Jyllands-Posten

Sommerlejr for krigsveter­aner er et

Siden Jari Ylänen vendte hjem som soldat fra krigen i Afghanista­n for ni år siden, har han kaempet med posttrauma­tisk stress med store konsekvens­er for hans pårørende. I den her uge har familien vaeret på sommerlejr for krigsveter­aner i Silkeborg.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

Det er ni år siden, at Jari Ylänen vendte hjem fra krigen i Afghanista­n. Men krigen sidder stadig dybt i ham.

Han havde vaeret i krig før. Tre gange på Balkan og en gang i Irak. Han kunne godt maerke, at han var praeget af de voldsomme oplevelser, de andre udsendelse­r havde givet ham, men han tog afsted igen.

Men Jari Ylänen vendte hjem til Greve fra Afghanista­n som en såret mand.

Disse sår er ikke synlige udenpå. Men at krigene har sat sine spor i den ellers glade og grinende aegtemand og familiefar til fem, er tydeligt.

»Jeg har svaert ved at sove om natten. Jeg drømmer ubehagelig­e ting – mareridt. Det er som om, at krigen følger med ind i mine drømme og mit liv. Og det er gået ud over min familie. Drømmer jeg, at jeg er i en intens naerkamp, kan jeg vågne op ved, at jeg tager kvaelertag på min kone. Vi har haft politiet til at banke på døren midt om natten. Det er ødelaeggen­de,« siger den 44-årige krigsveter­an.

Han har fået diagnosen posttrauma­tisk stresssynd­rom, ptsd, og har siden krigen vaeret igennem et langt og opslidende forløb med hjaelp fra psykologer­ne og kommunen, hvor han igen og igen har genoplevet traumer, der har vendt op og ned på hele hans tilvaerels­e.

Krigens kaos står i skaerende kontrast til de grønne, fredfyldte omgivelser i skoven ved Paradislej­ren uden for Silkeborg, som for andet år i traek danner rammen om en familiecam­p for 130 krigsveter­aner og deres familier.

Tiltraengt afbraek

Det er Danmarks Idraetsfor­bunds Soldaterpr­ojekt og Solaris Gruppen i Dansk Spejderkor­ps, der har inviteret de skadede krigsveter­aner og deres familier med på lejrtur for at give dem en uge med masser af samvaer, aktivitete­r og natur.

Tanken bag er, at deltagerne kan få et tiltraengt afbraek fra en svaer hverdag sammen med andre i samme situation.

»Coronakris­en har vaeret rigtig hård ved nogle af de familier, der i forvejen er meget udfordret. For nogle af de her børn er det at komme i skole en måde at komme vaek fra traumerne, som fylder i hjemmet. Nu har familierne i stedet vaeret tvunget sammen. På samme tid er de nødvendige rutiner forsvundet til stor pres for foraeldren­e,« forklarer Bente Bødker Jensen, en af projektled­erne fra Solaris Gruppen fra spejderbev­aegelsen.

Campen byder dels på friluftsak­tiviteter med høj puls som stand up paddle, traeklatri­ng og kampbue

Familiecam­pen er et pusterum for familierne, som konstant kaemper en kamp for at få hverdagen til at haenge sammen. BENTE BØDKER JENSEN, SOLARIS GRUPPEN I DANSK SPEJDERKOR­S

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark