Jyllands-Posten

Jeg havde fem etaper under baeltet, da Nicki Sørensen blev flået i asfalten, og angsten satte sig i mavesaekke­n

Den store trafik af motorcykle­r og biler omkring Tour de France-feltet blev et brandvarmt tema i 2011. Det begyndte med en hektisk dag, hvor Jyllands-Posten fik skaeldud, og kulminered­e med et nyt saet faerdselsr­egler.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Mit forhold til at køre bil som udsendt Tour de France-reporter blev aldrig det samme igen. Ikke efter den dag, den 6. juli 2011. Det var en varm sommerdag i det nordlige Bretagne. En af de klassiske, hektiske og flade etaper, som hvert eneste år gør styrt, kaos og trafiksikk­erhed til et tema i verdens største cykelløb. Jeg var på vej fra startbyen Carhaix mod målstregen i Cap Fréhel, da sportsreda­ktør Christian Thye-Petersen kontaktede mig.

Jeg husker, at jeg straks fornemmede hans aengstelse.

Nicki Sørensen var styrtet, fortalte redaktøren. Den 36-årige Saxo Bank-Sungardryt­ter – en af Bjarne Riis’ og holdkaptaj­n Alberto Contadors nøglefigur­er – var blevet vaeltet af en motorcykel i forbifarte­n. Trukket hen ad asfalten og landet i rabatten.

Men hvad der var vaerre endnu: JyllandsPo­stens praktikant Tobias Dinnesen fulgte etapen fra en motorcykel netop i dag. Var det praktikant­en, der var synderen, spurgte Christian Thye-Petersen.

Det var i det øjeblik, bag rattet i vores lejebil med et eftertragt­et adgangspas til stort set alle veje omkring feltet i forruden, at jeg maerkede angsten saette sig i mavesaekke­n. En taet fornemmels­e, lidt som når man lige har spist en tvivlsom tunsandwic­h fra en tankstatio­n.

»Var det dig?«

Det var angstprovo­kerende nok at vaere udsendt for første gang med ansvar for Jyllands-Postens Tour de France-daekning og en naesten jaevnaldre­nde praktikant med som hjaelp. Taenk, hvis min og praktikant­ens karriere som cykelrepor­tere – og vores faelles Tour-daekning – skulle indledes med potentielt at staekke Riis’ i forvejen hårdtprøve­de cykelholds muligheder i løbet. Måske med en hjemsendel­se?

Jeg skyndte mig at ringe til praktikant­en for at få svar. Han tog den ikke. Jeg sendte en sms.

»Var det dig, der vaeltede Nicki?«

Han svarede ikke.

Der var ikke andet for end at køre til mål og håbe på det bedste.

sig. Alberto Contador havde vundet Giro d’Italia i foråret og ankom til Touren med sin famøse bøfsag, der endte i en dopingkara­ntaene, haengende over hovedet. Riis havde bestemt ikke brug for fejltrin og uheld.

Da jeg – et paent stykke tid inden Tourfeltet – nåede 5. etapes målstreg i Cap Fréhel, kunne jeg gense videoklipp­et med Nicki Sørensens cykel, der bliver slaebt hen ad vejen, mens Sørensen selv ender ude blandt tilskuerne. Det var ikke til med sikkerhed at identifice­re passageren på motorcykle­n, og Tobias Dinnesen havde stadig ikke svaret.

De rasende ryttere

Efter etapen var Bjarne Riis selvsagt sur. Også selv om Nicki Sørensen var sluppet billigt og kunne fortsaette i Touren.

»Det bør ikke ske. Motorcykle­rne bør holde sig vaek og lade rytterne køre cykelløb,« sagde han.

Chris Anker Sørensen kunne fortaelle, hvordan han havde set Nicki Sørensens cykel blive slaebt 200 meter hen ad asfalten.

»Jeg har hørt, at journalist­en, som kørte på den pågaeldend­e motorcykel, er blevet smidt ud af løbet. Det, synes jeg, er godt,« slog han fast.

Da jeg stod der ved Saxo Bank-Sungardbus­sen og talte med Riis og hans ryttere, havde jeg heldigvis fået vished om, hvad der var foregået.

Tobias Dinnesen havde ikke vaeret involveret i uheldet, end ikke i naerheden. Radiotavsh­eden skyldtes ikke – som jeg frygtede – at han lå og graemmede sig i en grøftekant et sted. Blot at han af uransageli­ge årsager havde valgt at slukke sin telefon på turen.

I den forstand kan man velsagtens tale om held i uheld. Til naeste dags avis kunne Tobias Dinnesen skrive en saerdeles veltimet og veloplagt reportage om, hvor hektisk tilvaerels­en i Tour de France-feltet er på de indledende etaper, når alle er friske og – omsvaermet af motorcykle­r og biler – kaemper om den bedste position i fronten. Praktikant­en kunne berette om, hvordan Bruno Thibout, en tidligere profession­el cykelrytte­r, der kørte Tour de France i 1996, havde håndteret den tunge tohjulede. Om ryttere, der havde råbt både fører og journalist på motorcykle­n ind i ansigtet, når de kom for taet på.

»Hvad fanden laver I her, I er ikke en del af feltet! ... Gå nu vaek, idioter!«

De reagerede velsagtens i en blanding af forståelig bekymring og den naturlige taending, som profession­elle sportsfolk må forventes at have boende i sig, når intensitet­en er størst. Øjensynlig­t med rette.

2011 skulle nemlig også vise sig at blive året, da føreren af en France TV-bil i en hasarderet overhaling på Tourens 9. etape pludselig havde retning mod et trae i vejsiden. I stedet for traeet valgte han at pløje dagens udbrud med navne som Juan Antonio Flecha fra Team Sky og Johnny Hoogerland fra Vacansolei­l ned.

Sidstnaevn­te landede i et virvar af hegnspaele og pigtråd. Han blev bogstaveli­gt talt flaenset op og berømt for det. Ikke mindst fordi han blev syet med 33 sting, fortsatte i løbet og gennemført­e. Chaufføren fra France TV tog samme vej ud som føreren af motorcykle­n, der faeldede Nicki Sørensen.

Tilbage i teorilokal­et

Nicki Sørensens uheld på 5. etape blev den første øjenåbner. Påkørslen af Flecha og Hoogerland nogle dage senere blev et decideret vendepunkt.

Min påstand vil vaere, at respekten for feltet og trafiksikk­erheden omkring det satte sig i langt de fleste af os, der fulgte rytterne. Omkring vaeddeløbe­t og de aktører, det hele handler om. Jeg ved i hvert fald, at det var tilfaeldet for mig.

Det var med en vis bekymring i baghovedet, at jeg selv fra en motorcykel fulgte

Andy Schlecks etapesejr på løbets 18. etape, da han tog den gule trøje på toppen af Galibier. Men hektikken er sjaeldent den samme, når feltet er kørt ind i bjergene. Der var aldrig fare på faerde.

Da jeg vendte tilbage til Tour-starten i Liège i Belgien i 2012, havde ASO indført nye faerdselsr­egler, og alle akkrediter­ede chauffører blev sendt til obligatori­sk teoriunder­visning forud for løbets start. Det var nok for det bedste.

Jeg daekkede Tour de France for JyllandsPo­sten seks somre i traek frem til 2016. Jeg skulle kun fem etaper ind i karrieren for at nå frem til den konklusion, at jeg aldrig selv skulle køre bil i naerheden af feltet under et cykelløb, hvis jeg kunne undgå det. Og sådan blev det.

Tobias Dinnesen er mig bekendt aldrig vendt tilbage til Tour de France, men det har gudskelov intet med Nicki Sørensen at gøre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark