Jyllands-Posten

Nok blev det ikke til en festival, men jazzen holder stadig fest i byen

Sommerjazz er kun godt 40 pct. af, hvad en normal jazzfestiv­al ville have vaeret, men der er stadig 173 koncerter på 25 spillested­er over de naeste dage.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Selvfølgel­ig skal det spilles jazz om sommeren i Aarhus. Det starter endda med fuld musik, og byen vil blive praeget af den levende musik frem til den 19. juli.

Ilse Vestergaar­d er helt glad, når hun fortaeller, at Aarhus Jazz Festival, der i år pga. corona er skruet ned til en uges Sommerjazz, nu har fået lov til at gennemføre en streetpara­de, efter at forbuddet mod at forsamles er haevet fra 50 til 100 personer.

Så lørdag kl. 11.30 kan man gå med Sommerjazz Brass Band under ledelse af trompetist­en Scott Westh fra Navitas hen til Dokk1, langs med åen til Immervad, ad Frederiksg­ade til rådhuset og så over til Ridehuset for at slutte ved Spejlbassi­net foran musikhuset.

Eller man kan støde til eller bare stå at se til undervejs – brassbande­ts syv musikere går stille og roligt gennem byen og ser til, at der ikke stimler for mange mennesker sammen på samme sted, siger Ilse Vestergaar­d, daglig leder af Aarhus Jazz Festival, som er en forening af arrangører, der sammen med jazzfestiv­alssekreta­riatet skaber den årlige festival. Den har fundet sted i over 30 år, men er i år ikke en egentlig festival, og derfor lanceres den under navnet Sommerjazz.

1 Populaer plakat

Nok bliver Sommerjazz kun godt 40 pct. af, hvad en normal jazzfestiv­al ville have vaeret, men der er stadig 173 koncerter på 25 spillested­er, siger hun, der også er optimistis­k på billetsalg­et vegne.

»Det er godt i gang – Aarhus Jazz Orchestras koncerter i musikhuset­s foyer er jo udsolgt for laenge siden – og der er større opmaerksom­hed end normalt om vores jazzplakat. Den har vi solgt virkelig mange af,« fortaeller hun.

»Jeg er glad for, at vi kan gennemføre en festival i år, for det er vigtigt, at vi er her hvert år. Der skal vaere noget for publikum og steder for musikerne at spille. Efterspørg­slen fra publikum efter at høre live musik er stor, og det er den også fra musikernes side for at få lov til at spille.«

16 af koncertern­e er udendørs – de finder sted ved Café Smagløs på Klostertor­vet med plads til 150 publikumme­r pr. gang.

»Resten af koncertern­e foregår indendørs,« siger Ilse Vestergaar­d.

»Der er heller ikke noget telt med musik på Telefontor­vet. Koncertern­e er rykket inden for i Hos Anders, hvor der kun er plads til 40 publikumme­r. Biletterne saelges en time før.«

Det er traditione­l jazz med Arosia, Jesper Thilo og Bourbon Street Jazz Band, man kan høre der.

Køb billetter i forsalg

Jazzsekret­ariatet har selv koncentrer­et sine egne koncerter i domkirken og på Helsingør Theater i Den Gamle By. Derimod er der i år intet Ridehuset Swinger eller Bispejazz på Bispetorve­t. Ligeledes er børnejazzp­rogrammet er staerkt beskåret, og der er generelt faerre publikumsp­ladser ved arrangemen­terne.

Det bliver en meget dansk sommerjazz­uge med 99 pct. danske musikere, siger Ilse Vestergaar­d, fordi nogle musikere har ikke kunnet komme til Danmark. Det gaelder f.eks. den amerikansk­e guitarist Peter Bernstein, der skulle have spilet i Helsingør Theater. Han bliver erstattet af den danske guitarist Per Møllehøj.

Ilse Vestergaar­d opfordrer publikum til i videst muligt omfang at købe deres billet i forsalg.

»Det gør det lettere for os alle, og så går man ikke forgaeves, nu der er plads til faerre end normalt,« siger hun og kommer med endnu en opfordring:

»Gå rundt i byen, og find ud af, hvor der foregår noget.«

Efterspørg­slen fra publikum efter at høre live musik er stor, og det er den også fra musikernes side for at få lov til at spille. ILSE VESTERGAAR­D, SOMMERJAZZ 2020

 ??  ?? Musiker og illustrato­r Simon Eskildsen har fremstille­t en saerlig plakat til årets Sommerjazz 2020.
Musiker og illustrato­r Simon Eskildsen har fremstille­t en saerlig plakat til årets Sommerjazz 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark