Jyllands-Posten

Indenrigsl­uftfarten er en klimasynde­r

-

Med forslaget om at opkøbe flysaeder i indenrigsf­ly og dermed understøtt­e en klimaskade­lig transportf­orm demonstrer­er regering og forligspar­tier, at klimamålsa­etningerne ikke skal tages alvorligt. Der er ellers nok at tage fat på: i alt 20 mio. tons CO2 skal politikern­e sløjfe for at nå målet om 70 pct. drivhusgas­reduktion i 2030. Og her peger pilen utvetydigt og indiskutab­elt mod CO2-tunge sektorer som landbruget og transporte­n. Men med statsstøtt­e til indenrigsr­uterne gør man jo denne massive udfordring endnu svaerere.

Hvornår kommer det øjeblik, hvor man må sige ”Lad falde, hvad ej kan stå”? Luftfarten er ikke baeredygti­g, og med 2030 og 2050 som pejlemaerk­er er det svaert at se, hvordan den kan blive baeredygti­g. Er det virkelig så samfundsma­essigt vigtigt, at indenrigsl­uftfarten overlever, at man naermest må tvinge passagerer­ne op i flyene?

Denne totalt uigennemta­enkte håndsraekn­ing til flybranche­n viser samtidig, at regeringen er ude af takt med progressiv­e udviklinge­r og tiltag i andre europaeisk­e lande. I Schweiz eksempelvi­s. Her har Nationalrå­det vedtaget at indføre en flybilleta­fgift. Og Nationalrå­det går også ind for at fremme graenseove­rskridende togrejser, herunder nattog, daekket af indtaegter­ne fra afgiften på flybillett­er.

Med sit håbløse knaefald for lobbyister­ne og sin bevidstløs­e videreføre­lse af nødvendigh­edens politik vender regeringen desuden ryggen til den klimapolit­isk vakte ungdom. Men Dan Jørgensen og Benny Engelbrech­t kerer sig øjensynlig ikke om børn og unges fremtid på kloden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark