Jyllands-Posten

Den menneskeli­ge faktor i højsaedet

-

Hvem tør sige, at de opfatter deres arbejde som et kald? Man kan vist vaere sikker på en røffel fra naermeste fagforenin­g. Nej, et job er et lønarbejde, der udløser rettighede­r, og hvor kun den samlede maengde ressourcer kan diskuteres – aldrig medarbejde­rens personlige måde at udfylde jobbet på.

Det er det indtryk, der må stå tilbage efter endnu en hårrejsend­e afsløring af forholdene i plejesekto­ren, denne gang på plejehjemm­et Kongsgårde­n i Aarhus. Intet nyt under solen, er man desvaerre nødt til at pointere. Heller ikke i reaktioner­ne. For 20 år siden afslørede denne avis, at de aeldres ble blev vendt på et jysk plejehjem. Dengang var dét det store samtaleemn­e, og haendervri­dende politikere stod i kø for at love forbedring­er. Nu er vi der igen, og alt er desvaerre ved det gamle.

Mens FOA’s formand, Mona Striib, med søvngaenge­ragtig refleks fastholder, at svigtene alene skyldes mangel på ressourcer, så drister den tidligere direktør i Socialstyr­elsen Knud Aarup sig nu til at sige, at det faktisk også handler om et fravaer af de nødvendige menneskeli­ge vaerdier hos for mange i plejesekto­ren. Der er sket et skred, mener han og går dermed i kødet på det store tabu: Det er aldrig den enkelte medarbejde­rs skyld, altid systemets. Men de tilbageven­dende afsløringe­r viser desvaerre klart: For mange stiller på jobbet med en upassende ligegyldig­hed. At det går ud over svage og sårbare mennesker, som vi andre ovenikøbet skylder det velfaerdss­amfund, som plejesekto­ren burde udgøre en kerneydels­e i, gør dette svigt ekstra deprimeren­de.

Det er naturligvi­s vigtigt at understreg­e, at langt hovedparte­n af de ansatte i plejesekto­ren udfører et eksemplari­sk arbejde til daglig og fortjener stor ros. De lever op til alle forventnin­ger om, at man som minimum skal have lyst til at have med andre mennesker at gøre og i saerlig grad gøre en indsats for de svageste. Men det er også rigtigt, at det er de naevnte undtagelse­r – praeget af en forråelse og afstumpeth­ed, der må chokere – som kommer til at levere overskrift­erne. Hvorfor er det konsekvent medierne, der skal afsløre disse svigt? Hvor er selvjustit­sen i sektoren – tør man skrive: ledelsen? Hvor er den løbende vurdering af, om de ansatte faktisk leverer den maengde menneskeli­g empati, som bør kunne forventes af de fleste, men saerligt når det gaelder gamle mennesker, der ikke kan klare sig selv?

Det er jo heller ikke kun de aeldre, der svigtes. For nylig var der afsløringe­r af, hvordan paedagoger i en daginstitu­tion behandlede graedende børn – i øvrigt igen afsløret med skjult kamera. De pågaeldend­e paedagoger manglede åbenlyst de menneskeli­ge kvalifikat­ioner til at have med små børn at gøre. Hvordan kan det ske – igen og igen? Reaktionen fra politikere og embedsvaer­ket er som regel løfter om flere ressourcer og bedre uddannelse. Men ressourcer­ne fejler ikke noget. Ifølge en opgørelse fra analysecen­tret Vive er den gennemsnit­lige normering i dagtimerne på danske plejehjem vokset siden 2017. Og uddannelse­n af personalet er givetvis også kun blevet bedre, men spørgsmåle­t er, om der undervises i det rigtige, eller om også plejeuddan­nelserne akademiser­es for hårdt, når det er den menneskeli­ge faktor, som er så afgørende?

Da grunden blev lagt til velfaerdss­taten, var de såkaldt vaerdigt traengende i centrum. Den filosofi er for laengst afløst af en idé om, at alle har krav på mest muligt. Den baerer kimen til velfaerdss­tatens undergang i sig. De tilbageven­dende svigt i plejesekto­ren er et første varsel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark