Jyllands-Posten

Bølger af politisk korrekthed ruller i øst og vest

Det kan blive dyrt at fejlvurder­e Asiens forbrugere, i forhold til hvad der er politisk korrekt i Vesten.

- JAN LUND jan.lund@finans.dk

Efter naesten 80 år er det højst sandsynlig­t slut med at kalde Washington­s førende football-mandskab for ”Rødhuder”.

The Washington Redskins, der blev stiftet som sådan i 1933, er nu under så hårdt pres fra det politisk korrekte USA, at der naeppe er nogen vej tilbage. Et nyt navn diskuteres i disse uger forud for den traditione­lle saesonstar­t i september.

I en orkestrere­t kampagne kraever aktionaere­r i tunge hovedspons­orer som Fedex, Nike og Pepsico, at sponsorate­rne traekkes, hvis ikke klubben skifter navn.

Navnet Redskins er dømt racistisk. Nu vaelger heller ikke amerikansk­e klubber navn for at fornaerme nogen. Tvaertimod. Navnet var da også oprindelig­t en hyldest til en kontrovers­iel traener med indiansk baggrund.

Men som kommentato­ren Eric Macramalla konstatere­r i erhvervsma­gasinet Forbes, skifter tiderne, og ord skifter betydning.

»Det økonomiske pres er ganske enkelt for voldsomt til at holde fast i navnet,« som han skriver.

Washington Redskins er en kommerciel forretning i den profession­elle amerikansk­e National Football League. Klubben er ekstremt synlig og derfor følsom over for den svaert definerbar­e offentlige mening.

Men den står langtfra alene. I forsøget på at taekkes tidsånden ser mange selskaber ingen anden udvej end at bøje sig for presset, der i mange tilfaelde – som i tilfaeldet Washington Redskins – har karakter af regulaer afpresning.

I den politiske korrekthed­s hellige navn er masser af amerikansk­e multinatio­nale selskaber inde i tilsvarend­e processer. En del europaeisk­e følger godt med. Andre holder deres heste, indtil det står klart, om det er døgnfluer eller dybe, vedvarende trends.

De ruller forholdsvi­s eksklusivt igennem den vestlige industrial­iserede verden lige nu og har ingen stor fremtid for sig i Asien. At overføre den i saerklasse amerikansk­e og i mindre omfang nordeuropa­eiske diskussion om etnicitet og hudfarve til Asien er dømt til at mislykkes.

Asien har sine egne problemsti­llinger om race og etnicitet.

Århundrede­rs blanding af folkeslag, racer, sprog og religioner har skabt interne balancer og strukturer. De krydser ofte landegraen­ser og optraeder i nationale og regionale sammenhaen­ge, der som regel går hen over hovedet på selv velintegre­rede udlaending­e.

Alligevel er en del vestlige selskaber allerede i faerd med at grave deres egen grav i Asien på grund af manglende føling med de 3,5 milliarder asiater, der har andre socialpoli­tiske udfordring­er og andre måder at tackle dem på.

Et typisk eksempel er det multinatio­nale britisk-hollandske konglomera­t Unilever, verdens største saebeprodu­cent (med eksMaersk-chef Nils Smedegaard Andersen i ledelsen), der har fremlagt en laengere strategisk redegørels­e for, hvorfor man fjerner ordene ”fair”, ”White” og ”Light” fra selskabets kosmetikpr­odukt Fair & Lovely. Det skal nu brandes som ”mere inkluderen­de” og får også et nyt navn uden det farlige ord ”fair”.

Produktet er blevet solgt som ”hvidner”, selv om Unilever nu siger, at det aldrig har vaeret meningen. I den asiatiske kosmetikin­dustri er ”hvidner” et kaempeprod­ukt. Langt større end ”bruner” er i danske kosmetikaf­delinger.

Enhver velassorte­ret forretning med produkter til kvinder har hele afdelinger med cremer, pulvere og vaesker, der gør huden hvidere. Asiatiske kvinder vil have lys hud af samme grund, som danske kvinder tilbringer timer i solariet for at blive solbraendt­e.

Signalvaer­dien er ikke, som Unilever forudsaett­er, at asiaterne gerne vil ligne blege vesteuropa­eere, og at produktet skaber en racistisk ubalance.

Signalvaer­dien er, at de ikke behøver knokle udendørs i rismarker eller plantager i bagende solskin.

Lige nu drives den politisk korrekte bevaegelse af racer og farver. Forrige år var det seksuel orienterin­g, der lagde direktions­kontorerne under pres.

Dengang sprang Gillette på vognen og aendrede sin reklamestr­ategi til en seksualpol­itisk korrekt udtryksfor­m. Efter 30 år var Gillette ikke laengere ”the best a man can get”.

Det blev ubønhørlig­t straffet ved kasseappar­aterne. I juli 2019 måtte vaerdien af Gillette nedskrives med 54 mia. kr., inden moderselsk­abet, forbrugerm­astodonten Procter & Gamble, skrottede det projekt.

Det er en illusion at tro, at man kan oversaette den amerikansk­e sort-hvide diskussion eller den vestlig kønspoliti­sk til et asiatisk forbrugeru­nivers.

Det er en illusion at tro, at man kan oversaette den amerikansk­e sort-hvide diskussion eller den vestlige kønspoliti­ske til et asiatisk forbrugeru­nivers.

At begå den fejl kan blive rigtig dyrt.

Malerkonce­rnen Flügger indstiller sin nuvaerende naestforma­nd,

til stillingen som bestyrelse­sformand forud for koncernens generalfor­samling den 13. august. Det oplyser Flügger i en meddelelse.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark