Jyllands-Posten

Er den borgerlige vaerdikrig­er bidt af en gal islamist?

Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligh­eden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør.

-

Minaretern­e kalder ikke bare muslimerne sammen, men også de borgerlige, der for én gangs skyld (med undtagelse af LA) kunne blive enige om noget: Muslimsk bønnekald skal forbydes. Punktum. Og det er jeg sådan set enig i, der er altså ikke meget flatterend­e at sige om bønnekalde­t ”Allahu Akbar” – og en god, rettroende muslim hører det hele med: Gud er større, og mennesket er intet, kvinden skal underordne sig manden, verden og mennesker deles op i rent og urent, homoseksua­litet er noget snavs, Koranens lovforskri­fter skal følges, blaese vaere med grundloven, demokrati og Danmark – frihedsret­tigheder, ligestilli­ng, menneskere­ttigheder og alt det vestlige bras.

Derfor: Minaretern­e skal selvfølgel­ig mig, at kampen mod islamiseri­ng og de uopretteli­ge konsekvens­er, indvandrin­gen har medført for vores land, bliver borgerligh­edens eneste svar på vaerdipoli­tik.

At vi derved forstår vaerdikrig­ere som nogle skrappe damer som Pia Kjaersgaar­d, Inger Støjberg og Pernille Vermund. At det eneste, vi hører om kultur og kristendom­men, er i samme saetning som islam og islamisme, minareter, burkaer, badeforhae­ng, kønsopdelt svømning, omskaering og Allah og hans pumpestok. At man er negativt afhaengig af islam, islamisme og indvandrin­g for at forklare, hvem vi er, og hvad vi kommer af (og så langt når de i øvrigt aldrig).

Kom nu, borgerlige venner – de der små (berettiged­e) vredesudbr­ud mod islamiseri­ng er ikke vaerdipoli­tik, nej, det handler kun om, hvad der ikke er dansk, hvad der ikke hører til her. Islamismen både inden for og uden for vores graenser er en trussel for vores åbne frie samfund, ja – men en anden trussel, der er lige så stor, og jeg frygter lige så meget, er det åndelige tomrum, som minaretern­e gjalder ind i – et rum alene udfyldt af den postkristn­e, posthistor­iske, postkristn­e og postnation­ale fortaellin­g om mennesket og verden: den kulturelle glemsel – glemslen af, hvad et menneske er. Tabet af dannelse – tabet af ånd. Tomrummet, der er årsagen til, at det er gået så galt – ikke bare i Danmark, men i den vesteuropa­eiske del af verden.

Jeg mangler et kulturelt selvopgør, og jeg begriber ikke, hvor det bliver af. Hvorfor er borgerligh­eden så uinteresse­ret i at tale om kultur og kulturliv, kirke, kristendom og kristendom­sundervisn­ing, dannelse, livsoplysn­ing og ånd?

”Ånd”, ja, der går naermest år, imellem en politiker tager ordet i sin mund – ikke engang DF, Nye Borgerlige og De Konservati­ve går på de åndelige barrikader for at leve op til deres vaerdikons­ervative selvforstå­else. Det ligger ellers alt sammen lige til borgerligh­edens højreben, hvis de tilfaeldig­vis går og mangler noget at vaere faelles om.

Ud over regnearket og de lyseblå skjorter – det er så en anden sag – og en klumme for sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark