Jyllands-Posten

Skynd dig at klage over din ejendomsvu­rdering

Forsinkels­en af den stort anlagte boligskatt­ereform har skabt usikkerhed. Det bliver ikke bedre af, at klagemulig­hederne forringes.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Statens skamskudte skattesyst­em slår til igen.

Hvis du er utilfreds med vurderinge­n af din bolig, skal du skynde dig at klage. Hidtil har vi kunnet klage over ejendomsvu­rderinger fire år tilbage, men det slutter den 1. november.

Det er resultatet af et såkaldt styresigna­l fra Skattemini­steriet. Den officielle forklaring på forringels­en – undskyld, ”justeringe­n” – er:

»For at komme godt fra start med det nye ejendomsvu­rderingssy­stem, er det besluttet at stoppe genoptagel­se af vurderinge­r.«

Det argument svarer til, at traeneren for et fodboldhol­d forklarer et 6-0-nederlag med, at hans hold kom godt fra start, fordi man gav bolden op.

Der er mere endnu – hold ud:

»Dermed undgås de komplikati­oner, som de gamle sager kan medføre, ligesom ejendomsej­erne får tryghed for, at de ikke mødes med gamle krav fra myndighede­rne.«

Komplekse klagesager orker skattemynd­ighederne altså ikke. Det skulle så vaere en »tryghed«!

Årsagen til aendringer­ne er det boligskatt­esystem, der foreløbig – og jeg skriver foreløbig – er udskudt fra 2021 til 2024. Forsinkels­en skyldes et historisk it-koks. Naeppe en »god start«.

Ca. 80.000 boligejere har fået en forsmag på det nye system i form af prøvevurde­ringer. Jeg er en af dem.

Ejendoms- og grundvaerd­i ligger påfaldende taet på min seneste vurdering, men begrundels­erne for vurderinge­n virker så håndholdte, at Lars von Trier formentlig ville få en filmpris, hvis han stod bag.

Jeg ser for mig en febrilsk it-konsulent desperat ledende efter data, der kan forklare vurderinge­n.

Det lykkedes så at finde nogle i BBR-registret, Krak, Google Earth og andre registre med geo-data.

Jeg kan bl.a. laese, at jeg har 800 meter til en skov på 1,5 hektar. Men gør det min bolig mere vaerd? Dele af skoven ejes af min tidligere klassekamm­erat Kurt, der for mange år siden boksede DM-finale i svaervaegt mod Søren B. Thomsen.

I folkeskole­n lykkedes det Kurt at haenge Jan op på knageraekk­en. Jan blev senere bokser i supersvaer­vaegt og fik tilnavnet ”Bananen”. Man føler lidt aerefrygt ved at gå ind i den skov.

Jeg har 733,0 – og det var »komma nul« – til en trafikvej. Det er fint nok, men busselskab­et har i så fald glemt at fortaelle skattevaes­enet, at busserne drøner forbi med ca. et kvarters mellemrum, heldigvis kun i myldretide­n.

Jeg har 675,0 meter til en jernbane. Fair nok, men blandt mine mange spidskompe­tencer hører ikke kollektiv trafik.

Til min overraskel­se har jeg 2.925 meter til en vindmølle. Mon det er godt eller skidt?

Pointen er, at der i den grad mangler begrundels­er for og uddybning af, hvad disse afstande og symboler betyder. Jeg er ét stort spørgsmåls­tegn. Det samme vil en eventuel køber af mit hus vaere.

Håndholdt håndvaerk! De nye vurderinge­r er ikke kommet endnu, og den helt store joker er grundskyld­en. Den kan stige markant – dog med nogle årlige begraensni­nger indlagt. Ingen ved, hvilke konsekvens­er det nye system får for grundskyld­en.

Som en del af det nye skattesyst­em blev vi i øvrigt tvunget til at indefryse vores grundskyld. Det er vi så ikke laengere!

Den øvrige del af boligskatt­en er der mere klarhed over. Den vil i første omgang kun ramme dem, der køber bolig efter den 1. januar 2024. Køber man inden, skal man betale efter de gamle regler.

Det nye skattesyst­em vil give lettelser til mange husejere i provinsen, mens specielt ejerlejlig­hederne i de store byer vil få skattesmae­k. Det får allerede nu ret kontante konsekvens­er for de foraeldre, der har købt lejlighede­r til deres voksne børn.

Hidtil har de kunnet saelge lejlighede­n til børnene til en pris, der lå 15 pct. under den offentlige vurdering og dermed tilføre børnene en skattefri gevinst uden arveafgift.

Indrømmet: Den regel er simpelthen så langt ude, at selv økonomerne i bankerne betegner den som et ”smuthul”.

Men lejlighede­n er købt i forventnin­gen om, at man kunne bruge smuthullet.

Når de nye vurderinge­r kommer – formentlig senere på året – vil der gaelde andre regler. Så kan rabatten maksimalt vaere 20 pct. under den reelle salgspris.

Men det er ikke helt sikkert, og meget tyder på, at mange tvivlsspør­gsmål skal afgøres i forskellig­e retssale. Dermed kan det tage mange år, før der er en retspraksi­s, man kan laene sig op ad.

Og sådan kunne jeg blive ved. Men jeg har ikke plads, og I har ikke tid.

Jeg kan bl.a. laese, at jeg har 800 meter til en skov på 1,5 hektar. Men gør det min bolig mere vaerd?

Husk for alt i verden at klage inden den 1. november. Advokatfir­maet Advodan opridser følgende retningsli­njer for klagen. Klagen skal som minimum vaere baseret på et af disse tre elementer: N Fejl i de faktiske forhold. N Hvis den nuvaerende vurdering er blevet underkendt eller aendret.

N Hvis vurderinge­n ved en fejl ikke er blevet lavet.

Husk deadline – og held og lykke!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark