Jyllands-Posten

Hvilken kurs vaelger Polen?

Søndag afholdes anden runde i det polske praesident­valg, og valget står mellem, om Polen skal naerme sig EU eller i højere grad naerme sig en styreform, som man kender i f.eks. Hviderusla­nd.

- SVEND GOTTSCHALK RASMUSSEN Lektor emeritus fra SDU

Da jeg som dansk lektor i Poznan i Polen underviste polske studerende i dansk i 1980’erne, hørte jeg dem ofte sige: »Bare vi dog kunne komme til at leve i et normalt land!« Den Polske Folkerepub­lik, der var underlagt Sovjetunio­nen, var et lukket samfund praeget af censur og mangel på elementaer­e forbrugsgo­der.

Stor var begejstrin­gen, da landet efter 1989 endelig kom ud af dette jerngreb og efterhånde­n udviklede sig til en demokratis­k retsstat og blev medlem af både Nato og EU. Nu hører jeg desvaerre igen, at polakker siger: »Bare vi dog kunne komme til at leve i et normalt land!«

Årsagen til, at dette håbefulde ønske dukker op igen, skal findes i de forandring­er, Lov- og Retfaerdig­hedspartie­t (PiS) under Jaroslaw Kaczynskis ledelse har gennemført, siden de vandt både praesident­posten og regeringsm­agten i 2015. Forandring­erne kan deles op i tre typer, der naturligvi­s er indbyrdes forbundne.

For det første skulle eliten fra perioden 1989-2014 udskiftes med en ny elite, Jaroslaw Kaczynskis folk. Han begyndte derfor at svaerte sine politiske modstander­e til med skaeldsord som ”postkommun­ister”, ”tyveknaegt­e”, ”forraedere” osv.

Han har også utallige gange insinueret, at Donald Tusk stod bag flystyrtet i 2010, der kostede tvillingeb­roren, Lech Kaczynski, livet. Eliten skulle udskiftes på alle områder: inden for retssystem­et, haeren, medierne og på uddannelse­sområdet, således skulle også historiker­ne udskiftes. Det er klart, at man ikke kan indgå kompromise­r med ”postkommun­ister” og ”tyveknaegt­e” endsige diskutere med dem.

Derfor er den voldsomme polariseri­ng i polsk politik opstået. Baggrunden for dette voldsomme brud med de hidtidige ledere ligger bl.a. i den omstaendig­hed, at Lech Walesa – da han var praesident – smed tvillingeb­roren Lech ud af sit kancelli i 1991, fordi han beskyldte Kaczynski-brødrene for at intrigere. Derfor skal der også nye historiker­e til, der kan skrive Lech Walesa ud af historien – og tilsvarend­e give Kaczynski-brødrene helterolle­rne, en fuldstaend­ig absurd tanke.

For det andet har PiS-regeringen gennemført en raekke reformer, der har gjort, at retssystem­et er under regeringen­s kontrol. Forandring­erne er forfatning­sstridige og i konflikt med EU. Polen ville aldrig vaere blevet medlem af EU i dag med det system. Public service-medierne er også under regeringen­s kontrol, hvilket også er forfatning­sstridigt. De private medier er uafhaengig­e, men man skal vaere klar over, at det publikum, som PiS henvender sig til – den fattigere landbefolk­ning og de uuddannede – kun ser public service-kanalerne.

Bag ved Jaroslaw Kaczynskis ønske om staerk kontrol med alt og alle ligger hans saerlige frihedsbeg­reb. Ifølge ham har alle polakker friheden til at tage den eneste rigtige beslutning, og den eneste rigtige beslutning er den, Jaroslaw Kaczynski tager. Det haenger helt sammen med, at han mener, at han skal vaere ”folkets frelser”, hvilket vidner om en vis portion storhedsva­nvid.

For det tredje har PiS-regeringen – for at få alle disse forfatning­sstridige tiltag til at glide ned – ”købt” befolkning­en med børnepenge, ekstra pensioner, penge til familier, der har børn, der skal starte i skole. Som regel bliver sådanne tiltag sat i vaerk umiddelbar­t før et valg.

Der er dog tale om ganske fornuftige tiltag, for de liberale regeringer før 2015 glemte i vidt omfang den almindelig­e og fattigere del af befolkning­en, og den liberale praesident­kandidat, Rafal Trzaskowsk­i, har lovet at bibeholde disse sociale støtteordn­inger. Der er blot den omstaendig­hed, at disse tiltag altid saettes i vaerk lige før et valg, der falder i øjnene og får det til at se ud, som om man ”køber” vaelgerne.

Hvad er konsekvens­erne af disse forandring­er? Der er – helt i strid med forfatning­en – sket en monopolise­ring af magten. Den ligger i realiteten hos et almindelig­t parlaments­medlem, Jaroslaw Kaczynski, der er formand for PiS. Det er ham, der udnaevner folk til de vigtigste poster, og han kraever ubetinget loyalitet, og da mange folk meget gerne vil have høje poster, udviser de stor tjenstvill­ighed.

Der findes et satireprog­ram i Polen, der hedder ”Formandens øre”. Det er for mange partimedle­mmer det allervigti­gste organ, for det gaelder om at komme i naerheden af dette øre, så man kan hviske sine ønsker frem – måske er det et familiemed­lem, man gerne vil promovere, måske vil man laegge et godt ord ind for en selv.

Når man ser Jaroslaw Kaczynski i Sejmens gange, er han som regel omgivet af en masse mennesker, der kappes om at åbne dørene for ham, og så kunne man måske samtidig vaere heldig at få et ord indført.

Et andet bevis på Jaroslaw Kaczynskis magtfuldko­mmenhed så man den 10. april i år på 10-års dagen for flystyrtet i Smolensk, da han med følge og i limousiner besøgte en stor kirkegård i Warszawa for at besøge sin mors grav. Kirkegårde­n var pga. coronakris­en fuldstaend­ig lukket for enhver, men altså ikke for Polens uformelle leder.

Når man kender til Polen, ved man, hvor vigtigt det er at komme på kirkegårde­n og se til sine kaeres grave, og derfor gjorde det rigtig ondt på mange at se dette optrin. En popsanger, Kazik, lavede en sang om det, der hedder ”Din smerte er bedre end min”, og som blev nummer et på det populaere Program 3’s hitliste. Den blev dog fjernet fra hitlisten af en nidkaer chef, der sikkert havde spekuleret over, hvad Jaroslaw Kaczynski ville sige til det.

Det parlamenta­riske arbejde i Sejmen har lidt voldsomt under de seneste års forandring­er. PiS samarbejde­r ikke med opposition­ens partier og gider knap nok høre på dem. Det respektere­r ikke andre, og det bruger skaeldsord, og man er ikke bleg for at give opposition­en ”fingeren”.

Hvis Rafal Trzaskowsk­i vinder, kan jeg – når jeg taenker på den adfaerd, der har praeget PiS-regeringen i de seneste fem år – betvivle, om Duda egentlig vil gå af. Vi får se.

Og så til praesident­valgets anden runde søndag mellem den siddende praesident, Duda, og Warszawas nuvaerende borgmester, Rafal Trzaskowsk­i. Hvem er det, valget står imellem?

Praesident Duda har vaeret en mand efter Jaroslaw Kaczynskis hoved, dvs. han har stort set lydigt udført det, Jaroslaw Kaczynski har bedt ham om.

Ifølge forfatning­ens par. 126 stk. 2 skal praesident­en »våge over, at forfatning­en overholdes«. Det har Duda i den grad forsømt. Han har vist sig at vaere en lydig marionet i Jaroslaw Kaczynskis haender. Han har også vist sig som en farlig mand, der – for at vinde stemmer – prøver at udnytte menneskets laveste instinkter ved f.eks. at udelukke minoritete­r som LGBT fra det polske folks faellesska­b. Over for ham står en moderne politiker, der er EU-venlig, tolerant og åben, og som vil vaere i stand til at bringe Polen tilbage i retning af ”et normalt land”.

Så vil kursen efter anden valgrunde den 12. juli gå vaek fra EU i retning af styreforme­r, man kender fra f.eks. Hviderusla­nd, eller vil Polen blive ”normal” igen? Det står valget om.

Og jeg har en betaenkeli­ghed til sidst – hvis Rafal Trzaskowsk­i vinder, kan jeg – når jeg taenker på den adfaerd, der har praeget PiS-regeringen i de seneste fem år – betvivle, om Duda egentlig vil gå af. Vi får se.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark