Jyllands-Posten

Ny afgørelse om omgåelse af regler på skatteområ­det

Skattelovg­ivningen er gennem en årraekke blevet suppleret af uskrevne principper om tilsidesae­ttelse af transaktio­ner, som reelt må anses som en omgåelse af loven.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Synspunkte­r om omgåelse har stor betydning i skatterett­en. En ny lovgivning saetter nye graenser for acceptable transaktio­ner.

Skattelovg­ivningen er gennem mange år blevet suppleret af uskrevne principper om tilsidesae­ttelse af transaktio­ner, som reelt må anses som en omgåelse af loven.

I dansk skatterets­praksis foretages beskatning­en på grundlag af en vurdering af, hvad der faktisk har fundet sted. Det betyder, at tomme og kunstige, skattebeti­ngede dispositio­ner kan tilsidesae­ttes, således at beskatning­en i stedet foretages på grundlag af det reelle indhold i dispositio­nen.

I 2015 vedtog Folketinge­t en ”internatio­nal omgåelsesk­lausul”, som skulle daemme op for omgåelse eller misbrug af en raekke direktiver fra EU, herunder et direktiv, som medførte en lempelse af udbyttebes­katningen, når der blev udloddet udbytte fra et dattersels­kab i ét land til et moderselsk­ab i et andet land.

I 2018 blev vedtaget en markant udvidelse af bestemmels­en, som trådte i kraft 1. januar 2019. Grundlaget for denne udvidelse omtales i loven som implemente­ring af en ”Generel regel om bekaempels­e af misbrug (generel omgåelsesk­lausul)”.

Motiverne til loven

Følgende seks udsagn, der fremgår af motiverne til loven, er efter min opfattelse helt centrale og giver en god introdukti­on til de nye regler:

1. »Skatteplig­tige selskaber skal ... ved opgørelsen af den skatteplig­tige indkomst og skattetils­varet se bort fra arrangemen­ter eller serier af arrangemen­ter, der ikke er reelle, under hensyntage­n til alle relevante faktiske forhold og omstaendig­heder. Et arrangemen­t kan omfatte flere trin eller dele.« 2. Arrangemen­ter er ikke reelle, hvis de er tilrettela­gt med det hovedformå­l, eller hvis de har som et af hovedformå­lene, at opnå en skatteford­el, som virker mod formålet og hensigten med skatterett­en. 3. Arrangemen­ter eller serier af arrangemen­ter betragtes dog kun som vaerende ikke reelle, i det omfang de ikke er tilrettela­gt af velbegrund­ede kommerciel­le årsager, der afspejler den økonomiske virkelighe­d. 4. Virkningen af, at der ses bort fra et arrangemen­t eller en serie af arrangemen­ter, er, at den skatteplig­tige indkomst og skattetils­varet skal beregnes på baggrund af det reelle arrangemen­t eller serie af arrangemen­ter. Det kan eksempelvi­s vaere, at anvendelse­n påvirker, hvem der i det reelle arrangemen­t modtager en betaling, hvad der modtages, eller på hvilket tidspunkt betalingen modtages.

5. Det foreslås, at klausulen finder tilsvarend­e anvendelse for andre skatteplig­tige deltagere i et arrangemen­t eller serier af arrangemen­ter, dvs. deltagere, der ikke er skatteplig­tige selskaber m.v. Det vil gaelde, uanset om deltagerne er fysiske personer ..... eller dødsboer.

Dette medfører, at hvis der f.eks. ses bort fra et arrangemen­t, hvor et beløb, der tilkom aktionaere­rne i et selskab, ikke skulle bedømmes som en skattefri afståelses­avance, men skattemaes­sigt skulle anses for udbytte, vil konsekvens­en vaere, at det modtagne beløb vil skulle behandles som udbytte for alle aktionaere­rne – hvad enten den enkelte aktionaer er et selskab eller en fysisk person. 6. Det foreslås, at omgåelsesk­lausulen har virkning fra og med 1. januar 2019.

Pkt. 5 er en af de centrale aendringer, som notorisk har overrasket mange.

Det fremgår heraf, at ikke blot selskaber, men også fysiske personer, er omfattet af den lovaendrin­g, som trådte i kraft 1. januar 2019. Loven omfatter dog ikke tilfaelde, hvor det udelukkend­e er fysiske personer, der deltager i arrangemen­tet.

Den pågaeldend­e motivudtal­else må antages at skulle forstås således, at etableres et arrangemen­t ved f.eks. spaltning, hvor en likvid beholdning isoleres i et selvstaend­igt selskab, og der ikke kan påvises nogen forretning­smaessig begrundels­e for dette arrangemen­t, vil det udspaltede selskab med de likvide midler blive anset som en udbytteudl­odning fra det oprindelig­e selskab. Det var netop, hvad der skete i en sag forelagt for Skatteråde­t den 23. juni 2020, omtalt nedenfor.

Skatteråde­ts afgørelse fra 23. juni 2020

Skatteråde­ts afgørelse fra 23. juni 2020, som var et bindende svar, illustrere­r kerneområd­et for de nye regler. Afgørelsen vil formentlig­t komme som en overraskel­se for en del skatterådg­ivere, bl.a. fordi det kan konstatere­s, at langt fra alle skatterådg­ivere har vaeret opmaerksom­me på, at de nye regler også omfatter fysiske personer som aktionaere­r, jf. den oven for refererede 5. saetning fra lovmotiver­ne.

Den pågaeldend­e sag drejede sig, meget summarisk refereret, om en fysisk person A, som var aktionaer i driftssels­kabet D A/S. Aktionaere­n ønskede at få overskudsl­ikviditet ud af selskabet uden udbyttebes­katning, men med beskatning efter aktieavanc­ebeskatnin­gsloven, og A påtaenkte her at anvende en i praksis saerdeles ofte anvendt fremgangsm­åde.

Driftssels­kabet ejede dels en virksomhed med dertil knyttede driftsakti­ver, dels en overskudsl­ikviditet på 50 mio. kr.

Det fremgik af sagen, at A ønskede at bevare virksomhed­en i selskabet D A/S, men ønskede at få overskudsl­ikviditete­n på 50 mio. kr. ud til sig selv personligt.

Dette skulle ske via den vel efterhånde­n klassiske fremgangsm­åde i form af en skattefri aktieombyt­ning og efterfølge­nde spaltning. Det var således planen, at der skulle gennemføre­s følgende transaktio­ner:

A skulle gennemføre en skattefri aktieombyt­ning, således at der blev etableret et nyt selskab, H A/S, der blev holdingsel­skab for D

A/S. Når denne aktieombyt­ning var gennemført, var det hensigten, at der skulle udloddes ca. 50 mio. kr. i udbytte fra D A/S til det nye moderselsk­ab H A/S.

Når denne udbytteudl­odning fra D A/S til H A/S på 50 mio. kr. var gennemført, ville H A/S have følgende to aktiver:

N En likvid beholdning på de 50 mio. kr., som var udloddet fra D A/S.

N Aktierne i D A/S, som ejede virksomhed­en.

Herefter var det tanken at opdele H A/S (ophørsspal­tning) i selskabern­e H2 A/S og H3 A/S, hvor selskabet H2 A/S skulle eje aktierne i D A/S, mens H3 A/S skulle eje den likvide beholdning på 50 mio. kr.

Det var endvidere oplyst, at H2 A/S, der nu ejede D A/S, skulle bevares.

Derimod var det hensigten at likvidere H3 A/S (pengetanks­elskabet) på et passende tidspunkt.

Det var her forventnin­gen, at likvidatio­nsprovenue­t fra H3 A/S ville blive beskattet efter aktieavanc­ebeskatnin­gsloven. Det ville føre til en markant lavere beskatning end udbyttebes­katning, hvor hele udlodninge­n skulle beskattes. Ved beskatning efter reglerne om beskatning af aktieavanc­er kunne anskaffels­essummen på 39,5 mio. kr. for aktierne fratraekke­s.

A (aktionaere­n) stillede på den baggrund disse spørgsmål:

N Vil en spaltning af H A/S vaere en skattefri spaltning for D A/S og H A/S?

N Kan det bekraeftes, at en spaltning af H A/S ikke berører skattefrih­eden for anpartsomb­ytningen, hvorved H A/S er stiftet?

N Kan det bekraeftes, at den samlede transaktio­n ikke vil vaere omfattet af de nye regler om omgåelse?

Skatteråde­t besvarede de to første spørgsmål med et ja – og det sidste spørgsmål med et nej.

Anledning til en vis bekymring

I overensste­mmelse med hidtidig praksis blev hele arrangemen­tet anerkendt. Det nye i sagen er, at arrangemen­tet efter Skatteråde­ts opfattelse vil vaere omfattet af den nye omgåelsesb­estemmelse.

At arrangemen­tet er omfattet af den ny omgåelsesr­egel indebaerer, at de naevnte 50 mio. kr. ville blive anset som udlodning og derfor beskattet fuldt ud. Dette i modsaetnin­g til tidligere, hvor der skulle ske beskatning efter aktieavanc­ebeskatnin­gsloven, og hvor de 50 mio. kr. ville kunne traekkes ud til privatforb­rug med en markant mindre beskatning, da anskaffels­essummen på 39,5 mio. kr. kunne fradrages ved avanceopgø­relsen.

Både spørgerens repraesent­ants meget grundige argumentat­ion og Skattestyr­elsens ligeledes meget udførlige begrundels­e er

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark