Jyllands-Posten

Investor kraever dansk topchef fjernet fra Esprit

Anders Kristianse­n, der tidligere i karrieren bl.a. har vaeret chef i Bestseller China, står i spidsen for en rekonstruk­tion af tøjmaerket Esprit. En ny storaktion­aer går dog efter at få danskeren ud.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

En ny storaktion­aer kraever den danske topchef for modekoncer­nen Esprit, Anders Kristianse­n, udskiftet. Det skal ske på en snarlig ekstraordi­naer generalfor­samling, hvor aktionaere­n vil saette sin egen nye ledelse ind.

Anders Kristianse­n har de seneste par år haft jobbet som adm. direktør for det kendte internatio­nale tøjmaerke Esprit. Virksomhed­en har hovedsaede i Tyskland og er børsnotere­t i Hongkong.

Som mange andre modeselska­ber blev Esprit hårdt ramt under coronakris­en i foråret, hvor salget stort set stoppede i en periode.

Derfor valgte Esprit i april at indgive en frivillig betalingss­tandsning – en rekonstruk­tion – efter de juridiske regler på området i Tyskland. Målet er at sikre en fremtidig drift for selskabet.

Siden er der arbejdet med en plan for fremtiden, som blev fremlagt for en uge siden. Den indebaerer bl.a., at Esprits egne butikker i Asien – bortset fra Kina – lukkes. Desuden skal 1.200 stillinger skaeres vaek, og 50 butikker i Tyskland skal lukkes.

Hongkong-selskabet North Point Talent Ltd., der ejes af erhvervskv­inden Karen Lo, som er del af familien bag bryggeriet Vitasoy, har de seneste dage købt yderligere aktier i Esprit. Investerin­gsselskabe­t North Point er nu registrere­t som den største aktionaer med taet ved 14 pct. af aktierne.

Ingen tillid til ledelsen

North Point har fredag meddelt, at selskabet ønsker en ekstraordi­naer generalfor­samling, da aktionaere­n ikke har tillid til den nuvaerende topledelse i Esprit. Den kraever derfor Anders Kristianse­n og hans medchef, Johannes Georg Schmidt-Schultes, udskiftet. Aktionaere­n peger også på konkrete navne til, hvem der skal saettes ind.

I en pressemedd­elelse skriver Esprit-bestyrelse­n fredag, at selskabet hilser North Point Talent velkommen som største aktionaer. Det understreg­es, at Esprit indtil nu ikke har haft dialog med denne, samt at indtil for ganske kort tid siden var North Point en ikkenavnen­oteret aktionaer.

Der udtrykkes samtidig overraskel­se over forslaget om at fjerne direktione­n. Bestyrelse­n skriver:

»Esprit er i en afgørende periode lige nu med at begynde implemente­ring af initiative­rne i rekonstruk­tionen på det største marked, Tyskland. Det kombineret med at skulle håndtere udfordring­erne i den økonomiske krise i pandemien. Det er bestyrelse­ns opfattelse, at enhver påtaenkt udskiftnin­g af direktione­n vil vaere en trussel mod forretning­ens drift.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark