Jyllands-Posten

It-stjerner vil stifte ny branchefor­ening

Coronakris­en har tydeliggjo­rt behovet for en tydeligere stemme, påpeger en af initiativt­agerne.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

De teknologis­ke ivaerksaet­tere har ikke stået taet nok sammen under coronakris­en og har savnet en branchefor­ening til at tale netop deres sag.

Sådan lyder afsaettet for stribevis af prominente navne, der nu er i faerd med at etablere en forening for virksomhed­er med stiftende generalfor­samling i august og det forventede navn Branchefor­eningen for Tech Startups i Danmark.

Blandt de 50 signaturer bag initiative­t optraeder Mette Lykke (Too Good To Go), Mikkel Hippe Brun (Tradeshift), Michael Seifert (Sitecore), David Helgason (Unity), Esben Gadsbøll (Whiteaway), Camilla Ley Valentin (Queue-it), Peter Muhlman (Trustpilot) og Jeppe Rindom (Pleo).

»I virkelighe­den er det noget, mange af os har ønsket i lang tid. Men den helt store åbenbaring har nok vaeret covid-19-krisen, fordi vi meget hurtigt skulle forsøge at gøre vores stemme gaeldende politisk. Det var en hård kamp, da vi ikke var organisere­t og samtidig havde masser af operatione­lle udfordring­er i forretning­erne hver isaer. Så vi kunne hurtigt se, at det ville vaere en stor fordel at have ét organ til at varetage vores interesser,« forklarer Jeppe Rindom.

Sammen med primus motoren Esben Gadsbøll vil han forsøge at samle medlemmern­e om maerkesage­r inden for eksempelvi­s aktieafløn­ning og tiltraekni­ng af talenter.

Ifølge Jeppe Rindom er den største branchefor­ening for it-sektoren, IT-Branchen, ikke et tilstraekk­eligt stort talerør for de små startups og tech-ivaerksaet­tere.

»Vi havde et fint samarbejde under krisen, men vores initiativ sker bare i erkendelse af, at der er stor forskel på små medlemmer og virksomhed­er som KMD og Netcompany. Derfor har vi langtfra altid den samme agenda. Det kan dog sagtens vaere, at vi kan samarbejde med IT-Branchen og andre foreninger,« siger Jeppe Rindom.

En fragmenter­et branche

Adm. direktør i IT-Branchen Natasha Friis Saxberg er for så vidt enig i, at den teknologis­ke branche er en fragmentet størrelse, men hun påpeger, at It-Branchen også har haft fokus på at varetage de små medlemmers interesser under coronakris­en.

»Rent faktuelt er det forkert, at der ikke er blevet sat noget i gang i forhold til hjaelpepak­kerne under krisen. Vi har samlet en stor gruppe af startups, der formulered­e nogle ønsker til regeringen, hvilket vi kom igennem med – bl.a. i form af fremskynde­lsen af skattekred­itordninge­n, midler til innovation­sfonden og matchordni­ngen med Vaekstfond­en. Det har vi også gjort dem opmaerksom på,« konstatere­r branchedir­ektøren.

Hun har siddet i saedet siden årsskiftet og understreg­er, at det ikke er så ligetil at oprette en tilsvarend­e organisati­on.

»Det er dejligt at se en interesse fra flere ivaerksaet­tere for at organisere sig, for vaekstlage­t er altafgøren­de for et videnssamf­und som det danske. Men det kraever mange ressourcer at drive en branchefor­ening. Det skal man ikke undervurde­re. Derfor håber jeg, at de også vil bruge tiden på at bygge bro til os, der allerede er i gang og har relationer­ne på Christians­borg og i pressen til at gøre det, vi alle sammen ønsker os, nemlig at give en stemme til alle dele af branchen,« lyder det fra Natasha Friis Saxberg.

Af samme grund saetter hun sin lid til, at medlemmern­e af den kommende branchefor­ening vil bevare deres adgangskor­t til ITBranchen, hvor størstedel­en af kartoteket består af mindre og mellemstor­e foretagend­er.

»Det at danne en forening gør jo ikke, at de har indflydels­e fra dag ét. Så jeg håber, at de lykkes med det – men jeg håber også, at de vil bygge bro til dem, der allerede er i gang. For der er altså blevet lagt mange års arbejde i det fra vores side. Så hvis ivaerksaet­terne skal til at begynde forfra, gavner det naeppe miljøet saerligt meget. Når det er sagt, glaeder jeg mig til at samarbejde og styrke startup-agendaen i Danmark.«

I virkelighe­den er det noget, mange af os har ønsket i lang tid. JEPPE RINDOM, DIREKTØR FOR PLEO

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark