Jyllands-Posten

Europa ønsker sig det rigtige USA tilbage. Men USA har aldrig vaeret Schweiz

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Et nyt gammelt ord siver ud fra taenketank­ene i Washington: stormagtsr­ivaliserin­g.

Ordet er ikke nyt i sig selv. Det har laenge vaeret brugt til at beskrive tilstande, der gjorde sig gaeldende tidligere i historien. Det nye er, at det nu bruges til at afspejle verden af i dag.

Ordet har fået en renaessanc­e, efter at det dukkede op i en officiel Pentagon-analyse. Men også fordi det helt åbenlyst beskriver den globale tilstand lige nu.

Med stormagter menes som regel: Rusland, Kina, USA. EU naevnes aldrig, hvilket er en pointe i sig selv. Rusland har sine atomvåben, men ellers rinder Vesttyskla­nds gamle kansler, Helmut Schmidts, ondskabsfu­ldhed om Sovjetunio­nen i hu: »Øvre Volta (i dag: Burkina Faso) med atomvåben.« Kampen om kloden udspiller sig mellem USA og Kina.

Ordet markerer også, at hvad der engang blev kaldt det amerikansk­e århundrede, reelt er slut. Fra USA trådte ind i de sidste år af Første Verdenskri­g til de første år af det nye årtusinde, var USA klodens altdominer­ende magt. Militaert, økonomisk og kulturelt var USA en supermagt, som ingen kom i naerheden af. Det så endog naesten ud, som om Rusland og Kina affandt sig med det.

Det er vendt helt på hovedet nu. Det skyldes Kinas eksplosive opstigen, men det skyldes også, at USA ikke laengere ønsker at påtage sig denne suveraent ledende rolle. I årtier tog USA rollen på sig som den frie verdens bannerføre­r og blev dermed også til hele verdens politibetj­ent. Pax americana blev det kaldt. USA sikrede friheden, menneskere­ttighedern­e og demokratie­t, ikke kun i teorien. Det er slut nu.

”Amerika Først” hedder det under praesident Trump. Han har sat det på spidsen og taler på en måde, som hans forgaenger­e ikke gjorde. Trump traekker USA ud af alliancer og traktater, håner FN og nedgør ellers naere allierede. Men USA’s tilbagetra­ekning – måske rettere: redefineri­ng af sig selv – har vaeret på vej i mange år, formentlig siden den 11. september 2001. Og der er ingen, der kan sige, hvordan det går videre. Heller ikke selv om Trump måtte tabe praesident­valget til november.

Når disse udviklinge­r beskrives af dem, der savner det rigtige USA, sker det med en sørgmodig undertone: Dengang var verden endnu i orden. De rigtige vaerdier var i højsaedet. Måtte disse tider vende tilbage. Det er lige lovligt rosenrødt. Der var f.eks. en grund til, at Europas venstreflø­j i årtier råbte »U.S., go home«.

USA’s internatio­nale dominans efter Anden Verdenskri­g var brolagt med hemmelige CIA-aktioner, kupforsøg i fjerne lande foruden hadeobjekt­et over alle: Vietnamkri­gen. I 1980’erne kom opstilling­en af nye atomrakett­er i Europa. De knaekkede muligvis Sovjetimpe­riet, men udløste ingen jubel i gaderne. USA’s århundrede var faktisk også dybt kontrovers­ielt.

Det er naeppe denne side fra USA’s tid som skolegårde­ns staerkeste, mange nu ønsker sig tilbage. Man ønsker sig et idealisere­t USA, som måske aldrig har eksisteret. USA har altid vaeret et janushoved med to meget forskellig­e sider, hvoraf kun den ene repraesent­erede det ypperste af Vesten. USA har aldrig vaeret Schweiz, som netop er for godt til at vaere sandt. Og ikke alle praesident­er har vaeret som Roosevelt og Kennedy.

Det er ironisk, at netop Trump nu er i faerd med at imødekomme de årelange krav om, at USA traekker sig hjem. Hvis han afløser sig selv til november, kan det blive nødvendigt helt at afskaffe et andet veltjent begreb: Vesten.

USA har altid vaeret et janushoved med to meget forskellig­e sider, hvoraf kun den ene repraesent­erede det ypperste af Vesten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark