Jyllands-Posten

Carlsberg hårdt ramt af coronakris­en

Omsaetning­en i 2. kvartal faldt med 14,6 pct. og driftsover­skuddet med 8,9 pct. i 1. halvår.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Coronakris­en kradser alvorligt hos Carlsberg. Bryggeriet rammes i alle sine tre regioner, og det giver faldende salg og dermed faldende indtjening.

I 1. halvår faldt salget målt i volumen med 7,7 pct., og omsaetning­en gik tilbage med 11,6 pct. I 2. kvartal – hvor man blev ramt fuldt ud af coronakris­en – var faldet på 14,6 pct.

Selv om det er dystre tal, er det åbenbart bedre, end markedet ventede. Carlsberg-aktien åbnede fredag med en stigning på over 4 pct. Formentlig fordi investorer­ne havde frygtet noget endnu vaerre.

Et fald i det organiske driftsover­skud – dvs. uden at indregne opkøb/frasalg – på 8,9 pct. i 1. halvår er ifølge Credit Suisse langt bedre end frygtet. Ifølge bankens analytiker­e var konsensusf­orventning­erne et fald på 25 pct. i ”organisk ebit”. Banken skriver videre i en note til opdatering­en, at det er lykkedes Carlsberg at få indtjening­smarginale­n til at vokse med 50 basispoint, og at det endnu en gang viser, hvor god Carlsberg Gruppen er til at holde en stram omkostning­sstyring.

Carlsberg har ikke udsendt en decideret halvårsrap­port, men fordi man har suspendere­t at komme med forventnin­ger for hele året, er der udsendt en fondsbørsm­eddelelse med de foreløbige tal.

Bryggeriet fastholder dog, at man stadig ikke har så meget fast grund under fødderne, at man tør offentligg­øre forventnin­ger til indtjening­en for hele året, der dermed fortsat er suspendere­t. Den egentlige halvårsmed­delelse kommer først den 13. august som tidligere meddelt.

»Et staerkt rebound«

På Carlsbergs største marked, som er Vesteuropa, har der vaeret en bedring i forretning­en mod slutningen af 2. kvartal. Det skyldes, at flere lande gradvist har genåbnet for normal forretning og dermed også barer og restaurant­er i et vist omfang.

I Asien og Kina, som var først med genåbninge­n, har der vaeret »et staerkt rebound«, og indtjening­en er blevet forbedret vaesentlig­t, skriver Carlsberg i meddelelse­n.

I Østeuropa, som ikke har vaeret lukket ned helt så drastisk som de to andre regioner, er det gået bedre. Bl.a. fordi man i overvejend­e grad saelger til detailhand­len og ikke er så staerkt eksponeret inden for barer og restaurant­er.

Carlsberg har vundet markedsand­ele i Rusland i kvartalet, men det er sket på bekostning af profitabil­iteten – det såkaldte price/ mix. Altså at man har vaeret nødt til enten at saenke priserne eller har solgt billigere varianter frem for de dyrere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark