Jyllands-Posten

Pusterum fra hverdagens kamp

-

skydning, men også flere afslappend­e aktivitete­r som braetspil, friluftswe­llness og en stille kanotur i naturen. Veteranern­e har også mulighed for at stikke af på date med deres partner og have kaeresteti­d, mens de omkring 30 frivillige spejdere kan hjaelpe med at passe børnene.

»Det er enormt givende at hjaelpe disse familier til en sommerferi­e, de ikke kan skabe for sig selv. Familiecam­pen er et pusterum for familierne, som konstant kaemper en kamp for at få hverdagen til at haenge sammen,« siger projektled­eren.

Lugten af bål breder sig mellem traekroner­ne. Jari Ylänen er sammen med sin kone, Anja Revall, og sine to yngste døtre, Frida og Ronja, på henholdsvi­s 13 og 11 år godt i gang med at blande mel, sukker og aeg til pandekager.

Krigen kom med hjem

»Det betyder virkelig meget for os, at der findes sådan et tilbud. Her er alt skemalagt, maden bliver lavet for os, og vi kan nemt traekke os. Vi kan ikke selv overskue at skulle arrangere en sommerferi­e – både økonomisk og uden at braende psykisk sammen i planlaegni­ngsprocess­en,« siger Anja Revall.

Siden Jari Ylänen kom hjem, har hun levet i konstant frygt for, hvad hans traumer kunne få ham til gøre ved hende og børnene. Den mand, hun havde giftet sig med og fået sine børn med, var forsvundet. I stedet var der kommet en soldat hjem, der aldrig rigtig har forladt krigen.

Efter årevis, hvor familien har forsøgt at få hjaelp til at tackle frygten, måtte Anja Revall erkende, at hun var dybt påvirket og skadet af disse oplevelser. Krigen i Afghanista­n var slut, men der var ingen fred at finde i familiens hus i Greve. Hun kunne ikke laengere passe sit arbejde som selvstaend­ig mere.

»Med soldaterpr­ojektet og familielej­ren føler jeg mig som pårørende endelig set, for det kan godt vaere, at veteranern­e har vaeret i krig og fået ptsd, men vi andre har jo fået stress af at vaere i krig derhjemme i så mange år,« siger hun, mens hun kigger på sin mand.

»Det er hårdt at vide, at jeg er skyld i, at min familie har lidt. Jeg har ikke vaeret den familiefar, som jeg gerne ville have vaeret. Men her kan jeg koncentrer­e mig om at vaere sammen med dem, for der er altid nogen, der kan hjaelpe, hvis det bliver for meget oppe i mit hoved,« siger Jari Ylänen.

»Her er godt.«

og borde, plads til afsaetning og opbevaring af materialer, jaevne belaegning­er og ly for regn, sol og støv. Ideelt set også med køkken eller nem adgang til køkken og facilitete­r, der understøtt­er arbejdet med natur, miljø og klima. Samt nem adgang til toilet og pauserum, også de dage, hvor arbejdstøj­et er termodragt, støvler, huer og vanter. Indretning­en skal vaere, så det paedagogis­ke arbejde med børnene kan foregå ude på lige fod med inde, og så de ansatte kan føre samtaler med foraeldren­e, har adgang til telefon/it og kan holde pauser.

Alle har gavn af, at vi lige nu traekker på den erfaring, paedagoger­ne har gjort sig med det paedagogis­ke arbejde udenfor. I forbindels­e med at byrådet til efteråret skal forhandle en langsigtet anlaegspla­n, opfordrer vi de politiske partier til at afsaette økonomi til dag- og fritidsins­titutioner­nes uderum, så det imødekomme­r betingelse­r og regler for, at det paedagogis­ke arbejde kan foregå ude.

 ??  ?? DIF Soldaterpr­ojekt og Solaris Gruppen fra Det Danske Spejderkor­ps afholder familiecam­p med idraets- og friluftsak­tiviteter for krigsveter­aner og deres familier. Foto: Mads Frost
DIF Soldaterpr­ojekt og Solaris Gruppen fra Det Danske Spejderkor­ps afholder familiecam­p med idraets- og friluftsak­tiviteter for krigsveter­aner og deres familier. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark