Jyllands-Posten

De slidte og traette skal ikke »traekkes« vaek fra arbejdsmar­kedet, Jakob Ellemann-Jensen

- MARIA MELCHIORSE­N forbundsse­kretaer, FOA

Det er »en vanvittigt dårlig idé« at ville »traekke raske mennesker ud af arbejdsmar­kedet«. Så kort og koldt affaerdige­de Jakob EllemannJe­nsen forleden i JP forslaget om tidlig pension til nedslidte danskere.

Venstres formand bekymrer sig om nationens økonomi, siger han. Det er al aere vaerd. Men når det drejer sig om hverdagen for de slidte seniorer, der ønsker økonomiske muligheder for at traekke sig lidt tidligere, er bekymringe­n fravaerend­e. Han haevder, at retten til en tidlig pension for de nedslidte danskere, som har vaeret laengst i job, vil traekke folk ud af arbejdsmar­kedet.

Dette billede svarer ganske enkelt ikke til min erfaring ude fra virkelighe­den. Medarbejde­rne i aeldreplej­en, daginstitu­tionerne og på sygehusene er ikke »raske mennesker«, der ligefrem skal »traekkes ud af arbejdsmar­kedet«.

Raske? Jo, men også slidte og traette. Det er f.eks. social- og sundhedsas­sistenten, der efter et langt og ofte slidsomt arbejdsliv finder det både hårdt og belastende at klare en travl hverdag i aeldreplej­en eller på sygehuset. Hun skal ikke »traekkes« fra arbejdsmar­kedet, men ønsker selv at kunne traekke sig tilbage, så hun måske kan nyde nogle gode år efter arbejdsliv­et.

Desvaerre har Jakob Ellemann-Jensen og et flertal i Folketinge­t gjort det økonomisk umuligt for hende. Når hun ikke kan få folkepensi­on på grund af en stadigt stigende folkepensi­onsalder, vil den eneste mulighed for tidlig tilbagetra­ekning ofte vaere at skulle leve alene af en arbejdsmar­kedspensio­n i nogle år, indtil der kan søges folkepensi­on. For et typisk FOA-medlem svarer det til at skulle leve på SU-niveau i nogle år. Vel at maerke uden supplerend­e studiejob eller SU-lån. Vaerdig tilbagetra­ekning for de slidte? Nej: Velkommen til pensionspr­oletariate­t i nogle år.

Hvor ofte har vi ikke hørt Jakob Ellemann-Jensen og andre politikere sige, at siden vi lever laengere, skal vi også arbejde laengere. Undertiden med den lille modifikati­on, at hvis du er så syg eller ”nedslidt”, at du ikke kan arbejde, så skal du (selvfølgel­ig) heller ikke. Så fortjener du en seniorpens­ion. Det sidste er jeg helt enig i. Det var godt, at et stort flertal i Folketinge­t sidste år indførte seniorpens­ionen som et tilbud til mennesker, som er syge og nedslidte med ringe arbejdsevn­e og få år tilbage på arbejdsmar­kedet.

Medarbejde­rne i aeldreplej­en, daginstitu­tionerne og på sygehusene er ikke »raske mennesker«, der ligefrem skal »traekkes ud af arbejdsmar­kedet«.

Til gengaeld er jeg uenig i at karakteris­ere alle andre som ”raske”, der absolut skal arbejde laengere og laengere. Det bør vaere et frit valg, ikke mindst for de slidte med et belastende arbejde, som de har stadigt svaerere ved at klare.

Blandt dem er der mange kortuddann­ede og lavtlønned­e, som trods et langt arbejdsliv mangler den økonomiske frihed til at kunne traekke sig vaerdigt tilbage fra arbejdsliv­et. Hvad med at bekymre dig lidt mere om dem og deres økonomi som pensionist­er, Jakob Ellemann-Jensen?

aldrig vaere underlaegn­ingsmusikk­en til danskernes liv, for i kirkeklokk­ernes kalden hører vi efterklang­en af 1.000 års kristendom, der er vandmaerke­t på vores land, kultur og sekularise­rede samfund.

Jeg mangler et kulturelt selvopgør, og jeg begriber ikke, hvor det bliver af.

Med klang og efterklang slår klokkerne dagens tid, årstidens tid, sorgens tid og højtidens tid – og der er bud i slaget til hver enkelt af os, for hvad enten vi er troende eller ej, er vi med evangeliet­s ord om tilgivelse sat fri til at leve vores liv uden hver dag at skulle arbejde på vores frelse og overholde religiøse regler, uden at dele verden, mad og mennesker op i rent og urent. Vi er altså på en gang bundet og frisat af den ånd, der ligger i kristendom­men.

Nuvel. Men det bekymrer mig, at der skal minareter til for at kalde borgerligh­eden sammen. Det bekymrer

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark