Jyllands-Posten

Saet racismens ord og statuer på museum

-

Vi skal erkende og laere af fortiden for at undgå gentagelse af dens svigt. Vi er børn af de befolkning­er, som var og er dominerend­e. Statuer og ord kan i dag vurderes i forhold til deres brud på nutidens generelle menneskere­ttigheder. Dansk racismehis­torie er lang. Guldkysten, slavehande­l, grønlaende­re, tatere, spaghettie­r, gaestearbe­jdere, muslimer, perkere, muhamedane­re og mørkhudede udviser alle racisme. Internatio­nal opmaerksom­hed accelerere­r, og vi kan blive globalt fordømt som under Muhammedkr­isen, hvis et racistisk motiv ikke reelt prøves for drabet på Bornholm.

De ”røde” indianere kaldte de invaderend­e europaeere for blegansigt­er. Begge dele var også racistisk ment. Det er ordet neger og endda sort eller hvid også. Man kalder ikke nogen noget, som de ikke er, eller som de bliver stødt over. Hvid er også selvbestal­tet racistisk for ingen er hvide ”som sne” eller har uskyldens hvide farve.

Ingen er heller neger og pr. definition sort som kul. Enhver har sin egen farve i et spektrum fra lys til mindre eller mere mørklødet. Vores faelles forfader var midt imellem som buskmaend i dag. Hvis du fastholder at tilhøre det herskende hvide mindretals race og bruger de undertrykt­es betegnelse sort eller neger for en dermed mindrevaer­dig race, vil det forhindre ethvert samarbejde om baeredygti­ghed med det af os frembragte flertal af verdens befolkning.

Statuer for racistisk belastede kan gå på museum, og brug af racismens ord må ophøre, men vores ansvar for dem må ikke glemmes og må forblive en fast del af nutidens undervisni­ng og debat. Medmennesk­elighed og almindelig god respektful­d udtryksfri­hed er nødvendige for vores overlevels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark