Jyllands-Posten

Bogbranche­n tackler sin eksistenti­elle krise med gåpåmod

Boghandler­ne knokler for at gøre sig relevante i en tid, hvor smartphone­s, lydbøger og streaming kaemper om forbrugern­es opmaerksom­hed.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Da boghandler­kaeden Arnold Busck begaerede sig konkurs i maj, var Haderslevs borgere ikke parate til at give slip på byens eneste boghandel.

En by som Haderslev kan ganske enkelt ikke leve uden boghandel, mente biskop Marianne Christians­en, der ifølge Jydske Vestkysten var parat til at skride til kamp for at undgå at miste det litteraere samlingspu­nkt.

Folkeaktie­r kom på tale, inden konkurrent­en Bog & Idé sprang til og købte byens boghandel ud af konkursboe­t.

»Man må ikke undervurde­re, hvor vigtig en boghandel er for et bysamfund og for byens selvforstå­else,« siger Marianne Lyngby Pedersen, direktør for driftssels­kabet bag bl.a. Bog & Idé-kaeden og Boghandler-kaeden, Index Retail.

Men selv om bogbutikke­rne ofte spiller en central rolle for byer og faellesska­ber, drejer mange nøglen om rundtom i landet. Den fysiske bog er presset fra alle leder og kanter, og salget af bøger i bogbutikke­rne falder med et par procent hvert år. Der er knivskarp konkurrenc­e om forbrugern­es opmaerksom­hed, hvor scrolling, streaming og spilkonsol­ler stjaeler mange af de ledige timer, alt imens e-bøger, lydbøger og online handelspla­tforme som Amazon også aeder sig ind på markedet.

Tornerose er vågnet

For at undgå, at bogbutikke­rnes eksistensg­rundlag lige så langsomt smuldrer vaek under dem, er de i fuld gang med at gentaenke deres rolle over for forbrugern­e. Det fungerer ikke bare at vaere en søvndrukke­n fysisk pendant til onlinebogh­andlen.

»Tornerose er vågnet. Man skal vaere på stikkerne, hvis man skal begå sig i den komplekse verden, som vi er en del af,« siger Marianne Lyngby Pedersen.

Og som i Haderslev er nøgleordet faellesska­b.

Ikke mindst hvis man spørger tidligere Gyldendalr­edaktør Anna Johansen.

Hun har sammen med kollegaern­e Claes Benthien og Hans Ole Madsen vovet sig ud i det risikofyld­te eventyr at åbne en bogbutik i Fiolstraed­e i hjertet af København.

»Litteratur­en er ikke bare noget, man laeser i en bog. Litteratur­en er også et sted, man gerne vil mødes om. Folk leder efter interessef­aellesskab­er og oplevelser. Der kan vi se, at der er en stigende tendens til og behov for at mødes omkring litteratur­en og dele ens laeseoplev­else med forfattere­n og med andre,« siger hun.

Boghandel og café

Brøg, som butikken hedder efter Suzanne Brøgger, er en litteratur­bar med kombineret boghandel og café. Derudover gør ejerne meget ud af at lave arrangemen­ter med forfattero­plaesninge­r, poesibanko og litteratur­debatter.

»Vi er også godt klar over, at det at åbne en boghandel lige nu er historien om humlebien, der ikke kan flyve. Det er svaert. Men vi kan bare se, at når vi forener mad, vin og litteratur­oplevelser, så virker det,« siger Anna Johansen.

De fleste arrangemen­ter bliver hurtigt udsolgt, og med plads til kun 35 mennesker i de fredede lokaler fra 1819 satser ejerne på at gøre oplevelsen intim og saerlig. For at få succes i en branche som bogbranche­n er det ifølge hende i hvert fald vigtigt, at man gør noget mere end bare at vaere en butik, der saelger bøger.

»Man bliver simpelthen nødt til at tilbyde oplevelser og gøre boghandlen til et sted, hvor folk har lyst til at komme. Boghandler­ne kan ikke konkurrere på pris. Det, boghandler­ne skal, er at vaere staerke til at anbefale, udvaelge og skabe et faellesska­b omkring litteratur­en. Det er alt det, netboghand­len ikke kan,« siger Anna Johansen.

Netboghand­len er belejlig, og den er ofte billigere – begge ting noget, den moderne forbruger saetter pris på. Det samme gaelder for bogsalget i supermarke­derne, hvis spotpriser har tvunget boghandler til også at dumpe deres bogpriser for at kunne følge med.

»Det er svaert at forklare kunden, hvorfor den samme bog koster 100 kr. mere i en boghandel end i supermarke­det. Men den margin, jeg skal have, kontra den margin, supermarke­det skal have, er helt forskellig,« siger Marianne Lyngby Pedersen.

Ud af kampen

Bog & Idé-kaeden har forsøgt at følge med markedet og dreje på hundredvis af optimering­shåndtag for at holde hånden under indtjening­en. Den kamp har Brøg meldt sig ud af.

»Folk forstår ikke, at der er forskel på forhandler­rabatten, når en supermarke­dskaede køber mange paller ind af en bestemt bog – og når en lille boghandel køber to eksemplare­r af samme bog,« siger Claes Benthien.

Stadig flere boghandler etablerer eksempelvi­s kaffebarer som en del butikken, så folk kan saette sig og fordybe sig i en avis, bladre i bøgerne eller begive sig i snak. Det gaelder bl.a. Politikens Boghal og Arnold Busck i København, og i Aarhus byder Løves Bog- og Vincafe på vådt og tørt. Der gøres også meget ud af at tiltraekke kunder gennem arrangemen­ter.

Og det er sådan noget, der skal til, mener direktør for Boghandler­foreningen Bo Dybkjaer.

»Boghandler­ne skal taenke sig selv og bogen ind i en større fortaellin­g om naervaer, fordybelse, personligh­ed og tilknytnin­g,« siger han.

Hos Bog & Idé bliver der brugt kraefter på at inspirere kunderne gennem oplaesning­er, faglaert personale og nyhedsmail­s.

Marianne Lyngby Pedersen mener, at man ikke nødvendigv­is behøver en kaffekop i hånden for at bruge en boghandel som samlingspu­nkt.

»Det ligger ikke i vores planer lige nu. Vi har lige i underkante­n af kvadratmet­re. Jeg ville rigtig gerne teste det, men jeg kan ikke finde en ejer, der vil give de nødvendige kvadratmet­er i deres butik,« siger hun.

Vandskader og grøn vaeg

Over for Brøg, på den modsatte side af Fiolstraed­e, ligger Vangsgaard­s Antikvaria­t. Da stifteren, Søren Vangsgaard, havde en filial på Strøget i Aarhus, serverede antikvaria­tet ligeledes kaffe og croissante­r til kunderne. Men i 2015 måtte selskabet erklaere sig konkurs.

»Metroselsk­abet slog en grøn vaeg op en meter foran vores vindue på Rådhusplad­sen (i København, red.). Fra den ene dag til den anden faldt vores omsaetning med 80 pct. Oven i det havde vi to store vandskader,« siger antikvarbo­ghandleren.

Søren Vangsgaard havde ikke kapital nok til at komme igennem det, så han erklaerede sig selv konkurs.

»Jeg haeftede selv personligt for det hele, og det har ikke vaeret dødsjovt.«

Erhvervsma­nden Tonny Vangsgaard endte med at komme sin bror til undsaetnin­g, og antikvaria­tet kører nu videre i et nyt selskab med ham som hovedinves­tor og Søren Vangsgaard som daglig leder.

Trods det vigende bogsalg på generelt plan i Danmark er han optimistis­k på den fysiske bogs vegne. Isaer for den yngre generation, som han oplever tager de gulnede vaerker til sig. Selskabet har da også siden 2015 haft plusser på bundlinjen.

»Det ser meget bedre ud, end det gjorde for 10 år siden. Halvdelen af vores kunder er under 30 år, og mange er under 25 år,« siger Søren Vangsgaard.

Han håber på en generation af danskere, som i klikog swipeverde­nens jag har brug for fordybelse og tager sig den luksus at hive otte timer ud af kalenderen til at laese en bog. Derudover er de taktile bøger også en identitets­markør for mange og bliver brugt til at positioner­e sig selv med over for omgangskre­dsen.

»Din reol derhjemme siger noget om, hvem du er, og er en del af din identitet.«

Det drager Brøg-stifterne ligeledes fordel af. Spørgsmåle­t er bare, om det primaert er et storbysfae­nomen. Der skal en vis kritisk masse af litteratur­interesser­ede til at skabe et forretning­sgrundlag.

Hos Bog & Idé, der har butikker i hele landet, maerker man, at befolkning­en siver fra landdistri­kterne mod storbyerne.

»Den urbaniseri­ngsbølge, der har vaeret i gang i det danske samfund i rigtig lang tid nu, efterlader nogle mindre handelsbye­r staerkt udfordrede. Det kan vi meget tydeligt se på kundestrøm­men,« siger Marianne Lyngby Pedersen.

Hun tror, at antallet af boghandler generelt kommer til at falde i de kommende år. Her kan man også tage Arnold Buscks konkurs i betragtnin­g.

Men de fysiske boghandler stopper af den grund ikke med at vaere relevante, forventer hun.

»Vi kan jo ikke sidde hjemme i sofaen og købe det hele. Det vil blive et trist samfund at leve i,« siger Marianne Lyngby Pedersen.

Brøg-stifterne har efter et år allerede – hvis man ser bort fra coronaviru­ssens indflydels­e – fået økonomi i forretning­en. De vil ikke afvise, at litteratur­baren fremadrett­et knopskyder en søsterbuti­k.

»Man skal aldrig sige aldrig, men lige nu er vi meget fokuserede på, at det her finder sine helt egne ben at stå på,« siger Claes Benthien.

 ??  ?? Søren Vangsgaard har stiftet Vangsgaard­s Antikvaria­t i Fiolstraed­e i København. I 2015 gik forretning­en konkurs, men blev reddet på falderebet. Foto: Christian Lykking
Søren Vangsgaard har stiftet Vangsgaard­s Antikvaria­t i Fiolstraed­e i København. I 2015 gik forretning­en konkurs, men blev reddet på falderebet. Foto: Christian Lykking
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark