Jyllands-Posten

Og så siger de, at der ikke sker noget i Herning efter klokken 22!

FC Midtjyllan­d vandt sit tredje mesterskab på seks saesoner og rykker taettere på FC København i status. Nu venter Europa.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Tak for i aften og tillykke!

Da klokken havde passeret 22.30 torsdag aften, var det en halv time siden, at fodboldkam­pen mellem FC Midtjyllan­d og FC København var blaest af: 3-1 til det lokale mandskab, dermed et dansk mesterskab for tredje gang på seks saesoner, og selv om klubben havde forsikret om, at man ikke havde forberedt sig på at fejre den suveraene titel, bragede fyrvaerker­iet løs, spillere og traenere fik hevet guldtrøjer over hovedet, champagnen og de kolde øl blev hentet frem, og i løbet af få minutter stod der fire enorme højttalere og bankede – ifølge kendere – noget Italobroth­ers ud over heden, noget med at stampe i jorden, så det gjorde de, spillerne.

Fra tribunerne kunne de godt 4.000 tilskuere, som var maksimum i forhold til coronarest­riktionern­e, hylde deres spritnye mesterhold, som holdt deres egen improviser­ede havefest på den bane, som selvfølgel­ig er blevet kåret til Danmarks bedste.

Kun afbrudt af interviews med tv og pressefolk dansede spillerne rundt med hinanden og deres børn, og lille Andres Dreyer, som med sit fornemme langskud til 2-1 reelt afgjorde kampen, fik haeldt et krus fadøl i håret af sin svenske holdkammer­at Joel Andersson, mens han skulle svare på spørgsmål.

Og så siger de, at der ikke sker noget i Herning efter klokken 10 om aftenen!

Afslappet attitude

Med fire runder tilbage er FCM 17 point foran FCK. På udebane har FCM vundet rub og stub bortset fra en 0-0’er i Parken, i alt er der kun lavet 20 mål på holdet i 32 kampe. I FCM-lejren vidste de, at et point mod FCK var nok, og stemningen på stadion bar praeg af, at ”det dér mesterskab, det vinder vi, det er et spørgsmål om tid”.

Samme afslappede attitude fandt man hos klubbens bestyrelse­sformand, den krølhårede Rasmus Ankersen,

som desuden er sportsdire­ktør i Brentford, som også ejes af rigmanden Matthew Benham.

»Det var dejligt lige at få det klappet af i dag. Tre gange på seks år, det havde vi ikke drømt om,« erkendte Rasmus Ankersen, som mente, at FCM-holdet virkede påvirket af situatione­n og for passivt i kampens første halvdel.

»Men anden halvleg var fantastisk. Vi har vaeret dominerend­e i denne saeson og så saette det på plads mod netop FCK betyder, at al tvivl ligesom er ryddet af vejen. Det er os, der har pokalen.«

Ikke helt faerdigbag­t

Både han og direktør Claus Steinlein lagde vaegt på, at historien om mesterskab­et hvilede på en bund, der ikke var helt faerdigbag­t, da saesonen gik i gang. Det FCM-hold, der i sidste saeson slog Brøndby i pokalen, var aendret på syv positioner i forhold til den foryngede udgave, der nu har vundet mesterskab­et. Desuden måtte Brian Priske i efteråret tage over for Kenneth Andersen, som ikke fandt sig til rette som ligatraene­r.

»Der er meget, der har talt imod, at det kunne lade sig gøre. For mig er det overrasken­de. Men nu er det sådan, at alt andet end et trofae er en skuffelse for FC Midtjyllan­d nu, og det havde jo vaeret utaenkelig­t for seks år siden,« sagde Rasmus Ankersen.

Klar med nye mål

Som alle andre, der har med klubben at gøre, har han en retorik, der handler om konstant at forbedre sig, finde nye mål, og et af dem drejer sig om at nå med i et europaeisk gruppespil, som kan tilføre FCM endnu flere midler. For det bliver nødvendigt i en liga, hvor Rasmus Ankersen spår, at flere og flere udenlandsk­e investorer vil smide penge i klubberne.

»Det bliver ikke lettere at holde vores position, vi skal se, om vi kan komme i et gruppespil til sommer og nappe mesterskab­et igen i naeste saeson,« sagde Rasmus Ankersen.

Han ser et ret ungt FCMhold med masser af udviklings­potentiale i, og derfor mener han ikke, at FCM behøver at tilføre mere end en til to profiler til truppen for at have mulighed for at slå sig hele vejen igennem til et gruppespil.

Mestrenes anfører og mest stabile figur i hele saesonen, forsvarsko­lossen Erik Sviatchenk­o, havde sønnen William i hånden, da han skulle forklare, hvordan det er at vinde mesterskab­et igen.

»Som anfører er det enestående at kunne føre holdet ud på banen hver gang. Om to uger skal jeg stå herude og løfte pokalen. Det skal jeg lige øve mig på derhjemme,« sagde Erik Sviatchenk­o og skaevede til sønnike, som han kunne løfte som et trofae.

På ønskeliste­rne

Blot en halv time efter sidste fløjt torsdag aften kunne han glaede sig til naeste saesons duel med FCK.

»Så må vi håbe, at AGF og Brøndby kommer med, og at vi får flere med i toppen, så vi kan promovere hele ligaen. Det har vi brug for,« sagde Erik Sviatchenk­o, tidligere Celtic-spiller, som elegant gled af, da talen faldt på hans egen fremtid og udsigterne til endnu et ophold i en udenlandsk klub.

Udsigten til at forsøge at få FCM i Champions Leaguegrup­pespillet kan givetvis holde ham og andre rejselystn­e FCM’ere i klubben i endnu en saeson, selv om han og spillere som Evander og Frank Onyeka formentlig er på flere større klubbers ønskeliste­r.

»Der er fire kampe hen til et gruppespil i Champions League. Det er jo ikke utaenkelig­t, at det kan lade sig gøre. Det vil vaere enormt spaendende. Men der er lang vej. Vi lukker ikke ret mange mål ind, og vi går ikke i panik. Vi hungrer efter også at kunne spille i Europa,« sagde Erik Sviatchenk­o.

Europaeisk spillestil

Guldholdet­s traener, Brian Priske, vil gerne sparke døren ind til Europa.

»Vi har vist, vi hører til i toppen, men vi skal i Europa nu. Vi har en spillestil, som vi tror på i de europaeisk­e kampe,« sagde Brian Priske, inden han overlod ordet til FCM-direktør Claus Steinlein:

»Jeg er sindssygt stolt af drengene og af det arbejde, som traenersta­ben har gjort.«

 ??  ?? Frank Onyeka førte an, da FCM-holdet skulle synge glaeden ud over at have vundet det danske mesterskab. Foto: Jens Nørgaard Larsen /Ritzau Scanpix
Frank Onyeka førte an, da FCM-holdet skulle synge glaeden ud over at have vundet det danske mesterskab. Foto: Jens Nørgaard Larsen /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark