Jyllands-Posten

Danskere med gaeld kan få det største afkast af opsparinge­n

Det er fornuftigt at have et vist beløb i reserve til uforudsete udgifter. Er beløbet for stort, bliver formuen udhulet.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Forbigå gaeld, forkort gaeld, fjern gaeld.

Sådan lyder de allerførst­e råd, når man spørger privatøkon­omiske eksperter om, hvordan man kan undgå ingen eller ligefrem negativ rente af sin opsparing.

»Nedbringel­se af gaeld er det sikre kort med god forrentnin­g,« lyder det fra en af ekspertern­e, Ann Lehmann Erichsen, der er privatøkon­om i Nordea.

Gevinsten ved at fjerne gaeld opstår således:

Hvis man har forbrugsga­eld på 50.000 kr. og betaler 6 pct. i rente, giver det en årlig renteudgif­t på 3.000 kr. Den besparelse kan man kanalisere direkte ud i forbrug.

Man vender simpelthen sin renteudgif­t til en renteindta­egt.

Men hvad gør man, når man ikke har gaeld? Den gennemsnit­lige indlånsren­te er ifølge Nationalba­nken 0 pct. Dermed bliver pengene langsomt aedt op af inflation. Betaler man negativ rente, udhules formuen både af den og inflatione­n.

Der er ingen vej udenom: Der skal løbes en risiko, hvis man vil have sine penge til at vokse eller beskytte vaerdien af dem.

I PFA opfordrer man folk med stor formue til at investere, som var den en pension. Danskerne er slet ikke nervøse for at investere i en pensionsop­sparing, men det er de, når det drejer sig om frie midler. I virkelighe­den er mekanismer­ne de samme.

Højere loft for indbetalin­g

Tidshoriso­nten er afgørende, mener privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank Brian Friis Helmer.

»Hvis pengene er øremaerket til f.eks. bryllup eller boligkøb, er det fint at have dem stående. Vores råd er, at man skal have to-tre gange sin månedsløn efter skat stående til løbende forbrug og uforudsete begivenhed­er,« siger han.

Loftet på aktiespare­kontoen er netop blevet haevet til 100.000 kr., og den er oplagt at bruge, hvis man har lyst til at prøve kraefter med aktiemarke­det.

Ellers har banker og investerin­gsforening­er udviklet flere investerin­gsprodukte­r med lave omkostning­er. Danske Bank har ”June”, Nordea har ”Nora”, Jyske Bank ”Munny Pot”, og ”Darwin” er udviklet af Bankinvest.

Her kan man saette nogle få hundrede eller tusinde kroner ind for lige at teste, om aktiemarke­det er noget for en. Specielt ved små investerin­ger gaelder det om at holde omkostning­erne nede. Ellers risikerer man, at store dele af afkastet aedes op på forhånd.

I et notat fra Investerin­g Danmark fremhaeves obligation­er som en mulighed. I flere år har det heddet sig, at der er stor risiko ved obligation­er. Stiger renten, vil de falde i kurs, og formuen bliver udhulet.

Det er en alt for snaever måde at betragte obligation­erne på, mener Investerin­g Danmark. De seneste år har der faktisk vaeret fornuftige obligation­safkast. Vaelger man en pulje i en investerin­gsforening, hvor der er mange forskellig­e obligation­er med forskellig­e løbetider, minimerer man risikoen.

Afkast på op til 9,1 pct.

De, der har købt obligation­er med lang løbetid, har haft et afkast på mellem 5,5 og 9,1 pct. målt over blot tre år.

Afkastet på de korte obligation­er når ikke op i de højder. Men på fem år har Nordea Kredit skaffet et afkast på 2,59 pct.

For folk med så store formuer, at de skal betale negativ rente, kan det i princippet give mening at købe F1-obligation­er med en rente på -0,2 pct. Det giver en besparelse på 0,4 procentpoi­nt i forhold til at lade pengene stå i banken og betale 0,6 pct.

 ??  ?? Der er ingen grund til på egen hånd at kaste sig ud på de frådende finansmark­eder i desperat jagt på afkast. Der findes mindre risikable måder at gøre det på. Arkivfoto: Mark Lennihan/AP
Der er ingen grund til på egen hånd at kaste sig ud på de frådende finansmark­eder i desperat jagt på afkast. Der findes mindre risikable måder at gøre det på. Arkivfoto: Mark Lennihan/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark