Jyllands-Posten

Regeringen er på vildspor med sin strategi for kunstig intelligen­s

Visionen for kunstig intelligen­s er, at Danmark skal gå forrest. Men gør vi det? Nej – ikke som det ser ud nu.

- DAN ROSE medstifter af Paperflow finans@finans.dk

Årsagerne er mange, men på nuvaerende tidspunkt er Danmark langtfra at blive foregangsl­and inden for kunstig intelligen­s (artifical intelligen­ce, AI).

For det første har vi ikke det nødvendige økosystem til at udvikle AI-kompetence­r, hverken inden for uddannelse­ssystemet eller i erhvervsli­vet, uanset virksomhed­ens størrelse.

I en McKinsey-rapport fra 2017 er det de største virksomhed­er, som har haft succes med AI, mens de innovative startups har det svaerere. Kontra, hvad man måske skulle tro.

De store virksomhed­er har vi ikke saerligt mange af i Danmark. Sammenlign­et med tech-giganterne i USA er vi naermest usynlige. Men sådan behøvede det ikke at vaere, for hvis der er noget, vi kan i Danmark, er det at digitalise­re og dermed få rene og standardis­erede data. Vi ligger i den absolutte top på offentlig digitalise­ring. Det er en staerk platform til AI.

Det er heller ikke blevet lettere for startups at deltage i kapløbet, for det er over de seneste par år blevet markant svaerere at vaere AIstartup. Det skyldes isaer EU’s højere krav til datasikker­hed og GDPR-regulering. Det kraever i dag et større apparat at levere den sikkerhed, der forlanges. AI er også et felt med krav om mange specialist­er samlet, og det er dyrt, hvilket også gør det til sjaeldenhe­derne blandt startups at komme ud af starthulle­rne.

På universite­terne er der heller ikke meget hjaelp at hente. De danske universite­ter gør det godt og er klart et af de steder, hvor mange gode elementer er i spil, men det er svaert at nå Silicon Valleys niveau. Da jeg besøgte Københavns Universite­t, blev det sagt, at universite­terne med hensyn til f.eks. AI er fem år bagefter de store tech-giganter.

Så hvad nu? Skal vi acceptere vores placering nede ad ranglisten og vente på, at teknologie­rne kommer med båden fra USA, sådan som det var med VHS-bånd i 1980’erne?

Det bliver svaert at få tilstraekk­eligt mange store virksomhed­er i spil eller etablere et stort AI-miljø i Danmark, hvor vi skal indhente fem års forskning. Men løbet er ikke helt kørt, hvis vi spiller kortene rigtigt.

Det, som Danmark har gjort godt så mange gange før, er, at vi kan standardis­ere og åbne informatio­n, som ingen andre har gjort det. Danmark er et unikt land på grund af vores homogenite­t og tilpas lille størrelse. Forskellen­e på Aars og Frederiksb­erg er naermest usynlige i sammenlign­ing med de store forskelle, man ser i andre lande. Vi er også generelt langt fremme digitalt. Det er de styrker, vi skal spille på.

Hvis staten i samarbejde med erhvervsli­vet åbner for standardis­erede datakilder, som har vaeret igennem møllen for datasikker­hed og GDPR, bliver spillebane­n pludselig markant mere tilgaengel­ig. De danske startups og virksomhed­er vil ikke laengere vaere reduceret til at sidde på tilskuerra­ekkerne og se Silicon Valley spille bold med kineserne.

Det kraever dog en indsats, i form af at erhvervsli­vet og regeringen sammen skal tage opgaven seriøst og frigøre og standardis­ere data. Det er i hvert fald et sted at starte for at indhente en del af det tabte.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark