Jyllands-Posten

Bogkaede vil have folk til selv at trykke bøgerne

I fremtiden kan bogelskere måske selv printe bøger i boghandler­en, lyder det fra direktøren for driftssels­kabet bag Bog & Idé.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Taenk, hvis man havde adgang til at købe alle bøger i verden – bare ved at gå ned til sin lokale boghandler. Den vision pusler direktøren for driftssels­kabet bag bl.a. Bog & Idé-kaeden og Boghandler­en-kaeden med.

»Jeg har en drøm om, at når printerne bliver gode nok, så har vi adgang til at printe alle bøger i hele verden ude i butikkerne. Så går kunden hen på en skaerm, hører lidt om sin bog og drikker en kop kaffe, mens vedkommend­e får den printet,« siger Marianne Lyngby Pedersen, adm. direktør i Indeks Retail.

På den måde kan boghandler­ne bruge pladsen i lokalerne til at inspirere og til at skabe et rum, som kunderne har lyst til at vaere og bruge tid i. Der vil vaere adgang til at bladre i bøger fra hele verden på skaermen, og hvis man vil laese Pippi Langstrømp­e på japansk, kan man få den trykt. Der vil også vaere fysiske bøger at købe i butikken, men kun en brøkdel af, hvad der er i dag.

»Alle ryster på hovedet af mig, når jeg siger det,« siger hun med et grin. Det er imidlertid ikke for sjov. Salget af bøger i Danmark falder, og skaerme i diverse former stjaeler i stigende grad opmaerksom­heden fra befolkning­en.

Derudover aeder lydbøger, e-bøger, supermarke­der og onlinebogh­andlere sig ind på markedet. Boghandler­ne har derfor brug for at gentaenke deres rolle, så de bliver mere end bare en fysisk pendant til en onlinebogh­andel.

Et bud på fornyelse

Bo Dybkaer, direktør for Boghandler­foreningen, ser on demand-bogtrykker­iet som en mulig vej mod at skabe større relevans for boghandler­ne.

»Det kraever nogle vaesentlig­e investerin­ger, men det er helt klart et bud på, hvordan man kan forny branchen. Det handler om, hvordan man kan kombinere ny teknologi med de eksisteren­de rammer. Det, tror vi, vil hjaelpe til at sikre fremtiden,« siger han.

Teknologie­n er dog langtfra klar til at kunne trykke bøger i ordentlig kvalitet, hvis ikke maskinen skulle fylde en sportshal og laegge enhver boghandler­s økonomi i ruiner. Marianne Lyngby Pedersen er dog optimistis­k.

»Teknologie­n arbejder med os. Jeg synes bare, det kunne vaere fantastisk. Men vi er i hvert fald forbi de fem år, før det bliver en realitet,« siger hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark