesten iTunes.

Krystaller og tarotkort var lidt kikset

I løbet af 2010’erne begyndte de sammen at dyrke stjerneteg­nene, men også andre spirituell­e ritualer og anskaffede sig for eksempel englekort. En passion, som de ikke kunne lade vaere med at dele med deres venner til for eksempel fester, og langsomt observered­e de også, hvordan vennernes attitude over for astrologie­n aendrede sig:

»Hvis der var en, som havde kaeresteso­rger eller datingprob­lemer, kunne jeg forklare det ud fra deres stjerneteg­n, og så grinede de først lidt af det, men senere på aftenen kom de ofte tilbage for at spørge ind til det og få det forklaret yderligere,« fortaeller Amalie Bendixen. Da de en sommerdag i 2018 sendte introen til ”Astropod” ud, var det primaert med deres naermeste veninder og egne mødre for øje, men antallet af lyttere er kun vokset proportion­alt med antallet af episoder, som nu er blevet til to saesoner, det i alt har haft knap 450.000 lytninger.

Den første saeson har også lagt fundamente­t til bogen ”Stjerneteg­n: En astropod-håndbog”, som de netop har udgivet.

»Det var helt overvaelde­nde, og det føltes, som om vi endelig talte et faelles sprog,« siger Amalie Bendixen, mens Marianne Gellert supplerer:

»Ja, før følte jeg, at krystaller og tarotkort var lidt kikset, så jeg forsøgte måske faktisk at skjule det, men nu var det lige pludselig noget, alle ville høre om.«

Og ifølge Amalie Bendixen og Marianne Gellert selv skyldes podcastens popularite­t, at lytterne først og fremmest selv føler sig overvaelde­t over alle de livsvalg, de i dag står overfor.

Giver noget at navigere efter

»Det er godt, at man har muligheden for, at man kan, hvad man vil, men for mange unge mennesker er der for meget at skulle tage stilling til, og så bliver resultatet en fragmenter­et identitets­søgen,« siger Marianne Gellert. Saerligt uddannelse­svalg og valg vedrørende kaerlighed synes der at vaere en konsensus om er svaere, hvilket de to kvinder, der i dag er henholdsvi­s 32 og 33 år, selv har maerket på egen krop:

»I kaerlighed­srelatione­r er jeg i mange år gået efter det, som umiddelbar­t føltes godt, men intet viste sig at holde i laengden. Da jeg dykkede ned i tyren, som er mit stjerneteg­n, fandt jeg ud af, at den er meget jordnaer, og det har jeg haft svaert at forlige mig med. Men efter mange år i København flyttede jeg i december sidste år endelig fra byen, og nu bor jeg på Fyn i et lille hus med min kaereste, hvor vi har en stor have,« forklarer Marianne Gellert, der til daglig arbejder med kommunikat­ion, men hvis mave er så stor, at hun allerede er gået på barsel.

Amalie Bendixen, der oprindelig­t er uddannet designer, skal end ikke så langt tilbage i tiden for at eksemplifi­cere, hvordan hun bruger sit stjerneteg­n som rettesnor:

»Så sent som i torsdags traf jeg en vigtig beslutning om, at jeg til sommer, når min barsel slutter, skal begynde på en ny uddannelse,« fortaeller hun og forklarer, at hun altid tyr til astrologie­n, når hun står over for skelsaette­nde valg. Det spillede sågar en altafgøren­de rolle i købet af det hus på Amager, hvor de to kvinder er samlet i anledning af bogudgivel­sen:

»Hver dag i en hel uge studerede jeg både mit og min kaerestes soltegn (stjerneteg­n, red.) i forhold til den daglige astrologis­ke vejrudsigt, inden vi købte huset, og vi låste først huslånet, da jeg også havde dobbelttje­kket med englekort,« siger hun smilende.

Men er det ikke ansvarsfra­laeggende og en underkende­lse af din egen frie vilje, når du lader en stjernes ståsted traeffe så vigtige beslutning­er for dig?

»Nej, for det er ikke sådan, at jeg er slave af det. Det er blot noget, jeg kan gå til, når jeg er i situatione­r, hvor der er mere på spil, og jeg maerker tvivl,« siger Amalie Bendixen og tøver en kende, før hun fortsaette­r:

»Det er ligesom, når nogle mennesker kaster en mønt, og alt efter hvad den viser, kan man med det tegn maerke, om beslutning­en føles rigtig. Hvis den ikke gør det, behøver man jo ikke føre det ud i livet, som mønten siger, men selve fornemmels­en kan man bruge. Og i bund og grund synes jeg ikke, der er stor forskel på at spørge sin bedste ven eller far om råd eller kigge i stjernerne, når man står over for store beslutning­er. Det handler om at have noget at laene sig op ad, og nogle gange er det nødvendigt at søge svar andetsteds for at blive afklaret med ens egne valg.«

Hun understreg­er dog, at lytterskar­en ikke udelukkend­e skyldes de mange frie valg, men også det forventnin­gspres, som mange af nutidens unge oplever:

»Samtidig med at man skal tage stilling til alle valgene og hele sin identitet, er der også kommet et forventnin­gspres om, at man skal vaere den bedste til det, man så vaelger. Men her kan astrologie­n hjaelpe en med at forstå, hvorfor man er bedre til noget frem for andet,« siger Amalie Bendixen og betoner, at bevidsthed­en om ens svagheder og styrker ikke skal ses som en sovepude:

»Jeg tror, astrologie­n for mange er et lille fristed, hvor man kan finde bekraeftel­se i, at der ikke er én rigtig måde at leve på, og at man er god nok, som man er, selv om man bruger mange kraefter på at laere at forstå matematikk­ens verden uden at lykkes, fordi man f.eks. er fisk i ascendant, som søger noget helt andet end det, der kan måles og vejes.«

Acceptere omverdenen

Ved at laere, hvordan stjerneteg­nene passer sammen og påvirker hinanden, får man ikke blot en forståelse for sig selv, men også andre og deres adfaerd. Og det er mindst ligeså givtigt for en selv, mener de to kvinder, mens Amalie Bendixen forklarer, at de også ser den stigende interesse for astrologie­n som et udtryk for en søgen efter den mening med tilvaerels­en, som ikke altid synes umiddelbar:

»Jeg brugte det for eksempel, da jeg ufrivillig­t aborterede, men indså, da jeg hurtigt blev gravid igen, at der var en mening

med, at jeg selvfølgel­ig skulle have et barn med en masse jordelemen­t, som jeg ville kunne laere af, da jeg mangler det i mit eget horoskop,« indvier Amalie Bendixen.

Det lyder naesten religiøst?

»Jeg kan godt forstå, at det kan opfattes sådan. Men for mig handler det ikke om dogmatisk religion, for mig er det åndelighed. For når livet er ekstra svaert, kan der vaere brug for at tro på noget større. Og når man virkelig er der, hvor man ikke kan bunde, og der ikke synes land i sigte, kan den eneste udvej vaere at vende det til noget positivt.«

Marianne Gellert istemmer og tilføjer: »Nutidens unge er traette af postmodern­ismens meningsløs­hed.«

Hver dag i en hel uge studerede jeg den daglige astrologis­ke vejrudsigt, inden vi købte huset, og vi låste først huslånet, da jeg også havde dobbelttje­kket med englekort. AMALIE BENDIXEN, VAERT PÅ "ASTROPOD"

Vil dybere end damebladsh­oroskoper

Fra podcastens begyndelse har det vaeret meget vigtigt for saerligt Amalie Bendixen,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark