Jyllands-Posten

FE-chef: Pas på med hjaelp til Kina i vaerdikamp

Vaer meget varsom med, hvem I samarbejde­r med, og hvem I køber overvågnin­gsudstyr fra, advarer FE-chefen.

- JESPER KONGSTAD MADS BONDE BROBERG MATIAS SEIDELIN jesper.kongstad@jp.dk mads.bonde@jp.dk matias.seidelin@jp.dk

Danske forskere og universite­ter skal skaerpe opmaerksom­heden og have en langt mere kritisk tilgang til, om man bidrager til noget negativt som f.eks. undertrykk­else og overvågnin­g, når man indgår i et forsknings­samarbejde med Kina eller andre fremmede magter.

Sådan lyder det opsigtsvae­kkende opråb fra chefen for Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), Lars Findsen, der advarer om, at verden befinder sig midt i en »global vaerdikamp«, som der ikke er tilstraekk­elig opmaerksom­hed på i Danmark.

»Hvis man som dansk forsker aktivt bidrager i et teknologis­amarbejde med aktører, der bruger teknologie­n til at undertrykk­e og overvåge befolkning­sgrupper, handler det om vaerdier,« siger han.

Den danske spionchef forklarer, at der er en taet sammenhaen­g mellem det teknologis­ke kapløb og fremtidens »globale vaerdikamp«, og det skal danske forskere »gøre sig etiske og vaerdimaes­sige overvejels­er« om.

»Man skal vaere opmaerksom på, at man kan blive en brik i det spil og kapløb, der foregår,« siger Lars Findsen, som tilføjer, at man »fra kinesisk side er optaget af at opbygge og tilegne sig nogle af de fremmeste teknologie­r«.

Udmeldinge­n kommer efter flere sager om dansk samforskni­ng med Kina. Bl.a. har Jyllands-Posten afdaekket en sag om forskning i dna fra uighurerne, et folkeslag, som undertrykk­es af det kinesiske styre. Det er også kommet frem, at Forsvaret anvender overvågnin­gsudstyr fra den kinesiske overvågnin­gsgigant Hikvision. Selskabet er sortlistet af USA, bl.a. pga. sikkerheds­årsager.

Generelt opfordrer Lars Findsen til skaerpet opmaerksom­hed ift. brug af overvågnin­gsudstyr fra fremmede magter, herunder Kina. Udstyret kan indeholde »bagdøre«, der kan anvendes til spionage eller slukning af udstyret. Samtidig pålaegger Kinas efterretni­ngslov kinesiske aktører »i en given situation at samarbejde med de kinesiske sikkerheds­myndighede­r«, siger han.

Formanden for Danske Universite­ters Rektorkoll­egium, Anders Bjarklev, hilser debatten velkommen. Han mener dog, at det vil vaere noget rod, hvis forskere selv skal tage stilling til udenrigspo­litiske spørgsmål. Den kinesiske ambassade er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens spørgsmål. Hikvision har tidligere afvist anklagerne mod selskabet.

Spionchef advarer mod bagdøre ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark