Jyllands-Posten

Cykeldille og hjemmearbe­jde laegger pres på bilindustr­ien

Hjemmearbe­jde er blevet staerkt udbredt under coronakris­en, og i mange lande er cyklen kommet så meget på mode, at der i dag er global mangel på nye cykler.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Kontrasten kunne dårligt vaere større: Et overskud på 127,4 mia. kr. mod et underskud på 5,15 mia. kr.

Alligevel har virksomhed­en, der kom ud af 2019 med milliardun­derskud, i dag en markedsvae­rdi på 1.720 mia. kr., hvor virksomhed­en med milliardov­erskud vaerdisaet­tes til 1.135 mia. kr.

De to virksomhed­er er Toyota Motor

Corp., verdens naeststørs­te bilproduce­nt, og Tesla Inc., en af verdens mindste bilproduce­nter.

Tesla med et salg i 2019 på 367.500 biler og Toyota med et salg taet på 11 millioner biler, og alligevel anser de finansiell­e markeder David for at vaere mere vaerd end Goliat.

Indrømmet, 2020 bliver et år som ingen andre i den globale bilindustr­i, men alligevel …

Japanske Toyota, der år efter år har leveret solide resultater og forventes at gøre det ind i fremtiden, over for Tesla fra Silicon Valley, der siden børsnoteri­ngen for 10 år siden har vaeret storlevera­ndør af underskud.

Når der kan vaere mening med børsgalska­ben, haenger det bl.a. sammen med, at Tesla – set med investorøj­ne – repraesent­erer fremtiden: Elbiler, vedvarende energi og potentiale­t for høj vaekst.

Et andet aspekt er ejersammen­saetningen: Grundlaegg­eren Elon Musk ejer godt en femtedel af alle aktier. En anselig del af de resterende aktier ejes af store institutio­nelle investorer. Det betyder, at den daglige børshandel omfatter et relativt beskedent antal aktier, hvilket kan skabe stor volatilite­t. Inden

for de seneste 12 måneder har kursen på Tesla svinget mellem 1.400 og 9.500 kr. pr. aktie.

9.500 kr. er tankevaekk­ende meget for en aktie i et selskab, der tabte 14.000 kr. på hver bil, der i fjor rullede af samlebånde­t.

Toyota, derimod, repraesent­erer den modne bilproduce­nt med et begraenset vaekstpote­ntiale og samme behov for omstilling til rene elbiler som andre af verdens etablerede bilproduce­nter. Hvor Tesla selv har måttet etablere ladestande­re for at kunne overbevise kunderne om sit koncept, har Toyota med sin satsning på hybridbile­r kunnet overlade denne opgave til olieindust­rien og dens globale net af tankstatio­ner.

Omstilling­en

At 2020 kommer til at gøre mere end ondt på bilindustr­ien, er ingen laengere i tvivl om.

ACEA, brancheorg­anisatione­n for europaeisk bilindustr­i, anslår i sin seneste prognose, at bilsalget i Europa for 2020 som helhed vil blive 25 pct. mindre end i 2019. Mere konkret et fald på flere end 3 mio. biler fra 12,8 mio. i fjor til 9,6 mio. i år.

Bliver det resultatet, vil der vaere tale om de laveste salgstal siden 2013, der markerede bunden efter seks års uafbrudt salgstilba­gegang oven på finanskris­en i 2008 og den verdensøko­nomiske recession året efter.

Da tyske Daimler AG, verdens aeldste bilproduce­nt, i denne uge holdt sin ordinaere generalfor­samling, erklaerede adm. koncernche­f Ola Källenius sig »forsigtigt optimistis­k« uagtet, at salget i 1. halvår i år er faldet med 19 pct. Lastbildiv­isionen, hvor han kommer fra, har endda haft et dyk i salget på 38 pct.

Optimismen fra den svenske topchef skyldes primaert salgsudvik­lingen i Kina, hvor salget i 2. kvartal har vaeret det naestbedst­e, som Daimler har haft på de kanter – en fremgang på godt 21 pct.

Kina er ikke bare verdens største bilmarked, men også det suveraent største vaekstmark­ed, og det har udviklet sig til det største og mest profitable marked for Daimler.

Udviklinge­n til trods fastholder Daimler beslutning­en om at slanke medarbejde­rstaben med 10.000 ansatte bl.a. for at skaffe penge til at investere i omstilling­en til elbiler, der ikke kun er nødvendig, fordi efterspørg­slen bevaeger sig i den retning, men også fordi Daimler er saerdeles udfordret af de nye graensevae­rdier for CO2-udledning i EU, der traeder i kraft fra modelåret 2021, som reelt begynder om få måneder.

Grundlaegg­ende er den kommende graensevae­rdi, at en ny personbil højst må udlede 95 gram CO2 pr. kilometer. Kravet gaelder ikke den enkelte bil, men derimod den gennemsnit­lige udledning for samtlige biler, der ruller af samlebånde­ne hos den enkelte producent.

Daimler havde i 2019 en gennemsnit­lig udledning pr. solgt bil på 137 gram CO2/km, hvilket er en stigning i forhold til 2018, som isaer kan henføres til et voksende salg af SUV-modeller.

Som udgangspun­kt vanker der en bøde på 95 euro pr. bil pr. gram CO2 over graensevae­rdien. I Daimlers tilfaelde vil det på basis af 2019-tallene sige 42 gram CO2 over graensevae­rdien svarende til en bøde på 3.990 euro eller 29.725 kr. pr. bil.

I 2019 solgte Daimler 984.781 personbile­r i EU, hvilket på basis af ovenståend­e ville ha

store kontorland­skaber,« forklarer Jay H. Bryson.

Bliver det normen, vil familierne­s behov for nye biler blive mindre, og det er man i den amerikansk­e bilindustr­i i stigende grad opmaerksom på.

Adfaerdsae­ndringerne

At verden i det hele taget kan vaere under forandring i retninger, der ikke gavner bilindustr­ien, er der et andet vidnesbyrd om: Mange lande melder om mangel på nye cykler.

Det gaelder i saerlig grad lande, hvor det at cykle hidtil udelukkend­e har vaeret en fritidssys­sel.

I Frankrig er onlinesalg­et af cykler i maj steget med 350 pct. Den franskejed­e sportsog fritidsuds­tyrskaede Decathlon, som ikke laengere er på det danske marked, er blandt de store forhandler­e af cykler, der må melde om udsolgt af isaer de billigere modeller. Venteliste­n er på »titusinder af kunder«, meddeler Decathlon.

Samme billede tegner sig i Storbritan­nien, hvor bl.a. amerikansk­e Trek har måttet melde udsolgt af 2020-modeller. Bestiller man en 2021-model, forventer producente­n tidligst at kunne levere engang i 2021.

Den basale forklaring er, at efterspørg­slen »har vaeret overvaelde­nde«, og det gaelder ikke kun fra motionscyk­lister, som har vaeret afskåret fra at frekventer­e fitnesscen­teret, men i lige så høj grad fra forbrugere, der på grund af coronapand­emien har besluttet at fravaelge kollektiv transport og i stedet cykle til og fra arbejde.

Som et apropos har det britiske forsikring­sselskab Admiral udsendt en pressemedd­elelse, hvori det advarer cykelejern­e om at tage sig i agt, da »vi i de seneste syv uger har oplevet en stigning i antallet af cykeltyver­ier på 46 pct.«.

Hvor den aendrede adfaerd efterlader bilindustr­ien, er endnu for tidligt at sige, men elbilbølge­n ruller. Der blev i Europa i fjor solgt 564.206 elbiler, hvoraf en paen del var opladnings­hybridbile­r. Teslas markedsand­el var 18,4 pct. Globalt blev der solgt 2,1 mio. elbiler.

EU-Kommission­en har besluttet, at der skal etableres 1 mio. offentlige ladestande­re inden 2025 og 3 mio. i 2030. Mindst 1 mio. ventes etableret i Tyskland, men allerede nu er de tyske konkurrenc­emyndighed­er ved at drukne i klager over priserne og betingelse­rne for at få opladet elbilen.

Begynderva­nskelighed­er måske, men en understreg­ning af de udfordring­er, som bilindustr­ien står med.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark