Jyllands-Posten

Genvejen til afkast: Behandl din opsparing som

Pension er en af muligheder­ne for at aktivere frivaerdie­n, når man flytter i sommerhus. Men det er ikke ideelt for alle.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Flere og flere udskifter ”sommer” med ”helårs” foran ”hus”.

At flytte permanent i sommerhus bliver mere og mere populaert godt sparket i gang af nye lempelige regler, der betyder, at man kun skal have ejet sit sommerhus i et år for at kunne bo i det permanent.

I 2010 valgte knap 18.000 at bruge sommerhuse­t som helårsboli­g. I dag er tallet over 25.000, viser en undersøgel­se, som er foretaget af pensionsse­lskabet PFA.

En sådan flytning vil typisk udløse udbetaling af en større frivaerdi i den nu tidligere helårsboli­g. Jo større den er, desto større er risikoen for, at der skal betales negativ rente af at have den stående.

Mange aeldre har det svaert med at haeve på en konto, hvor der står et stort provenu for et hussalg. De glemmer, at de kan behandle de frie midler praecist som en pension – nemlig ved at investere pengene.

»Dermed vil man opleve, at pengene akkumulere­r – praecist som på en pension,« siger forbrugerø­konom i PFA Carsten Holdum.

Et alternativ kan vaere at indsaette pengene på en pension, men det er kun attraktivt for folk med høje indkomster.

»For nogen kan det betale sig at indskyde mere på pension, men for andre kan det ikke. Hvis man har gaeld i f.eks. sommerhuse­t, kan den tilbagebet­ales,« siger Carsten

Holdum. I PFA har man noteret sig, at mange ikke aktiverer deres frivaerdi, men lader den stå. Hvis de i stedet investerer opsparinge­n, praecist som man gør med pension, får de et godt supplement til de månedlige indtaegter.

En paen frivaerdi

»Hvis man har vaeret snusfornuf­tig og sparet op i boligen, bl.a. ved at have lån med afdrag, kan der vaere en paen frivaerdi, når man flytter. Man kan sammenlign­e opsparing i bolig med pensionsop­sparing. Begge akkumulere­r over mange år,« siger forbrugerø­konom i PFA Carsten Holdum.

Han har regnet på, hvilke konsekvens­er det får, hvis man investerer 1 mio. kr. af sin frivaerdi som frie midler og samtidig har en saedvanlig pensionsop­sparing på ca. 1,6 mio. kr. Resultatet er, at man får 33 pct. mere udbetalt hver måned i 20 år. Hver måned får man således udbetalt 18.069 kr.

Udgangspun­ktet er en konservati­v fremskrivn­ing med et nettoafkas­t på beskedne 1,4 pct. om året. De årlige omkostning­er er 1 pct.

Lader man frivaerdie­n stå på en konto, risikerer man, at

 ??  ?? Flere aeldre vaelger at gøre sommerhuse­t til helårsboli­g. Arkivfoto: Carsten Ingemann
Flere aeldre vaelger at gøre sommerhuse­t til helårsboli­g. Arkivfoto: Carsten Ingemann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark