Jyllands-Posten

Hestehandl­eren med de mange historier

Iført sorte traesko og hvid kittel skabte Låsby-Svendsen sig en stor karriere på at handle med alt mellem himmel og jord.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Da Jens Peter Svendsen med det folkelige navn LåsbySvend­sen for 10 år siden fyldte 80 år, blev han fejret af 700 gaester i Tinghallen i Viborg.

90-års fødselsdag­en for et halvt år siden var knap så storslået, men der var da 50 venner, som fejrede den gamle hestehandl­er ved en surprisefe­st på Café Børsen i Viborg.

Låsby-Svendsen var omgivet af mange mennesker – og heste – hele sit liv, men til allersidst var det kun den naermeste familie, som havde kontakt med ham og vidste, at han den 3. juli sov stille ind, 90 år, maet af dage.

Det var således en overraskel­se for selv de naermeste venner, da hans søn fredag lagde et opslag på Facebook, hvor han fortalte, at faren var død, og at han allerede var begravet.

Låsby-Svendsen braekkede for tre måneder siden ryggen ved et fald i hjemmet. Derefter fulgte en hård tid, hvor han boede på Gødvad Plejecente­r og i en lang periode ikke kunne få besøg på grund af corona-situatione­n.

»Der har vaeret så mange store fester i hans liv. Det er svaert at forestille sig, at han ville have ønsket, at det skulle gå så stille af, men det er jo nok på grund af corona, for ellers ville der vaere troppet flere tusinde mennesker op til begravelse­n,« siger Jens Ole Schmidt, der er hestehandl­er i Sønderborg og gennem tiden har lavet mange gode handler med Låsby-Svendsen.

»Han var en rar fyr, som altid var behjaelpel­ig. Men til sidst mistede han livsmodet,« siger kollegaen, der dagligt talte i telefon med Svendsen frem til den 1. juli.

Skatte- og skyldnersv­ig

Jens Peter Svendsen, der efterlader to sønner og en datter, var landskendt som en vaskeaegte krejler, der iført hvide sokker, sorte traesko, bukser med opslag, hvid kittel og et silketørkl­aede om halsen skabte sig en stor karriere på at handle med alt mellem himmel og jord på landets markedspla­dser.

Han blev født i Østrup i Himmerland og blev udlaert som kommis i en brugsforen­ing.

I en alder af cirka 20 år slog Jens Peter Svendsen sig ned i Låsby mellem Aarhus og Silkeborg. Herfra udfoldede han sit handelstal­ent med håndslag på brugte biler, heste, såkaldt aegte taepper og spegepølse­r i metermål.

Senere handlede han også med pantebreve og ejendomme. I 2014 fik han i en sag om skattesvig og skyldnersv­ig for 58 mio. kr. en dom på fem måneders betinget faengsel. Nogle år forinden var Jens Peter Svendsen i 2009 gået personligt konkurs.

I konkursboe­t var der ikke mange penge tilbage til kreditorer­ne, som havde millioner af kroner til gode.

Det største aktiv var godt 100 nedslidte huse, som Jens Peter Svendsen havde overtaget for en billig penge på tvangsaukt­ioner og udlejet til kontanthja­elpsmodtag­ere og prostituer­ede.

Husene på landet havde ikke den store vaerdi, og mange kommuner i provinsen endte i haelene på den kendte handelsman­d for at købe og nedrive de tvivlsomme rønner.

Båden lå på bunden

At Låsby-Svendsen var fuld af gode historier, fik laeserne af Jyllands-Posten indblik i, da han på sit stamvaerts­hus, Café Børsen i Viborg, blev interviewe­t i forbindels­e med sin 90-års fødselsdag.

»Uh, du kan tro, det var nemt dengang,« lød det flere gange fra Svendsen, da han fortalte om sine mange gode handler.

Som f.eks. da han ankom til Hjallerup Marked i en stor amerikaner­bil og byttede den vaek for en masse kasser med daggamle kyllinger, som han solgte hjemme i

Låsby søndagen efter.

Eller om dengang en mand fra Aarhus kom forbi og ville købe en anden amerikaner­bil af ham. De aftalte at bytte med mandens båd, der lå i havnen i Aarhus.

»Da jeg kom ned på havnen, ringede jeg til manden og sagde, at jeg ikke kunne se nogen båd. ”Se lidt dybere, sagde han, den har ligget på bunden i mange år,”« lød det fra manden.

Gik ind i folk med traesko

En morgen i 1965 holdt Låsby-Svendsen ind ved en kro uden for Ringkøbing for at få en kop te.

På forsiden af JyllandsPo­sten kunne han laese: »Kendt købmand står til fire års faengsel«. Det handlede om ham selv, han ejede for mange gårde. Det endte dog kun med en bøde, bl.a. pga. en flink dommer, som Svendsen angiveligt solgte en Citroën til.

Og så var der historien om to betjente i København, som hver fik et taeppe med hjem, og Svendsen fik fred til at handle. Eller dengang, da han fandt på at købe biler i Tyskland og byttede dem vaek til håndvaerke­re. De betalte med vinduer og døre, som Svendsen kunne bruge i sit husbyggeri.

Karl Schmidt Christense­n, der også var ven med LåsbySvend­sen gennem mange år, kalder ham »en af de sidste originaler, vi havde tilbage her i Danmark«.

»Han var Danmarks største krejler, og han havde altid en god historie at fortaelle. Han var krydderi på ethvert selskab. Han elskede at komme i kontakt med folk, og han gik ind i folk med de sorte traesko, som han altid havde på,« siger han.

Jens Peter Svendsen, 90 år

 ??  ?? Låsby-Svendsen fodrer sin hest på Hjallerup Marked. For tre måneder siden kom han ud for et uheld i hjemmet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Låsby-Svendsen fodrer sin hest på Hjallerup Marked. For tre måneder siden kom han ud for et uheld i hjemmet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark