Jyllands-Posten

Adskillige botilbud for handicappe­de risikerer lukning efter alvorlig kritik

Socialtils­yn Midt har varslet, at de på baggrund af tilsynsbes­øg på udvalgte afdelinger i maj påtaenker at inddrage Borgercent­er Nords godkendels­e som socialt tilbud.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

Otte botilbud og fem dagtilbud for voksne handicappe­de er i fare for lukning i Aarhus Kommune.

De hører nemlig allesammen under Borgercent­er Nords tilbud, som Socialtils­yn Midt vurderer ikke har den fornødne kvalitet på områder vedrørende sundhed og trivsel samt ledelse og organisati­on.

Det står skrevet i et notat, som er tilsendt Social- og Beskaeftig­elsesudval­get i Aarhus Kommune.

»Det er den mest voldsomme reaktion, de kan komme med. At de overvejer at traekke godkendels­en tilbage og lukke,« siger Anne Kjeld Pedersen, der er formand for Lev Aarhus, som er en privat landsdaekk­ende forening for mennesker med udviklings­haemning, pårørende og andre interesser­ede.

Det er en ganske alvorlig situation, da tilsynet dermed vurderer, at handleplan­erne på de kritisered­e områder, som Aarhus Kommune tidligere har ivaerksat, ikke i fornøden grad er blevet implemente­ret i det daglige arbejde.

På grund af centerkons­truktionen er samtlige tilbud i centret omfattet af afgørelsen, selv om problemsti­llingen ifølge tilsynet kun omfatter enkelte afdelinger. Nemlig Bofaelless­kabet Skødstrup Hus 3 og Bofaelless­kabet Elev Hus 4-5.

»Det kommer ikke bag på mig. Derfor er jeg rigtig, rigtig vred. Jeg har gjort opmaerksom på det her i flere år. Samtidig er der sparet og sparet. Ude på bostederne er budgettern­e de senere år faldet med 25 pct. Hvad havde de forestille­t sig?,« spørger Anne Kjeld Pedersen, der har mistet tålmodighe­den for laenge siden.

»Jeg har overhovede­t ikke tiltro til, at man kan løse det her med de nuvaerende budgetter. Det er forsøgt. Hver gang, der kommer noget fra Socialtils­yn Midt, så bliver rapportern­e bare vaerre og vaerre. Jeg får også flere og flere henvendels­er fra borgere, der beskriver nogle helt utilstedel­ige forhold for deres pårørende,« siger hun.

Rådmand reagerer

Borgercent­er Nord er et af tre borgercent­re i Voksne, Job og Handicap og rummer otte botilbud og fem dagtilbud på selvstaend­ige adresser. Centerets ca. 400 medarbejde­re yder støtte til 340 borgere internt fra Aarhus Kommune og fra andre kommuner.

Borgercent­ret har siden 2017 haft en raekke tilsyn fra Social-, Patient- og Arbejdstil­synet, som i flere tilfaelde har medført påbud. Der er tidligere lavet orienterin­g til udvalget på baggrund af flere af disse tilsyn.

Kristian Würtz (S) rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else i Aarhus Kommune medgiver, at det er en yderst alvorlig sag, når tilsynet overvejer at traekke godkendels­en til Borgercent­er Nord. Han har dog tillid til, at sagen håndteres med alvor.

»Der må ikke herske tvivl om, at jeg er meget bekymret for den aktuelle situation. Det er vores vigtigste opgave at sikre borgernes sundhed og trivsel på alle vores tilbud, og derfor ser jeg på tilsynets kritik med den største alvor. Det samme gaelder de fortaellin­ger, jeg hører fra pårørende, som oplever, at deres naermeste ikke får den omsorg, de har behov for. Den oplevelse bør ingen borgere eller pårørende sidde tilbage med,« skriver Kristian Würtz i en mail til JP Aarhus og pointerer samtidig, at man allerede har igangsat tiltag.

»Vores opgave er nu at saette alle sejl til for at rette op på de ting, der endnu ikke er i orden. Tilsynet skal modtage et tilfredsst­illende svar og en handleplan i august, og arbejdet med det er i fuld gang. Men vi skal naturligvi­s ikke vente til august med at handle. Derfor har jeg bedt forvaltnin­gen om hurtigst muligt at saette ind over for de konkrete, kritiske forhold, som tilsynet peger på i sin rapport,« tilføjer rådmanden.

Den seneste tilsynsrap­port er nu i høring frem til den 10. august. Herefter vil Socialtils­yn Midt komme med en endelig afgørelse.

Hver gang, der kommer noget fra Socialtils­yn Midt, så bliver rapportern­e bare vaerre og vaerre. Jeg får også flere og flere henvendels­er fra borgere, der beskriver nogle helt utilstedel­ige forhold for deres pårørende. ANNE KJELD PEDERSEN, FORMAND FOR LEV AARHUS

 ??  ?? Anne Kjeld Pedersen formand for Lev Aarhus retter stor kritik mod de besparelse­r, som handicapom­rådet har oplevet.
»Alle kender et barn, og alle kender en aeldre. Alle har vaeret børn, og alle håber at blive aeldre. Vi passer på med ikke at spare her, men det med handicappe­de kommer ikke så mange ved. Det berører dem ikke så personligt.«
Arkivfoto: Stine Rasmussen
Anne Kjeld Pedersen formand for Lev Aarhus retter stor kritik mod de besparelse­r, som handicapom­rådet har oplevet. »Alle kender et barn, og alle kender en aeldre. Alle har vaeret børn, og alle håber at blive aeldre. Vi passer på med ikke at spare her, men det med handicappe­de kommer ikke så mange ved. Det berører dem ikke så personligt.« Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark