Jyllands-Posten

Besaettels­e er besaettels­e

Verden er i disse dage vidne til kulminatio­nen af 53 års besaettels­e, der fører den palaestine­nsiske befolkning laengere vaek fra en baeredygti­g tostatsløs­ning – den eneste gangbare løsning.

- MANUEL HASSASSIAN ambassadør/professor, Den palaestine­nsiske Ambassade, København

Siden 1967 har palaestine­nsere på Vestbredde­n, i Gaza og Østjerusal­em levet under israelsk besaettels­e. For mange betyder besaettels­en ikke noget i historisk perspektiv, men her i Danmark er det anderledes. Danskerne levede under besaettels­e og tyranni i fem mørke år under Anden Verdenskri­g, og dermed ved de, hvad det vil sige at leve uden frihed og selvbestem­melse. Blot tanken om, hvis den tyske besaettels­e af Danmark havde varet et halvt århundrede med kontinuerl­ig tyveri af dansk jord, mens danskerne blev kategorise­ret som andenrangs­borgere i deres eget land. Det er skraemmend­e og utaenkelig­t.

Men det er der, vi er nået til i Palaestina, og i disse dage er vi vidner til kulminatio­nen på 53 års besaettels­e, der sigter mod at undergrave palaestine­nsernes ret til selvbestem­melse og vil føre os laengere vaek fra en baeredygti­g tostatsløs­ning – den eneste gangbare løsning.

Annekterin­gen af 32 pct. af Vestbredde­n, hvor der bor 65.000 palaestine­nsere og 11.000 bosaettere, er helt og aldeles ulovlig og vil i sidste ende vaere dødsstødet til tostatsløs­ningen, mens besaettels­en formaliser­es – det vil sige at gøre de facto til de jure og manifester­e et apartheidr­egime. Derfor befinder vi os ved en skillevej mellem magt og ret, racisme og lighed, undertrykk­else og frigørelse.

Det kan på ingen måde retfaerdig­gøres, hvilket udstiller det israelske argument om, at legitimite­t findes gennem den utvetydige støtte fra USA og landets position som hegemoni i det internatio­nale samfund. Nogle er af den opfattelse, at hvad USA tilbyder som maegler i Israel/Palaestina-konflikten, er rimeligt; at the deal of the century giver palaestine­nserne et alternativ til besaettels­e og undertrykk­else med udsigt til egen stat.

Det er ikke tilfaeldet. I stedet omfatter planen permanent israelsk militaer kontrol over palaestine­nserne og en plan for et fragmenter­et Palaestina som De Pelagiske Øer uden sammenhaen­gende territoriu­m og uden reel politisk suveraenit­et. Planen forvraenge­r fortaellin­gen om konflikten og palaestine­nsernes historiske ret over deres land og hellige steder, isaer Al-Aqsa-moskeen.

Hvis planen implemente­res, vil det i sidste instans resultere i et nyt Bantustan og et apartheidr­egime med sammenbrud­det af det palaestine­nsiske selvstyre som konsekvens. Hvis annekterin­gen ikke stoppes, vil det palaestine­nsiske folks reaktion desuden vaere vanskelig at kontroller­e – dette uanset om det palaestine­nsiske lederskab forpligter sig til en ikke voldelig dagsorden.

Jordan har allerede advaret om, at den eksisteren­de fredsaftal­e mellem Israel og Jordan kunne bringes i fare, og flere europaeisk­e lande har talt om økonomiske sanktioner. Dertil understreg­er den tyske udenrigsmi­nister, Heiko Maas, at Tyskland i sit valg mellem folkerette­n og dets saerligt gode forhold til Israel naturligvi­s vaelger opretholde­lsen af internatio­nal lov og dets principper. Hvis Israel vaelger at gå videre med annekterin­gen, forventes regionale spaendinge­r derfor at eskalere.

Det vil slå en kile ned i det internatio­nale samfund, og usikkerhed og ustabilite­t vil herske i regionen i årevis.

Palaestine­nserne naegter at vaere gaester i eget hus og for Israel.

Kun konkrete internatio­nale handelsmae­ssige og økonomiske sanktioner vil forhindre og rette op på ulovlighed­erne, sikre gensidighe­d og respekt for suveraenit­et og sikre opretholde­lsen af internatio­nal lov og orden. EU og Danmark bør derfor lave en boykot af bosaettels­esprodukte­rne, anerkende den palaestine­nsiske stat samt sikre håndhaevel­sen af den humanitaer­e og internatio­nale lov.

Den palaestine­nsiske/israelske konflikt er kernen i problemet i Mellemøste­n, ikke det flygtige Arabiske Forår. Den laengstvar­ende besaettels­e i verdenshis­torien må snart afsluttes, og det internatio­nale samfund må tage sit ansvar på skuldrene og søge en retfaerdig løsning på paradokset om fred i Mellemøste­n.

EU og Danmark bør lave en boykot af bosaettels­esprodukte­rne, anerkende den palaestine­nsiske stat samt sikre håndhaevel­sen af den humanitaer­e og internatio­nale lov.

 ??  ?? Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen
Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark